發新話題

新人想買Glock

We glock 17
全氣動
czp09
ump9
msg90

講起跌管,有一期PXC條管傾口角度不足,導致跌管不足,即時卡住Slide,但磨到同原裝膠管同一傾度又冇事。
如果要用馬記做Base,記得要換鋼Hammer同加硬Hammer彈弓,否則炎夏有機會因嘩佬太硬扑唔入。
引用:
原帖由 新手一隻 於 2-10-2018 17:21 發表

斷外管斷錘聽起身好似好大鑊咁,因乜事斷?原裝跌管做唔好,卡卡下就斷?
究竟世界上還有神嗎?

小弟想搭單請教一下的

想砌一支重度使用下場槍,內外觀都會改,性能優先,外觀係 17 22 差少少 marking 都冇所謂,budget 暫時預 2k 鬆 d。同埋小弟係零 DIY 能力,只識裝裝砌砌,所以零件直上最重要 XD

1. 首先小弟應該拎 17 定 22 做底好?只見過有師兄提過 22 有少量 upgrade 同彈匣唔共用,但如如上下身都改,其實係咪冇分別?

2, 見到吉打有套 G17 slide 連 frame 既 full kit 2018 ver 用唔用得過?
我見千頭又跟埋鋼 barrel spring guide 咁好似幾抵玩,或者仲有冇更好既砌法?

3. 我而加果支內件係換左強 hammer 同 recoil spring, pdi 膠 + 管,會唔會有最好既選擇可用?

4. 係咪用返原裝匣最好?prowon 太貴暫不考慮

非常多問題,先謝謝各位指教

回覆 18# 的帖子

小弟嘗試回覆師兄部份問題:

1. 22 的彈匣主要是左右都有缺口,所以 22 可以裝成左右手都能退匣,其他沒區別。如果只用右邊退匣,根本沒有分別,跟 17 匣完全通用。

2. 不詳,sorry.

3. 我只換楓葉 Crazy jet 管加 PDI 膠及啤玲 rod,因為我認為 Glock 結構活動自由度過大,雖然可少幅限制但仍無補於事,天生唔夠準(指 20m 以外),再貴的管亦無用武之地。

4. 彈匣來說,其實兼容性最高的是我們牌,什麼中日台制的 Glock 都通用,Prowin 反而有些牌子要先拉膛後上匣,否則 fire pin 會碰到出氣閥洩氣

KJ唔執,粗打可以。
WE不評論。
KSC想執都冇件執。
究竟世界上還有神嗎?

個人覺得WE可以接受(不計算外觀)!!
一個什麼也不懂的老兵!!

引用:
原帖由 新手一隻 於 3-10-2018 12:51 發表
小弟又繼續搭單問下

小弟想砌支落場用的glock19/23,對外觀makring冇要求,唔介意少執。
只求唔好有執唔到的天生設計問題,有aftermarket件,同係滿足性能的條件下盡量平。

目前觀望緊馬記glock 19,但都 ...
KJ 23好打又好襟, 但個設計係抄好耐以前既馬記G26
"HAMMER DOWN"時TRIGGER唔識保持在扣下狀態, 可換G17 HAMMER座解決
除V牌19 & KJ23個TAKE DOWN LEVER位係做得岩, WE生產的G19款全部做錯
馬記19應該會係最好打既19, 小弟都十分期待

回樓主, 買馬記17/22/34最穩陣
KJ17都係好選擇,除飛機&匣出氣膠係平之外, 其他通用馬記數零件
外管打斷可以換吉打鋼管

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 10:00 發表
小弟嘗試回覆師兄部份問題:

1. 22 的彈匣主要是左右都有缺口,所以 22 可以裝成左右手都能退匣,其他沒區別。如果只用右邊退匣,根本沒有分別,跟 17 匣完全通用。

2. 不詳,sorry.

