19 12
發新話題

C朗柒咗

C朗柒咗

咁中文大寫係咁寫,開支票都應該係咁寫嘛.....

唔明什麼是"天生C位"???
我只知C眼天生在哪個位....

引用:
原帖由 geoprotex 於 11-3-2019 16:56 發表
唔明什麼是"天生C位"???
我只知C眼天生在哪個位....
Carry位或者Center位,總之就係"核心人物"咁解囉。

C朗有好多d2牛,條刀割款唔記得係16還是17年,我都有條。

引用:
原帖由 RCOOH 於 11-3-2019 16:58 發表

Carry位或者Center位,總之就係"核心人物"咁解囉。
原來係足球術語, 多謝師兄解答

引用:
原帖由 geoprotex 於 11-3-2019 18:01 發表

原來係足球術語, 多謝師兄解答
中國既網路潮語丫......

廣東話與普通話文化差異

北上唔找㭍牌! 北上找C小姐, C CUP, C呼, C襪, C處, C眼! C開哂

6 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 11-3-2019 18:59 發表

你條咸蟲吖,我叫上帝程罰你.....
有機會一齊啦!

真係妒忌C朗,啅左吾少正妹,個個樣靚身材正!!!!!

什麼'天生C位,七號傳奇'.香港人真係唔知道佢UP乜. Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 12-3-2019 11:18 發表
什麼'天生C位,七號傳奇'.香港人真係唔知道佢UP乜. Thx for sharing.
而家睇香港啲新聞影有關大上面乜乜大會議講個啲口頭禪! 其實用法律及𨗴輯思維聽我都唔咪好明他們表達什麽方針及最終目的! 我可能會只怪自己中文大叉.......

其中常聽到例子:

我自己學得...

1) 深化改革 - 改革就是通過法律諮詢程序立法長遠解决現有間題! 應該講述改革題目及初步具體步驟方案, 而唔應該一字"深化"草草了事, 都唔知想什麼改革!

2) 加强力度 - 法律精神在予執法一視同仁的法規標準下針對事情對與錯, 力强力度即時唔中意就罰重啲, 冇乜事就唔罰或罰小小!   

3) 互利共赢 - ???

4) 彼此包容 - ???

5) 求同存異 - ?..

6) 據理力爭 - ?..

7) 堅守立埸 - ?..

19 12
發新話題