30 12
發新話題

土地問題

土地問題

香港人一定要睇
https://youtu.be/hLrFyjGZ9NU

停止每日150新移民政策就冇問題! 可惜...

我條新LAN(同事)港大法律曅業, 二十幾歲出頭都係住劏房, 佢話勤力做20年就有首期上私樓...

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 13:46 發表
停止每日150新移民政策就冇問題! 可惜...

我條新LAN(同事)港大法律曅業, 二十幾歲出頭都係住劏房, 佢話勤力做20年就有首期上私樓...
奶媽:

附件

5-9-2018 14:14

主要係冇地,正苦又唔起多啲公屋!單程證每日150,仲有啲專才外勞,南亞難民,外庸,老外…………!所以問題唔係人,係冇平價樓!

停晒D單程證, 一年就少5萬幾人, 洗鬼搵地搵得咁辛苦 ?

依家大陸發展得咁好, 叫佢地返大灣區團聚咪得law.

引用:
原帖由 TensionZZ 於 5-9-2018 14:34 發表
主要係冇地,正苦又唔起多啲公屋!單程證每日150,仲有啲專才外勞,南亞難民,外庸,老外…………!所以問題唔係人,係冇平價樓!
日日150! 趕走哂我地及祖宗十八代, 鏟平成個香港再填哂區內所有海, 再起棟棟100層高公屋都唔夠班大6人住!

引用:
原帖由 pbay 於 5-9-2018 15:27 發表
停晒D單程證, 一年就少5萬幾人, 洗鬼搵地搵得咁辛苦 ?

依家大陸發展得咁好, 叫佢地返大灣區團聚咪得law.
聽上面啲人吹水! 可能!!! 大6人來港要支附極高昂通路貴用! 對某班人來講係一門無本生利天大的生意!

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 15:28 發表

日日150! 趕走哂我地及祖宗十八代, 鏟平成個香港再填哂區內所有海, 再起棟棟100層高公屋都唔夠班大6人住!
大陸果150個 香港政府冇權批核
大陸話比邊個落黎就邊個落黎

無止境日日150! 每個都重可以申請冚家一起鏟落來長住! 冇計!

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 15:49 發表
無止境日日150! 每個都重可以申請冚家一起鏟落來長住! 冇計!
放火燒入境處果個都黎得 我都好想知個標準係點

禁止港人北上授精即可解決問題
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

家庭團聚受《公民權利和政治權國際公約》婚姻自由和家庭團聚權利保障, 就算甘晚革命聴朝港獨, 叫停現時政策, 後果只會係可以入黎既人會更加多.

引用:
原帖由 loveless 於 5-9-2018 17:01 發表
家庭團聚受《公民權利和政治權國際公約》婚姻自由和家庭團聚權利保障, 就算甘晚革命聴朝港獨, 叫停現時政策, 後果只會係可以入黎既人會更加多.
大灣區團聚咪得 一定要香港團聚?

公司IT 部門有個中國人, 住深圳, 專業能力不容置疑, 早前佢份短期合約期滿, 公司出到極高價佢都唔肯長駐香港.
ie. 申請單程證想入黎香港既人, 未必係香港增值所需要既人材.
但香港同時缺乏基層勞動力, 呢個階層差不多由單程證新移民承擔起.

每件事都有利弊, 輸打贏要即係冇認真考慮過前因後果.

引用:
原帖由 nathan852 於 5-9-2018 17:18 發表

大灣區團聚咪得 一定要香港團聚?
過去30年中港婚姻長久佔本港婚姻35%以上, 我地可能要問好多真.香港人點解唔去大灣區團聚.

30 12
發新話題