24 12
發新話題

大埔發生警員開槍案

大埔發生警員開槍案

https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180830/58624464

【車Cam直擊】大埔發生警員開槍案 中彈寶馬宏福苑截獲

【16:25】消息稱,一名休班警察通訊員途經元州仔里,發現一部寶馬的左車身有彈孔,當時車上無人,他覺得可疑於是通知上峰
【16:10】新增報失客貨車車主訪問
【16:00】PTU於現場一帶搜索彈頭
【15:30】警方在大埔宏福苑元洲仔里截獲涉案銀色寶馬
【15:10】消息指,警員開槍事件疑與一宗失車案有關
【14:45】新增現場開槍片段及內容

大埔下午發生警員開槍事件。下午1時45分許,一輛警方衝鋒隊警車在大埔林錦公路近康樂園發現一輛銀色寶馬形迹可疑,上前截查期間,警員曾向寶馬開槍,寶馬車身中彈逃離現場,並向沙田方向行駛。警方正展開追截,並正進行捷進行動緝捕疑匪,大批荷槍實彈警員在多處設立路障搜查駛經車輛。

讀者彭先生案發時剛巧駛經事發迴旋處,從其車Cam片段中,可見到可疑寶馬當時正從粉嶺公路駛進入迴旋處,當時迴旋處路面有4名警員準備上前截查寶馬,但寶馬未有停下,未幾便傳出「砰」的一響槍聲,寶馬隨即駛上往吐露港公路的支線,其間在雙白線間左穿右插離開,警員雖然跑著尾隨,但只能望著寶馬逃上吐露港公路。

至下午3時許,警員在大埔宏福苑對開元洲仔里路邊,截獲涉案寶馬,當時人去車空,而寶馬左邊車窗窗框,留下一個彈孔。

消息指出,警員開槍事件懷疑與一宗失車案有關。據悉,一名23歲男事主今日在粉嶺中心附近,發現公司報失的客貨車,於是駕駛客貨車尾隨,同時暗中報警,當兩輛客貨車駛至林錦公路迴旋處時,兩輛客貨車失事相撞,報失的客貨車更鏟上迴旋處草地,車上可疑男子開門逃走,並登上一輛接應的寶馬。警員趕至上前追截,觸發開槍事件。消息指,寶馬逃走時車上共載有3人。

報失客貨車公司負責人接獲警方通知,到場協助調查。他表示,23歲男事主為公司職員,報失客貨車則是在早前在上水名都巴士站上落貨期間被人偷去,今早被其職員發現並報警,追至案發迴旋處時,賊人棄下客貨車,登上接應寶馬逃走。

根據車輛登記資料顯示,涉事寶馬車主為姓吳女子,報稱住粉嶺。該車於2006年出廠。

唔明點解要重複講架私家車既品牌 , 成 17 次咁多, 但部貨彎又唔講
呢D算唔算插入性廣告呢
睇嚟生果報條數真係好唔掂, 阿爺笑了

起碼今次冇趕狗入窮巷! 冇用人肉路障封路!

引用:
原帖由 rho837 於 30-8-2018 19:52 發表
起碼今次冇趕狗入窮巷! 冇用人肉路障封路!
南行線有做大型路障喎,算唔算人肉? 如果你見到路障會唔會唔停車繼續行,撞開其他車及警車?避免做人肉路障

引用:
原帖由 walther 於 30-8-2018 18:53 發表
唔明點解要重複講架私家車既品牌 , 成 17 次咁多, 但部貨彎又唔講
呢D算唔算插入性廣告呢
睇嚟生果報條數真係好唔掂, 阿爺笑了
原因私家車品牌夠硬淨,子彈打吾穿

附件

mfile_1415404_1_L_20180830184049 (1).jpg (169.64 KB)

30-8-2018 20:27

mfile_1415404_1_L_20180830184049 (1).jpg

寶馬搵佢落廣告啦
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

回覆 6# 的帖子

on target 幾好啊

引用:
原帖由 cccarlos 於 30-8-2018 20:57 發表
on target 幾好啊
再開快槍快啲。。 司機有機會中頭獎

雖然中玻璃有機會o即左落大髀

引用:
原帖由 hang2 於 30-8-2018 20:27 發表

原因私家車品牌夠硬淨,子彈打吾穿
38 spce.係咁上下,9仔會穿...

happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

個度係骨位, 所以難穿, 打門既中間位置應該穿硬. 依家警察好似開槍隨便咗好多. 截都廢事, 當場打瓜簡單好多. 點解唔開多幾槍呢 ? 跑步追架車有春用咩.

引用:
原帖由 walther 於 30-8-2018 21:50 發表
個度係骨位, 所以難穿, 打門既中間位置應該穿硬. 依家警察好似開槍隨便咗好多. 截都廢事, 當場打瓜簡單好多. 點解唔開多幾槍呢 ? 跑步追架車有春用咩.
1)移動目標好難打,究竟打門中間定打目標?
2)有生命威脅先開槍,同隨便開槍打瓜佢係兩樣嘢,前者係自衛,後者係謀殺。
3)點解唔開多幾槍?每槍都要解釋合法與否,武力達到要停止,又或者開完第一槍發覺武力未能阻止,咪要停止囉。
以上只屬小弟邏輯分析討論,沒有惡意,有錯可請指出

引用:
原帖由 matthong 於 30-8-2018 22:39 發表

1)移動目標好難打,究竟打門中間定打目標?
2)有生命威脅先開槍,同隨便開槍打瓜佢係兩樣嘢,前者係自衛,後者係謀殺。
3)點解唔開多幾槍?每槍都要解釋合法與否,武力達到要停止,又或者開完第一槍發覺 ...
咁第一槍就唔應該開啦,
1) 個目標當時都係移動緊
2) 架車撞埋嚟係有生命威脅, 但開槍點可能咁近距離令架車停低 ? 除非架車係響好遠, 個司機瓜咗或條呔爆咗後有足夠距離停車.
3) 既然停唔到架車, 咁武力目的就未達到, 應該升級,所有現場警察齊向車繼續開槍.

引用:
原帖由 walther 於 31-8-2018 07:26 發表

咁第一槍就唔應該開啦,
1) 個目標當時都係移動緊
2) 架車撞埋嚟係有生命威脅, 但開槍點可能咁近距離令架車停低 ? 除非架車係響好遠, 個司機瓜咗或條呔爆咗後有足夠距離停車.
3) 既然停唔 ...
美國啱你多啲

呢次係最好, 1.無第三者傷亡,2.失車搵返.3.賊車搵返.
4.個警察無眼光光,睇住架賊車走. Thx for sharing.

24 12
發新話題