發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-3-2019 07:00 PM 發表

咁二手買賣洗唔洗咩手續呢?
有機會都想收藏返枝beretta us 9mm m9
一般我說二手是指支槍是用過的,(有沒有打死過人就...),亦是合法同本地槍械軍火供應商購買,他們會教你怎樣去申請,一般屋企裝個普通文件式鋼櫃,警察部上來看一看,冇問題基本上都會批的,如果個櫃夠大,你日後再力上新的槍械,便不用他們再批准那個櫃,一支槍的准許證好似幾百蚊,如果你有個人槍械牌照的話,幾多支槍都是同一個牌照費。
注意:近年閹的槍,包括下面的M92F, 除了劏開槍管,槍身左右兩刀外,槍管亦需要打入一條鉄去封了佢。

附件

29-3-2019 20:41

M92F made in Italy, 木柄到

29-3-2019 20:41

M92F & Sig 551

29-3-2019 20:44

M92F 拆開

回覆 16# 的帖子

另外有些槍是沒有出玩具的,例如大陸某些槍,Sig P250Dcc...

在香港如何打飛靶散彈槍入門

或者大家唔知道,其實香港是可以好便宜的學打飛靶的呢?如何便宜呀?你夠15歲就可以$1000包子彈包場包教練,不用入槍會,仲有證書攞,如果是香港槍會會員就更只是要$850元!這其實是香港政府津貼的哦哈哈哈!

HK MP5 實彈民用版

正呀!這是實彈的K 仔,單發,美國應該有售,不過在加拿大就買不到了。
但在香港觀塘的槍會卻買到。
另外如果你好彩的話,在香港是可以買到某些例如MP5全自動版本槍械的閹槍的。

附件

29-3-2019 21:19

回覆 16# 的帖子
Where?

之前走去見解款員員,in我個人講入職三個月要去考槍牌,因要輪住陀住支散彈,我聽了心裡 黯然開心,念住值此機會可以接觸真野,佢請了我,但我最後無做
另之前識一個客家中有支Mp5

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 29-3-2019 11:53 PM 發表
回覆 16# 的帖子
Where?
大冒山槍會

引用:
原帖由 siriochow 於 30-3-2019 01:32 AM 發表
之前走去見解款員員,in我個人講入職三個月要去考槍牌,因要輪住陀住支散彈,我聽了心裡 黯然開心,念住值此機會可以接觸真野,佢請了我,但我最後無做
另之前識一個客家中有支Mp5
MP5A3, 我也有閹了的。
有興趣接觸真嘢請留意小弟post, 有可能我會有安排去槍會look look,或去某些店家參觀,你順便可以問下佢哋請唔請人。

引用:
原帖由 PSIR2 於 30-3-2019 08:30 發表

有興趣接觸真嘢請留意小弟post, 有可能我會有安排去槍會look look,或去某些店家參觀,你順便可以問下佢哋請唔請人。
第一個報名先!

引用:
原帖由 PSIR2 於 30-3-2019 08:25 AM 發表

大冒山槍會
剛剛見到4月7日有堂上,快點報名吧!

引用:
原帖由 PSIR2 於 30-3-2019 11:29 發表

剛剛見到4月7日有堂上,快點報名吧!
請問C Hing,如何報名?可否PM小弟?謝謝!

引用:
原帖由 PSIR2 於 30-3-2019 08:30 發表

謝謝師兄分享資訊, 十分有興趣
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 PSIR2 於 29-3-2019 00:43 發表
好,大概講下那兩間民間槍會有什麼可以玩?在觀塘的槍會,有兩個靶場,比較細的一個主要玩實戰射擊IPSC,另一個主靶場主要是企定定射紙靶的,靶可以前後移動及轉動,最長距離是25米。IPSC比賽時兩個靶場都會同時使用 ...
香港人住的是納米樓...玩燒槍的地方也是納米場...

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-3-2019 12:00 PM 發表

請問C Hing,如何報名?可否PM小弟?謝謝!
已經PM了

引用:
原帖由 screwupman2022 於 30-3-2019 04:33 PM 發表

香港人住的是納米樓...玩燒槍的地方也是納米場...
觀塘槍會同我去到外國玩過的室內射擊場差不多大,並不算得是納米。大帽山槍會佔據成個山頭,手槍有三個射擊場,佔據面積都大概50米×50米以上,加上射飛靶的兩個場,完全是一個大的地方不是納米。

發新話題