30 12
發新話題

土地問題

引用:
原帖由 loveless 於 5-9-2018 17:22 發表
公司IT 部門有個中國人, 住深圳, 專業能力不容置疑, 早前佢份短期合約期滿, 公司出到極高價佢都唔肯長駐香港.
ie. 申請單程證想入黎香港既人, 未必係香港增值所需要既人材.
但香港同時缺乏基層勞動力, 呢個階層差不 ...
"... 呢個階層差不多由單程證新移民承擔起. ..." 上星期上惠州廠! 當地勞工以買小見小都要請外省勞工! 而家要出汗既工冇人做! 夠膽講句香港班單飛大部分唔做或冇必要做! 而家香港同大陸一樣難請勞工!

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 18:06 發表

"... 呢個階層差不多由單程證新移民承擔起. ..." 上星期上惠州廠! 當地勞工以買小見小都要請外省勞工! 而家要出汗既工冇人做! 夠膽講句香港班單飛大部分唔做或冇必要做! 而家香港同大陸一樣難請勞工!
商業大廈廁所一日冇人洗簡直即刻變身恐怖災難電影背景

引用:
原帖由 nathan852 於 5-9-2018 17:18 發表

大灣區團聚咪得 一定要香港團聚?
大陸啲野! 冇耐之前講前海發展吹到巴X閉, 而家冇哂影! 成個地方只見有3棟大厦發展! 最後咪唔聲唔聲係深圳邊區起做核心商業區! 當時香港呀郭X明信就去前海做物流, 而家咪喊咁口蝕左十二億! 佢都喊道上便啲野信唔過!

1 個讚好! TOP

[quote]原帖由 rho837 於 5-9-2018 18:18 發表

大陸啲野! 冇耐之前講前海發展吹到巴X閉, 而家冇哂影! 成個地方只見有大棟大

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 18:18 發表

大陸啲野! 冇耐之前講前海發展吹到巴X閉,  ...
上星期經深圳機場返黎, 每次見到棟 "世茂" 都忍唔到笑..

引用:
原帖由 loveless 於 5-9-2018 18:30 發表

上星期經深圳機場返黎, 每次見到棟 "世茂" 都忍唔到笑..
7.62 gold tip!

地下無泥,又點種樹開花呢
所以150都係有用處的

正苦的土地政策,決策果班友,真係唔知佢點諗. Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-9-2018 11:22 發表
正苦的土地政策,決策果班友,真係唔知佢點諗. Thx for sharing.
將"政府"兩個字,
改成 "香港地產發展有限公司" + "香港銀行金融發展有限公司"
就唔太難明.
經濟數據係政府既業績, 全世界都會用黎分析, 而民怨(只)係一種聲音, 未崩潰前响增長數據係唔會直接反映出來的.

引用:
原帖由 loveless 於 5-9-2018 17:22 發表
但香港同時缺乏基層勞動力, 呢個階層差不多由單程證新移民承擔起.

每件事都有利弊, 輸打贏要即係冇認真考慮過前因後果.
基層勞動力由南亞朋友承擔就真, 修路同地盤都好多南亞, 大隻又肯捱, 好多仲學埋廣東話.
反而好多大陸人一到步就伸請公屋綜援, 唔識廣東話

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-9-2018 16:02 發表

放火燒入境處果個都黎得 我都好想知個標準係點
先排有報度過呢條柒頭升官發財!

引用:
原帖由 pbay 於 6-9-2018 16:23 發表

基層勞動力由南亞朋友承擔就真, 修路同地盤都好多南亞, 大隻又肯捱, 好多仲學埋廣東話.
反而好多大陸人一到步就伸請公屋綜援, 唔識廣東話
最近個fd公屋上左樓去探佢 新屋村好多都係講普通話
即係咁...黎得人地地方 要學人地語言一d都唔過份啦

半夜收垃圾既都係南亞仔 依家劈友劈得最多都係南亞仔
打和啦

引用:
原帖由 rho837 於 6-9-2018 17:12 發表

真係殺人放火金腰帶

引用:
原帖由 rho837 於 6-9-2018 17:12 發表

唔係馬? 咁geXXX,都可以在香港做官? Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-9-2018 12:04 發表

唔係馬? 咁geXXX,都可以在香港做官? Thx for sharing.
係大陸! 條柒頭係香港以佢個知暦最多咪落地盆做泥雜!

30 12
發新話題