發新話題

請問鋰電著火 + 邊度維修電槍好 ?

請問鋰電著火 + 邊度維修電槍好 ?

小弟支 Amoeba M4, 一向表現優良,
可惜有日落住雨打game, 唔知係入左水定點, 試試下槍, 無扣雞都自動開槍,
跟住見尾托出煙, 打開就見粒鋰電著緊火, 即刻蚊左掉左落海, 見尾托個小田宮頭已經燒熔哂
小弟唔敢再亂試, 況且插電位熔左, 想試都唔得了
聞到好大陣羅味係gearbox 位置

各位大大, 可否幫手推測下係邊部份出問題 ?
鋰電 / gearbox / 摩打 出事 ?
係入水去邊個部份而導致 ? (點解人地落雨打又無事 ?)

另問, 如果維修電槍邊間信譽好 ?
最緊要夠老實, 會檢查解決問題根源, 而唔係蝦新手唔識野, thanks !

無相片好難推測呢
通常落雨而著火,多數係電池短路

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-12-2018 15:53 發表
聽聞amoeba塊板係落雨時潮濕啲都會短路。
一般AEG就算落雨都可以正常運作。小弟未玩過水浸AEG,不過youtube有好多鬼佬試過,冇事的。
即是說amoeba個mosfet電子版濕水導致居多 ?

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-12-2018 15:53 發表
一般AEG就算落雨都可以正常運作。小弟未玩過水浸AEG,不過youtube有好多鬼佬試過,冇事的。
借POST問
其他類似既電子板會唔會有同樣問題?

樓主,試下去巷仔,有好多玩具車模型,對面果間問問,我覺得佢都幾老實下.

引用:
師兄, 已經証實左塊板係短路左, 有燒過跡像, 現時接駁鋰電時, 即使沒扣雞, 電池仍保持通電狀態, 好快就發熱, 好危險下
如果這情況, 應否更換efcs塊板解決問題 ? 而是否一定要揀返ares牌子的 ?
定係索性全個gearbox換左佢一了百了好d ?

thanks!

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-12-2018 11:58 發表

換過塊板算啦,換波箱要煩同個身夾唔夾。
另外爆得波箱就順便執下密氣、攝齒同換走啲原裝杯士。ARES啲杯士好廢,好容易磨損。
明白了, thx
呢塊板好似除左ares 都無乜其他選擇...?

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-12-2018 12:24 發表
樓主,試下去巷仔,有好多玩具車模型,對面果間問問,我覺得佢都幾老實下.
我整槍都係搵佢,有時額外o野如撻左o的鏍絲都無收錢(試過博X每粒計) ,又唔會要您換呢樣換果樣。

引用:
原帖由 standytam 於 14-12-2018 15:52 發表

我整槍都係搵佢,有時額外o野如撻左o的鏍絲都無收錢(試過博X每粒計) ,又唔會要您換呢樣換果樣。
謝謝C Hing分享有關經驗,利申: 我從未交過玩具槍給佢維修,
只是曾經幫襯佢買過數次物件,佢都無濫收我價錢.所以才對佢有信心.

發新話題