發新話題

[others] 如何防止無彈時 lock slide ?

如何防止無彈時 lock slide ?

當手槍彈匣再無子彈時,射完最後一槍個 slide 就會後定,好正常。
但係請問有無辦法可以暫時防止個 slide 後定?即係可以轟空槍而不會後定。
除了用手按著 slide release 和修改彈匣?

好耐以前 VFC 的槍好似有一個扣具,可以夾響彈匣防止滑架後定,請問有無類似既野可以買/自製呢?謝謝!

引用:
原帖由 mkmonkey 於 9-3-2019 16:31 發表
當手槍彈匣再無子彈時,射完最後一槍個 slide 就會後定,好正常。
但係請問有無辦法可以暫時防止個 slide 後定?即係可以轟空槍而不會後定。
除了用手按著 slide release 和修改彈匣?

好耐以前 VFC 的槍好似有 ...
果粒野係馬記諗出黎
兩間都係跟槍送 無散賣
我有十幾廿粒 無用過
反而TM M4就有人出過粒野賣

回膛彈弓底加墊縮短滑架行程都可以

攝兩粒Buffer響Recoil Spring Guild 咪得囉⋯⋯
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 sam524 於 2019-3-9 16:57 發表

果粒野係馬記諗出黎
兩間都係跟槍送 無散賣
我有十幾廿粒 無用過
反而TM M4就有人出過粒野賣
o吾知有冇記錯

買我們牌xdm 都有跟埋o尼粒壓follower o野...o甘可能三轟有得賣

另外我估求其塞D紙巾o牙果D入彈閘頂低個follower都有相同效果

再o吾係純粹練槍  搵一隻閘專登移除條彈弓又得

玩到咁複雜!?
引用:
原帖由 Ben_9413 於 9-3-2019 18:57 發表

o吾知有冇記錯

買我們牌xdm 都有跟埋o尼粒壓follower o野...o甘可能三轟有得賣

另外我估求其塞D紙巾o牙果D入彈閘頂低個follower都有相同效果

再o吾係純粹練槍  搵一隻閘專登移除條彈弓又得
究竟世界上還有神嗎?

0個粒野吉打有出過散買....一包5粒

引用:
原帖由 48191 於 9-3-2019 18:52 發表
攝兩粒Buffer響Recoil Spring Guild 咪得囉⋯⋯
咦!又係喎!

或者用一粒短既杯頭機絲、一截仔棉花棒、竹簽等等卡住follower咪得囉.....

引用:
原帖由 48191 於 2019-3-9 19:04 發表
玩到咁複雜!?
攝低個 follower o吾係好複雜o者

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-3-2019 20:36 發表
或者用一粒短既杯頭機絲、一截仔棉花棒、竹簽等等卡住follower咪得囉.....
我用棉花棒加些少Blu tac 定位。

引用:
原帖由 c6250 於 9-3-2019 22:03 發表

我用棉花棒加些少Blu tac 定位。
係bor!呢個方法夠簡單. Thx for sharing.

手槍好易搞
有d長火冇得取消後定 隻匣又冇坑好難搞 如we m14

回覆 13# 的帖子

VFC 416 v1, 好容易做到沒後定。

發新話題