發新話題

[DIY] 請問aps cam870 蛋殼o ring size?

我就買咗綠色8.5mm乘2mm
個size 好似爭少少
雖然冇漏氣但係一打 就 發脹 曬

附件

18-12-2018 03:51

引用:
原帖由 ricky19e 於 18-12-2018 03:51 發表
我就買咗綠色8.5mm乘2mm
個size 好似爭少少
雖然冇漏氣但係一打 就 發脹 曬
上面在下貼了的圖第3 張綠色都是一樣...岩用的物料要再找找。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

其實我認為不是材質的問題,是設計的問題.

引用:
原帖由 hi202020ch 於 17-12-2018 16:37 發表
如果開模訂造,不是用o-ring,大約$6粒,請問大家有沒有興趣?
小弟有點興趣,但效果是比現在用o既 oring好嗎?是什麼物料呢?我同班朋友仔正為呢個漏氣問題苦惱望師兄能完美解決

回覆 19# 的帖子

理論上比o-ring好,用丁睛,如果儲夠一堆人才打算嘗試.

引用:
原帖由 hi202020ch 於 18-12-2018 14:02 發表
理論上比o-ring好,用丁睛,如果儲夠一堆人才打算嘗試.
丁腈橡膠??另不用O-ring模樣會造咩樣呢?此物料小弟試過 , 另亦試過此類"x-ring"
https://bodyartforms.com/productdetails.asp?productid=10515
不過效果不如理想...

好意思問題多了點...現只單靠理論來夾錢做白老鼠的話就想知道多一點資料...請見諒

小弟愚昧,請問丁晴膠圈是不是平時我們用的黑色o-ring呢?
如果係都係幾個仙一粒喎!

附件

18-12-2018 18:38

引用:
原帖由 新手一隻 於 18-12-2018 19:22 發表

NBR唔係最常見嗰啲平價黑色oring物料咩。
(雖平,但佢其實係一種好好的物料)
丁睛,平常我地用來GBB 果D 就是,便宜,整體機械性好,但受不了CO2 的高壓,
如果TOPGAS 是12 KG ,8 克樽仔是 4 倍 48KG ,88 克樽是 5 倍,1KG 金魚樽是 6 倍 72KG ...
丁晴膠大概裝氣1小時 CO2 就已經好似比蛇咬中毒咁,個ORING 脹了3, 4 倍...迫到條心啜死哂。所以用不了。

樓上綠色的氟膠大同少異,更易磨爛

夕膠唔洗講,比上面2 者更林,裝氣時直接迫斷從出氣口噴出自動擊發,嚇死朕。

PU 物料夠硬應該是APS 原裝那些圈。但長期存放+ 瞬間釋放溫度急降一樣會白化,但已經相對比較好用了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

原裝係pu吉打出 代用品都係pu 幫襯大廠就要十蚊粒 大家一齊集資開模十蚊有成千粒就唔使煩啦

附件

18-12-2018 22:59

回覆 26# 的帖子

請問師兄有用過嗎?解決到漏氣和脹大嗎?

PTFE/鐵氟龍呢?我見paintball野有,硬度接近尼龍

回覆 28# 的帖子

其實只是著重硬度是不行的,如果沒有彈性的話是很難密氣.我之前做個鐵氟龍的POC,第一次是不會漏氣,但打多幾次便一定漏氣了

回覆 22# 的帖子

請問你知不知道平均開模的價錢?另外請預計修改模板的價錢和運費, 如果生產二三百粒這價十分合理.

發新話題