3. 我只換楓葉 Crazy j ...
謝謝師兄指教,咁我買返隻 WE 匣返黎試下先

但其實聽唔少師兄講 Glock 天生唔夠準,其實係咩原因?
一曰內外管都會郁,但其實我手上支 HiCapa 都係會郁,唔太明點解會唔準

利申,冇確實試過 20m 集彈,下次試下

回覆 24# 的帖子

我提到的活動自由度主要就是內外管的活動,而內外管的活動範圍是取決於它們的先天構造,最大的問題是哭泣座的固定方法,令它們的自由活動幅度及擺動方式造成射擊精準確度上有差異。

不錯,Hicap 都會郁,但頂多是上下郁,左右可郁動範圍(活動自由度)細得多,所以稍加限制令它們不動並不難,射擊精準度都能提升。但 Glock 就差勁了,基本上是可以呈圓錐形自由活動,而且幅度也大,好很難搞,是以 15m 外已高下立見。

我沒有 20m CTC 數據,只是曾經跟隊友 set 過 20m 靶,對比過原裝 G17 及原裝 Hicap 4.3 上靶次數。

我現在只玩 GBB outdoor 釘,而 GBB 釘落場大槍失靈概率是高的,有一把可靠的 sidearm 絕對不能少,用手槍打 20m 外的敵人機會絕對是有的,所以我很介意手槍在 20m 的表現。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 新手一隻 於 3-10-2018 12:51 發表
小弟又繼續搭單問下

小弟想砌支落場用的glock19/23,對外觀marking冇要求,唔介意少執。
只求唔好有執唔到的天生設計問題,有aftermarket件,同係滿足性能的條件下盡量平。

目前觀望緊馬記glock 19,但都 ...
WE 同 KJ 都有機會斷外管,原因是製程錯誤,應該用 forging 的方法卻去用 casting 的方法來造,結果 casting 的東西很脆容易斷,無它就是製作成本問題而又想造金屬外管的代價。

我最初一次 KJ G32 斷外管後,換條馬記 G17 膠外管落去,一天光晒

當然,承機用埋加長內管配套啦,樣係差 d,凸左些少出來,but I don't care!

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 17:33 發表
我提到的活動自由度主要就是內外管的活動,而內外管的活動範圍是取決於它們的先天構造,最大的問題是哭泣座的固定方法,令它們的自由活動幅度及擺動方式造成射擊精準確度上有差異。

不錯,Hicap 都會郁,但頂多是 ...
感謝師兄詳細解釋,經師兄指點下我惗我要再考慮一下夠竟砌 glock 好定 m&p9 好 tim.
雖然準度都好重要,但砌 glock 相對 m&p9 平好多... 真係要再度度先...
師兄主力用邊支?

M&P9

就馬記而言,M&P9 其實只係一把現代化的 Glock,火控原理跟 Glock 一脈相承,哭泣座固定方式也差不多,可以說 Glock 的缺點,包括活動自由度大引起的射擊精準度不良與及火控零件不耐磨等問題一拼也遺傳了,再加上彈匣極易漏氣,除非閣下懂得修理,否則真心不推薦。曾經有隊友新買回來的彈匣,第二天就漏氣送來給我整。。。

我的主力嗎它?都在這裡可見:
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=161342

我多以 Hicap carbine 或 AKM (杏加鏟)為主

除非當日用 Glock carbine 就用 Glock 手槍,Sidearm 多數是 Hicap 5.1(圖中樹紋圖案):
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=177551

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 23:08 發表
M&P9

就馬記而言,M&P9 其實只係一把現代化的 Glock,火控原理跟 Glock 一脈相承,哭泣座固定方式也差不多,可以說 Glock 的缺點,包括活動自由度大引起的射擊精準度不良與及火控零件不耐磨等問題一拼也遺 ...
再次多謝師兄指教∼

實不相暪,小弟支槍係用黎打 IPSC Production 的,以 rules 黎講其實得 Glock 同 M&P9 簡 (器材重視計),Hi-Capa 直頭唔用得,所以大概只能 2 擇其 1。Glock 17 基本上係冇得簡中既不二之選;19 未知改變大唔大,一時三刻又未有補品;M&P9 叫做近年後起之秀,但會中好似冇乜人用比唔到評價。所以暫時都係再搜集一下資料先,軍費有限,轉手勢又要識應,實在有 D 3 心 2 意也

成日選擇困難既人上

Hicap 唔可以打 Production 咩?

發新話題