發新話題

[認真] 警方又擾民 - 私人地方搜到氣槍即刻以重罪拉人

引用:
原帖由 queen 於 2-1-2019 23:03 發表

我知係犯法,但塗鴉係應該用邊隊去查?
第一,如果係執法部門自己的行動考量,作為市民無討論的意思。
第二,O記的事情Confidential更加無得傾。只可以話對手有一定背景、案情有一定嚴重或涉及其他的風險先可以請出高規格的部門嚟招呼。

引用:
原帖由 pbay 於 3-1-2019 10:01 發表

//再講, 拉粉筆字都要出動O記, 我覺得都幾大材小用
會有問題嗎?質疑是甚麼?

樓上有機械同師兄講到當年單粉筆案,簡單強調返:
美唔美觀係美術教授去定義
法庭作用在於:1.論證被告有冇畫 2.假如有,被告所作所為是否「造成損毀」
咁多錢請個大狀返黎就係係開庭之前論證某D野的定義,例如上文提到的「損毀」
至於你D民主理念或者藝術觀點唔該留返退庭先講
好似當年《大時代》,冇人想知丁蟹係咪「浪子回頭金不換」,法庭只係要考慮佢有做定冇做

1 個讚好! TOP

年尾遊行, 衝下業績之嘛
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

近年都好多畫家去中上環後巷畫壁畫,
令唔少普通後巷變左打卡熱點, 當然有D係問准左業主, 有D係無.
私人物業雙方同意, 當然無問題.

問題係有D畫埋落地, 畫埋公用欄杆, 按上面邏輯, 係咪應該O記都要去査一査呢 ?  

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 4-1-2019 00:36 發表
引用:
//再講, 拉粉筆字都要出動O記, 我覺得都幾大材小用
會有問題嗎?質疑是甚麼?
無問題, 出SDU去拉小販都得架. 俾人笑之麻.

又比人起底啦,其貌不揚而其心很黃很暴力丫!

之前有講毒土彈,而家玩到黃色真鎗,再亂落去,陣間香港變疆、藏隔離區,台灣行一國兩制就知錯。之前佔中已經有三個師戒備,一旦失控直接武力鎮壓,班"漣"漪盪"漾"仲覺得好好玩,而家上面國安已經做緊野,唔好當人死架。

我有收到少部份相關報告,亦試過親自面對班國安,各種安全措施搞到頭都大就係多謝班漣漾,回歸咁多年都冇出過事、相安無事,但就係2014後變天,蘋果唔講唔代表冇發生架!

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-1-2019 10:29 發表
又比人起底啦,其貌不揚而其心很黃很暴力丫!

之前有講毒土彈,而家玩到黃色真鎗,再亂落去,陣間香港變疆、藏隔離區,台灣行一國兩制就知錯。之前佔中已經有三個師戒備,一旦失控直接武力鎮壓,班"漣"漪盪"漾"仲 ...
亂源係掌權果個唔守信用麻
按承諾推真普選咪唔會亂law,
三個師可以解甲歸田, 警民關係都唔會搞到今日咁....

引用:
原帖由 pbay 於 4-1-2019 10:42 發表

亂源係掌權果個唔守信用麻
按承諾推真普選咪唔會亂law,
三個師可以解甲歸田, 警民關係都唔會搞到今日咁....
英國佬脫歐之前都覺得脫歐之後英國會飛黃騰達的,
民主就是少數精英加一大班傻仔一起決定一件事,而他們的發言權是一樣的。
總有人認為民主是靈丹妙藥普世價值,卻不知所有規則都有利弊。
如果所謂「真普選」是讓持有「香港獨立」取態的人也有機會做特首,那所謂「真普選」不過是被獨立派騎劫的義旗而已。
2014 年至今不過4 年,滿街都是港獨分子,有人天真得認為這些組織及支持者在4 年之前不存在嗎?
不過是玩騎劫普選義旗不成,迫著要玩武勇抗爭而已,反正死的拉的總不會是首腦,而是馬前卒。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

任何野都有限度,真,乜野叫真,係咪全部符合資格都跳出黎選?

比你100萬個候選人,選完已經五年,不如唔好選。真又好假又好,到頭來又係政黨自我篩選,勢力重要過勤力,政黨緊要過政綱丫,票差太細就係無限重點鬧劇。

西九補選燒億幾,真普選容乜易每五年燒條高鐵?大白象wo!

總之果句,再玩大佢既,可能師兄們有生之年都會見到"香港市"、"香港经济特区",然後累街坊既遠走高飛,普通市民硬食大膠鑊,班子換血,你我冇癮,再大劑既,香港變柏林圍牆,到時大家攬炒。

引用:
原帖由 Dave 於 4-1-2019 11:05 發表

民主就是少數精英加一大班傻仔一起決定一件事,而他們的發言權是一樣的。
如果所謂「真普選」 ...
我覺得民主政體唔係完美,
但在民主政體下,執政黨係作出每一個決定都需要同選民交代係最公平,做得唔好就選過第二個
想問下閣下覺得咩制度先係最理想?

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 4-1-2019 12:06 發表

但在民主政體下,執政黨係作出每一個決定都需要同選民交代係最公平,做得唔好就選過第二個

理論上係,實際上唔係。

要做到自由民主完美執行,首先要的大前題係所有選民都係有充份智慧去決定每件事往最好方向行,
但事實上唔係亦唔可能發生。大部份民主國家的實際運作都係兩個或更多的勢力去拉鋸,偶然出現反智結果或者因拉鋸而出現的運作停頓。
例如而家美國停擺都係所謂民主政策生出來的一種結果。
好定唔好?當然唔好,社會機能不全,政苦拖糧,受影響的是市民,
公園唔開垃圾堆積影響唔到高貴的議員的哥爾夫球場,但影響到星期日才有休息的一家大小玩樂時間。
但只要笠番一個「這是體現自由民主的代價」光環,臭都可以話香。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 4-1-2019 11:05 發表

如果所謂「真普選」 ...
我個人覺得啦, 有真普選基本上已經無乜藉口搞港獨.
港獨係因為一國兩制承諾破產而衍生.

唔可以淨係執住個結果去鬧, 唔追咎返個源頭.

引用:
原帖由 pbay 於 4-1-2019 12:19 發表

我個人覺得啦, 有真普選基本上已經無乜藉口搞港獨.
港獨係因為一國兩制承諾破產而衍生.

唔可以淨係執住個結果去鬧, 唔追咎返個源頭.
但考慮下如果當時的條款是批了,即係「反對一個中國」者都可以入閘,屎忽撞屁又比佢夠票當選,
真係坐等解放軍入境了。
想攪獨立反對中國管治的的人從來都有,不關普不普選事。
何況當時占中的口號主要有三個,一係居住民生問題,二是689 下台,三是我要真普選。
民生問題是事實,尤其住屋。要真普選也是可以談,但雙方也很硬談不了。
至於689 下台我覺得是可圈可點,有點像睇得TVB 多見到石榮璋就好嬲咁鬧佢奸人堅一樣,媒體抄作居多。

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 4-1-2019 12:06 發表

民主政體要做到向好既方向,首先要"民"可為"主",大家都可以嚴肅看待選舉,有足夠既宏觀視野而唔係純種自輪獅。瑞士果種理智民主反而值得一提,相當大比數否決無償派錢,否決取消義務役,真係為國家既將來考慮而唔係為自己。

做到瑞士人既程度,民主就有實際,做到瑞士雞翼既程度,民主就係一個包裝貴族政治既空殼。

發新話題