63 12345
發新話題

第一次見到人玩GBB/自己玩GBB
第一次燒真槍/接觸到真槍
第一次揸/買......車(或者揸其他什麼)
第一次買丶揸靚車丶超跑
第一次買樓丶入伙
當然第一次被女溝都得

我已經唔記得第一次接觸到真槍是在大陸廣州花果山射擊俱樂部定還是在香港金柏公司看閹槍。看閹槍又不至於超級興奮,只在不停盤算究竟自己夠唔夠錢買,因為想當年一支普通左輪仲係用過的,都$六丶七千起跳,SMG, Rifle 槍隨時過萬,多過月一個月人工。不過那時我只知道金柏有,唔知道其他公司,後來才知道金柏算比較貴的。(版主,金柏於90年尾已經消失了所以我才開他的名,如不喜歡我可以刪除或更改)

廿幾年前中學某暑假曾去大陸某軍區靶場第一次打 bolt action rifle,如無錯誤應該係漢陽造,把野彈殼兩吋幾長,後座力超大,當時有個老兵在場指導,特別提醒尾托必需頂緊在肩膀才開火,否則筋骨都有機會撞傷,打了 3 槍已發現肩膀活動不大自然,再打兩槍已不能再打了。。。

童年時,唔記得係10歲定係12歲開始,每年的新年,
拆開利是錢,買支塑膠彈弓BB槍.好似係007果支PPK款.
再在糧食雜貨鋪,買5毛子黃豆.同其他小朋友對戰.

第一次扭蛋係小五, 呀媽俾左5蚊我去扭, 到而家一屋都係了

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-4-2019 11:07 AM 發表
童年時,唔記得係10歲定係12歲開始,每年的新年,
拆開利是錢,買支塑膠彈弓豆槍.好似係007果支PPK款.
再在糧食雜貨鋪,買5毛子白豆.同其他小朋友對戰.
相信是60/70年代吧?

富貴

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 01:01 PM 發表
第一次買汽槍,好似係小五,70年代,偷咗呀媽一百蚊,叫同學幫手買咗支ss-9000手拉槍帶返屋企話係朋友送既,當時要95蚊支(同學話).....
伯母都好有錢下,那時代$100都不算小數目,佢唔見咗都唔知

被標題黨呃左入黎
通常麻甩佬一見呢類title都以為有咩正野分享ga ma
家下圖都無張

話時話我第一次考試食蛋好似係四年級
老媽子第日打比老師問候佢...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 01:54 PM 發表

我住公屋咋有幾有錢吖,當年係窮家庭,祥情事後係點以經唔記得,只記得支9000後來誤傷隣居小孩隻手,我老豆當晚迫我打爛支槍掉咗佢.....
當年係窮家庭,而家係國富城 得咗

話時話,你用那個型號的JBL?

我記得我第一枝玩具槍係3歲果時 一枝透明既水槍定bb彈槍
第一次落到場既槍係中一同學送既國產mp5kpdw
第一枝gbb係老豆送比我既we m4 銅芯版
到依家改左做open bolt 都仲係我既主力落場槍 都有9年了

第一把叫得上氣槍既係呢把
M645手拉雞

d料好靚, 把槍好重, 小學雞果陣初初連拉雞都無力.
把野仲好準, 離5,6米射烏蠅都打得中
細個成日玩, 後尾chok到裡面d膠件爛左, 拆開睇無得救, 忍痛丟左

去到中學先再自己買把入氣GBB, 係台灣不知名廠既 M92F,
外型好像真, 刻字全齊, 有DA/SA, 有decocker, blow back勁,
依家應該仲work, 不過唔敢入氣玩了, 費事d膠爆裂.

第一次自己買飛睇「甜」片講唔講得?

63 12345
發新話題