發新話題

倭寇真相—大明鎖國必然發生的悲劇

倭寇真相—大明鎖國必然發生的悲劇

剛剛才看完「蕩寇風雲」,當中有一幕俞大猷(洪金寶 飾)說過,其實大部分的倭寇其實是中國人。
吾輩上網Check完一輪,發現所言非虛。
導入文章:
https://kknews.cc/history/v348o4.html#.W7G8Gczf0_8.facebook

真•海賊王
https://kknews.cc/history/3k6gm8.html

究竟世界上還有神嗎?

出處?
我現在所說的是大明帝國的倭寇之亂,何以導入元朝的史料?又,王直並不提倡刼掠,反而是「開通互市」派,甚至有歸順朝廷的意向,何以都把刼掠算到他頭上?
J兄,你究竟有沒有看我導入的文章?
引用:
原帖由 JBL 於 1-10-2018 15:04 發表
日本,中國古代稱其為倭奴國。唐咸亨年初,以近東海日出而重新命名為「日本」,但也慣稱日本人為倭人,也稱日本海盜為倭寇。明代嘉靖年間,東南沿海千里海防告急,出現嚴重倭患。

嘉靖年間,東南沿海地區遭海 ...
究竟世界上還有神嗎?

日本 似乎對中國仍然虎視眈眈,死心不息. 謝謝分享有關歷史知識.

也不是立場問題,是冇Link冇得睇內文。
何況通過Link內的Page會再有Link睇其他嘢。
引用:
原帖由 JBL 於 1-10-2018 16:17 發表

出處:【歷史長河】嘉靖倭寇 好多都係中國人
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/1219412-【歷史長河】嘉靖倭寇-好多都係中國人

其實歷史有多面睇,並無絕對的真實一面,好多時更為勝利者所寫,認真便 ...
究竟世界上還有神嗎?

個人覺得呢套幾好睇,製作幾認真,特別係最尾果首日本船
可能正因為洪金寶講左句事實,搞到個票房唔收得

以戲論戲,開頭攻左入城果班倭寇係中國人,但套戲後尾果班係日本兵

大牢中對打嗰幕有板有眼;另外估唔到用櫻槍打會咁精彩。
引用:
原帖由 Portal 於 2-10-2018 00:44 發表

以戲論戲,開頭攻左入城果班倭寇係中國人,但套戲後尾果班係日本兵
究竟世界上還有神嗎?

倭兵主要源頭有兩支,一支係日本班浪人武士,另一班係汪直手下果班中國藉海盜軍頭,呢兩批先係真正大明用兵重點。普通窮鬼流氓所謂「倭寇」,雖然多,但係衛所兵都鎮壓到,人多,但從不是重點。

引用:
原帖由 Portal 於 2-10-2018 00:44 發表

請問師兄,句事實的內容係。。。?

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 17:55 發表

請問師兄,句事實的內容係。。。?
#1有提到

回覆 11# 的帖子

收到,謝謝!

發新話題