發新話題

第一次見到人玩GBB/自己玩GBB
第一次燒真槍/接觸到真槍
第一次揸/買......車(或者揸其他什麼)
第一次買丶揸靚車丶超跑
第一次買樓丶入伙
當然第一次被女溝都得

我已經唔記得第一次接觸到真槍是在大陸廣州花果山射擊俱樂部定還是在香港金柏公司看閹槍。看閹槍又不至於超級興奮,只在不停盤算究竟自己夠唔夠錢買,因為想當年一支普通左輪仲係用過的,都$六丶七千起跳,SMG, Rifle 槍隨時過萬,多過月一個月人工。不過那時我只知道金柏有,唔知道其他公司,後來才知道金柏算比較貴的。(版主,金柏於90年尾已經消失了所以我才開他的名,如不喜歡我可以刪除或更改)

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-4-2019 11:07 AM 發表
童年時,唔記得係10歲定係12歲開始,每年的新年,
拆開利是錢,買支塑膠彈弓豆槍.好似係007果支PPK款.
再在糧食雜貨鋪,買5毛子白豆.同其他小朋友對戰.
相信是60/70年代吧?

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 01:01 PM 發表
第一次買汽槍,好似係小五,70年代,偷咗呀媽一百蚊,叫同學幫手買咗支ss-9000手拉槍帶返屋企話係朋友送既,當時要95蚊支(同學話).....
伯母都好有錢下,那時代$100都不算小數目,佢唔見咗都唔知

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 01:54 PM 發表

我住公屋咋有幾有錢吖,當年係窮家庭,祥情事後係點以經唔記得,只記得支9000後來誤傷隣居小孩隻手,我老豆當晚迫我打爛支槍掉咗佢.....
當年係窮家庭,而家係國富城 得咗

話時話,你用那個型號的JBL?

引用:
原帖由 c6250 於 3-4-2019 03:06 PM 發表
第一次自己買飛睇「甜」片講唔講得?
當然得,不過最好係第一次同女友一起看

引用:
原帖由 Dave 於 3-4-2019 06:40 PM 發表
第一次麻...
已經是好久之前了,回憶起第一次...
總是給人心跳的感覺,這回事之前看片是看多了,還記得那時的網上片段倒是夠慢的,480 P 解像度已經算好了,很多細節也看不清楚...
但總是看別人在做,自己只有乾吞 ...
師兄文采唔錯喎,平時有冇寫吓稿?

引用:
原帖由 33tt 於 3-4-2019 04:08 PM 發表
「或 第一次渣其他什麼....」
我最喜歡樓主上面這句
我第一次乜其他什麼,(那時已經過了廿歲都未掂過女仔隻手啊)已經是讀完U, 經同學介紹下識了一個師妹。那次鼓起勇氣....最開心的是最後發她竟然是瀕臨絕種的雌性動物.. 即係未經開封那一種。

引用:
原帖由 rho837 於 4-4-2019 12:14 AM 發表
第一次係玩同學仔支SS500! 跟著一直冇槍玩! 第二次玩槍就係外國讀大學二年級, 玩就係真槍!  玩了兩年就再冇玩! 一再玩就到Airsoft但又隔了15年後!

第一部車就係架舊到出汁Mini Minor!  

第一層樓係50萬唐 ...
嘩,真識投資,一收購就發了...
我第一部車是二手323...不過不是德國品牌

引用:
原帖由 rho837 於 4-4-2019 01:15 PM 發表

CGF係我學習寫中文開始.....咁就玩了十年! 收收埋埋成一大堆玩具, 目的只係想將來退休開間cafe做卦垟装飾! 租舖就唔咪好想! 但睇啱心水啲舖又叫價太高, 一睇啱就會成事!
現今的地舖太貴,可以考慮樓上舖。

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-4-2019 11:56 AM 發表

最好係在槍街附近開啦! 預祝C Hing達成創業理想.
呢度會員可以成為VIP 就正

我試過第一次忘記戴ear muff, 响觀塘會,仲要係打9x23 Hybrid Open Class...即時呆了,仲成分鐘聽不到東西。由於是在室內,真的特別大聲,如果在大山會,因為在室外,就沒有那麼大聲巨響。所以拍戲就拍得多了,真實情況下我估計如果有伙記在一部電梯內開槍丶與匪徒駁火的話聲音是會怎樣的可怕呢?

發新話題