40 123
發新話題

"Trijicon VCOG"入手分享記

"Trijicon VCOG"入手分享記

話說早幾日在下到了宅男聖地(秋葉原)閒逛 .例牌到了某一E字頭生存用品店打個轉,突然在專門放鏡的櫃子看到Trijicon VCOG, 一枝30000日圓不用!? 在下立即用有限日文加英文麻煩店員開櫃拿來看看.拿上手後,欲罷不能,比錢!到底此Trijicon VCOG有何能力使在下肯用如此金額買下兼隔咁耐又在於此出post?請各位慢慢欣賞
首先介紹一下VCOG是何物.相信Trijicon的ACOG大家都熟悉.而VCOG則是Trijicon公司於2013年發表的可變倍率軍用光學槍用瞄準器(Variable Combat Optical Gunsight)特點是由ACOG的固定倍數變更為1-6X,以便適應近戰至中遠距離作戰.
官網
背景介紹完畢,來看看本物

由於是1-6X關係,比ACOG 4X32更為巨大及更重.由於相片攝於酒店故無ACOG對比,但大家可以從與ACOG同size之底mount比較.網絡上資料重量約690g

另一面.可見mount的固定紐是六角鑼絲而非像真的圓形紐.也罷,反正可以扭下更換.更甚的是打算試換ACOG用的QD mount

右方marking,凸字Trijicon VCOG 1-6X marking.是凸字! 鏡下方的管狀物是放AA電的空間,和本物一樣,有6級紅光可調

左方marking,凸字MADE IN USA,當然此物並非強大美國所製

扭開上方及右方蓋子有調整旋紐.都有marking及不用工具可調.不過無論是上下抑或左右marking都是一樣,都是刻了逆時針方向是R...另蓋子有鐵線連著不怕遺失

回港後拿到戶外一試.1x的成像,光度最高的第6級,目標為約20米外之垃圾桶.個人認為此鏡絕對足夠在CQB環境下使用,但戶外1x下的光度和一般紅點鏡不能相提並論,但本身的reticle依然足夠快速瞄準之用

6X的成像.此鏡和真品一樣都是FFP,reticle會和倍數一同放大,而且有和本物一樣的bullet drop參考(當然玩具槍是用不著).
考慮到本物MSRP USD2800.其他網站都要USD2000以上的高價品.現在只是大約HKD2000左右可以入,.而且復刻程度,鏡子本身質素亦佳,(加上港,台未見,人冇我有之虛榮心態 )是故真的無法忍手,只剩落埸實測
謝謝收看

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 RX7 於 17-12-2018 16:50 發表
話說早幾日在下到了宅男聖地(秋葉原)閒逛 .例牌到了某一E字頭生存用品店打個轉,突然在專門放鏡的櫃子看到Trijicon VCOG, 一枝30000日圓不用!? 在下立即用有限日文加英文麻煩店員開櫃拿來看看.拿上手後,欲罷不能 ...
唔係想潑師兄冷水
但我係淘佬見過有
或者出口去日本係做得最好果批都唔定

二千蚊copy鏡太貴了

希望落場都ok

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-12-2018 17:01 發表

唔係想潑師兄冷水
但我係淘佬見過有
或者出口去日本係做得最好果批都唔定
冇所謂,反正都買咗.請問有淘佬link?入返枝對沖一下

引用:
原帖由 hendry9881 於 17-12-2018 17:10 發表
二千蚊copy鏡太貴了
其實都幾,都係靠人冇我有呢樣頂住咋

2000幾蚊唔貴, Novel Arms咪日本鏡。個鏡本身清到同原裝美國貨一樣,又防震防水防極端溫度。極之抵玩!
http://www.novelarms.co.jp/produ ... ;cd2=sh1&cd3=01
我買SureHit 31042 IR,好用到一個點。
引用:
原帖由 hendry9881 於 17-12-2018 17:10 發表
二千蚊copy鏡太貴了
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 RX7 於 17-12-2018 16:50 發表
話說早幾日在下到了宅男聖地(秋葉原)閒逛 .例牌到了某一E字頭生存用品店打個轉,突然在專門放鏡的櫃子看到Trijicon VCOG, 一枝30000日圓不用!? 在下立即用有限日文加英文麻煩店員開櫃拿來看看.拿上手後,欲罷不能 ...
支鏡頗清,視野亦好,感覺不錯。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 48191 於 17-12-2018 17:45 發表
2000幾蚊唔貴, Novel Arms咪日本鏡。個鏡本身清到同原裝美國貨一樣,又防震防水防極端溫度。極之抵玩!
http://www.novelarms.co.jp/produ ... amp;cd2=sh1&cd3 ...
我對支1-6好有興趣, 重要CQB reticle, 堅正
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 RX7 於 17-12-2018 17:26 發表

冇所謂,反正都買咗.請問有淘佬link?入返枝對沖一下
我印象中係淘佬見過突字ta02(入電版)同vcog
但岩岩再睇淘佬搵唔到了
可能係我記錯 sor

https://www.google.com.hk/amp/s/ ... -replica-scope/amp/
呢條link係日本仔介紹隻copy vcog
圖中個盒係ppt 呢間大陸廠係做過Aimpoint t1的

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-12-2018 18:04 發表

我印象中係淘佬見過突字ta02(入電版)同vcog
但岩岩再睇淘佬搵唔到了
可能係我記錯 sor

https://www.google.com.hk/amp/s/ ... -replica-scope/amp/
呢條link係日本 ...
正是我果枝,間廠仲出過RMR,因為我有買過(啡盒)
所以遲下香港有呢枝VCOG都唔奇

引用:
原帖由 RX7 於 17-12-2018 18:12 發表

正是我果枝,間廠仲出過RMR,因為我有買過(啡盒)
所以遲下香港有呢枝VCOG都唔奇
唔知係咪淘佬同阿里媽媽係咪嚴打
以前阿里媽媽有好多款copy acog都唔見晒
有兩款係槍街冇

FYI

引用:
原帖由 新手一隻 於 17-12-2018 19:37 發表
支鏡出處(唔計運費之類,淨售價約1200港幣)
佢地有淘寶店的,但冇賣鏡,得電筒同望遠鏡之類。

淘寶之前係下架咗好多鏡,不過啲舖頭已經開始重新上架,而家常見的國產鏡係淘寶都搵得到。
京東就未受 ...
考慮買多碌,thanks

40 123
發新話題