發新話題

慘,以後冇腸仔食

引用:
原帖由 louisli 於 26-11-2018 18:17 發表

三花腸以前細個開罐即食
x2
以前開罐三花腸夾麵包, 唔洗煎唔洗煮,
已經食得好滋味

話時話,我都覺得現在有D食物,真係無我細細個果陣時好食,
例如'炸兩,艇仔粥.現在的'炸兩'是預先做好,放在?保溫.
艇仔粥,無以前咁多料.

依家講求成本效益嘛

引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 11:30 發表

x2
以前開罐三花腸夾麵包, 唔洗煎唔洗煮,
已經食得好滋味
我個人對回教絕無好感,不過三花有隻針對回教市場既雞肉午餐肉罐頭我幾like,食落好食過傳統嗰隻

引用:
原帖由 pbay 於 26-11-2018 15:06 發表
細個果陣覺得廚師腸幾好食, 但越大覺得越難食, 唔知質素下降左定咀刁左,

仲有三花腸, 細個又係勁好食, 最近買罐來食下, 覺得難食左好多.
好似我咁食過真係啖啖肉既香腸,再食返大量澱粉加小小肉既……有佐對比返唔到轉頭

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 11:08 發表

難食左 50%, 咀刁左 50%
食物條程式不斷會變去配合供應量>生產線>生產量>管理層諗縮數.

豆豉鯪魚呢類根本食唔出任何單一原材料味道既東西係最後贏家
唔驗孔雀石綠的話大家千秋萬載開心食, 味道"好似"如 ...
唉, 都係架,
聽D老人家講, 以前食雞有雞味, 食魚有魚味, 唔洗好多調味料已經好好食.
點會下下又麻辣又咖哩又咸又多香料, 根本材料唔新鮮唔靚先要整色整水.

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-11-2018 11:36 發表
艇仔粥,無以前咁多料.
依家食物多左好多化學野, 植物改基因, 動物打激素, 抗生素, 大量生產, 長期雪藏...
魷魚用化學劑發大, 內臟要做下漂白...
唔見得平左, 一食落去仲有陣化學味

點心, 腸粉以前係手工即製, 依家由大陸工廠出貨到鋪都幾個鐘,
只係叮返熱俾你食.

始終係著名品牌,可能會有強國企業會出錢收購。

引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:18 發表

唉, 都係架,
聽D老人家講, 以前食雞有雞味, 食魚有魚味, 唔洗好多調味料已經好好食.
點會下下又麻辣又咖哩又咸又多香料, 根本材料唔新鮮唔靚先要整色整水.
咀刁或咀刁左都係一個問題.
我自細對MSG/唔乾淨食物都好敏感, 唔關食得平定貴事.
好簡單叫個胡椒豬肚湯, 我同另一半話豬肚漂白未過清, 佢係未食得出的...

唔L係啩⋯⋯
引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:29 發表

依家食物多左好多化學野, 植物改基因, 動物打激素, 抗生素, 大量生產, 長期雪藏...
魷魚用化學劑發大, 內臟要做下漂白...
唔見得平左, 一食落去仲有陣化學味

點心, 腸粉以前係手工即製, 依家由大陸工 ...
究竟世界上還有神嗎?

煎釀三寶啲魚蛋落大量胡椒粉去腥,原因係啲魚唔新鮮臭臭哋。
引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:18 發表

唉, 都係架,
究竟世界上還有神嗎?

你去「壞旺角」度食碗足料艇仔粥好過喇。
引用:
原帖由 kornhill401 於 27-11-2018 11:36 發表
艇仔粥,無以前咁多料.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 18:51 發表
唔L係啩⋯⋯
個體戶/小店做腸粉準備食品晨早四、五點就開工,
呢種模式請人/中小企/大企業/商埸係冇辦法應付的.

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 19:33 發表

個體戶/小店做腸粉準備食品晨早四、五點就開工,
呢種模式請人/中小企/大企業/商埸係冇辦法應付的.
我一直都話家陣大陸酒樓係好食過香港酒樓。

引用:
原帖由 reniless 於 27-11-2018 19:43 發表

我一直都話家陣大陸酒樓係好食過香港酒樓。
試下說服毛孟靜姨姨

發新話題