37 123
發新話題

女仔想玩手拉狙擊槍

女仔想玩手拉狙擊槍

我想知有咩牌子會QC比較好
TM好似都係電同GAS多
中國野又好似好易壞甘
同埋想要比較輕身同容易保養ge型號
我個人都唔係好高
太重太長會搬唔陏
樣就無咩所謂
感謝各位師兄

amoeba as-01/as-02

引用:
原帖由 茶喵 於 20-12-2018 14:01 發表
我想知有咩牌子會QC比較好
TM好似都係電同GAS多
中國野又好似好易壞甘
同埋想要比較輕身同容易保養ge型號
我個人都唔係好高
太重太長會搬唔陏
樣就無咩所謂
感謝各位師兄
身為女性的在下也回答一下,
AS01 是輕但拉BOLT 需用力因為短行程,= 2.1 KG
MARUI M40 A5 拉BOLT 輕一點但全槍比較重 = 3.2KG
SRS 22 寸版相當短很好走位,但本身亦重 = 3.4 KG
其實玩狙擊就是要長期潛行和瞄準,需要的體力和臂力也高,否則瞄一陣沒力又手震。
女性也好男性也好,自問體力不足的話最好放棄,要不練好手力再玩。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

如果一定要手拉既,可以考慮氣動。咁可以減去拉bolt 要用力既問題
唯獨是準度上會比純手拉差D
而一般bolt action 狙擊槍都比較長同重。

半自動就係射擊上比較有優勢,即使第一槍打唔中亦可以再補槍

所以可以先從自己喜歡咩款式既槍款同自己拎得到幾重先再考慮係咪一定要bolt action
當然如果只係打靶唔打game就唔洗考慮重量問題

唔知係咪錯覺氣動手拉狙感覺上比普通手拉狙重

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-12-2018 17:03 發表
唔知係咪錯覺氣動手拉狙感覺上比普通手拉狙重
好多時都係,淨係講GAS 匣都已經牌面重過彈弓槍 500 克了。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 20-12-2018 17:31 發表

好多時都係,淨係講GAS 匣都已經牌面重過彈弓槍 500 克了。
彈匣重就其一,有部份款式條托太足料好鬼重
好似tanaka D膠托仲重過木

馬記電既狙擊鎗好似得PSG-1
氣既更係一枝都冇
其餘3款都係手拉
我最近買咗第一枝狙擊鎗,就係Marui M40A5,的確係幾重下,我除咗鏡就乜都冇加,約9磅左右
不過我買嚟過癮下,暫時冇做sniper既打算,所以都冇乜所謂

我睇完咁多位師兄師姐ge推薦之後查到重量大部分都有2公斤咁上下
似乎體能未build up好都唔駛諗
其實點解我會想要手拉呢
就因為見好多comment話最可靠
唔會無電又唔會咩氣化不良
同時有師兄提到電槍,搞到我又心陏陏想玩
不過考慮番個人能力,好似都係玩下手槍熟習左先會好點

其實2KG算好輕,孱弱的小弟只有馬記L96,裝上配件後已經4KG以上,拎出街又唔方便,未開始打已經拎餐死,indoor拎枝手槍,outdoor拎枝aeg長火會輕鬆啲

引用:
原帖由 茶喵 於 20-12-2018 23:03 發表
我睇完咁多位師兄師姐ge推薦之後查到重量大部分都有2公斤咁上下
似乎體能未build up好都唔駛諗
其實點解我會想要手拉呢
就因為見好多comment話最可靠
唔會無電又唔會咩氣化不良
同時有師兄提到電槍,搞到我又 ...
其實我都唔明點解手拉鎗會咁重,2KG已經係最輕咁濟
不過諗諗下其實一般步鎗,特別係全金身既都唔輕得去邊,當然普通步槍最起碼半自動駁火好好多,電鎗full auto更加唔洗講
要輕又好打既可以考慮下一眾SMG,除咗Kriss Vector同埋MP5之外,其餘既都算好輕
其實唔係有心玩sniper,真係冇人會拎枝手拉狙落場,因為射程準度都冇絕對優勢

有無考慮過VSR

37 123
發新話題