發新話題

新手想買槍,3選1,想各位C兄比d意見

睇你諗住未來玩咩多,
5.1gold match, 打game得, 打IPSC亦得,
原裝都已準直爽, 彈量氣量充足. 值得投資買多一兩隻匣長玩.
槍套初玩可用住579萬用套先, 日後如玩IPSC就大把快拔可選, IPSC基本上係5.1既世界.

18c就唔玩得IPSC, 打wargame睇落都幾爽.
但如果你手細, glock係比較舒服.
原裝5.1下身係方方地, 初上手唔係幾慣, 我都係換左緊絰版下身先至習慣.

手感呢d野好個人, 可以落槍街拎上手感覺下. (如想拎上手睇, 最友善果間係 "槍地獄")

引用:
原帖由 新手一隻 於 6-12-2018 12:21 發表

手細人士覺得5.1柄係最反人類的,沒有之一。
其他雙排,甚至長如fn57都好渣過佢。
haha, 5.1我一握上手都覺得好反人類.
如果唔係見到佢有咁多grip換, 我真係寧願玩glock算.

引用:
原帖由 boy1420 於 6-12-2018 15:03 發表
多謝cky0311, pbay, 新手一隻各位C兄的意見!
小弟隻手唔算大,手指唔長,試過朋友支01P都覺得唔算好握手!
我估真係要出槍街睇下,另外聽朋友講槍地獄服務好,不過好似冇乜馬記槍賣,e興趣我上佢官網睇想買的槍又 ...
01P 即係 M92款, 都係大大個柄, 不適合手細人仕.
咁睇怕你握hiCapa原裝柄都未必滿意.

槍地獄真係少D馬記槍, 但你可試其他牌子glock手感.
hicapa就去Gun麼望一望, 佢地都歡迎握槍上手.

馬記Hicapa除非你諗定換柄,否則原裝柄真係有少少惡頂.
如果真係接受唔到就glock吧.

引用:
原帖由 boy1420 於 6-12-2018 15:22 發表
pbay兄,請問你講的緊絰版下身是另外換件?有冇相片可以睇睇?
thx ^^"
係另外換件, Airsoft Masterpiece 既 polymer Grip, 所有角位偷圓晒, 上手舒服好多.
無修直上.
https://www.youtube.com/watch?v=jgzNbc2AAAE

ArmorWorks都有隻HX grip, 聲稱marui 5.1合用, 又平, 但其實要大修, 唔太建議.

引用:
原帖由 olw0978 於 7-12-2018 10:48 發表

AW 隻 grip 你其實用過未呀??? 馬記 5.1 絕對可以免修正上!
真係用緊,
多處接合位都大左差不多1mm, 修到我傻,
懷疑佢個模用耐咗有磨損, 令後期倒模成品呎吋唔標準.

引用:
原帖由 boy1420 於 7-12-2018 12:22 發表
pbay兄條link去咗冇嘢睇......我估係未公房特價消息?唔知明槍會唔會又聖誕減下價
sor, 係呀
http://www.wargamehk.com/cgf/att ... 03UshXM05MEoEz.jpeg

引用:
原帖由 boy1420 於 7-12-2018 15:22 發表
係fb問咗價,支gold 5.1同明搶之前特價一樣 金牛找1蟹,glock17 就8魚找1蟹,唔知算唔算特別平
gold 5.1低過1金牛都算平, 平時無特價賣到1金1至2魚

兩間都係: 拎貨, 目測check下, 無問題, 俾錢, 試槍, 無問題, 走....
問野你留返呢度問啦.  

引用:
原帖由 boy1420 於 10-12-2018 18:45 發表
多謝各位比過意見的C兄,小弟今日出咗槍街,最後買咗馬記支G17同gold 5.1hi capa,兩支都係新手入門槍…好啱我
歡迎ching入坑
多玩多練習

發新話題