發新話題

[Marui] AR系要有馬記這樣的表現才有信心用來打3gun

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-4-2019 16:44 發表

Ra錯位太多了 之前都唔覺 比你一言驚醒洛克人
如果可以改ptw upper就易搞

槍管都可能會換 we原廠黑色管 灰色火帽
印象中真鐵唔係咁

Grip 托唔貴的 但條4 position 有d難搵同貴
如果要追得好足forward as ...
師兄如果你已經入了魔想跟足細節 Z件都有2,3處做得唔夠好都唔知up唔up好
但壓字咁正都值得買既,要平平地R@都可以接受原來千中都有件6061

只係要改哂鋼管鋼內件鋼小零件又鍛身投資咁多銀,落去我們到要諗諗將來真係轉會或唔玩個日2手價 ,
而家首選投入馬記2手價好d又爽,如果z件出埋鍛身就計畫通,再唔係買支大蛇打3連發做返兵仔都過癮既,本身大蛇少左好多件要換槍身又新模細節幾好有收藏價值,
不過手上已有唔少我們件同夾唔打算轉,咁等下Z件身同順便收集RS件已ok
D RS件四圍通用,大面積如骨托柄值得投資,因一眼望已有feel仲有得摸住真實手感

其實唔係冇投訴,而係鑊氣唔重。
最大嘅問題在頂骨條數唔係Standard M1913骨,上真Mount真鏡係爭少少。
上條靚內管,飛機/Bolt Carrier勤上油保養,表現絕對係中上!
我並不是要吹捧馬記,因為馬記亦有失敗之作。但AR系GBB係非常成功,所以一直等佢出416...
引用:
原帖由 Dardoman 於 10-4-2019 21:14 發表
明白!收到!即是馬記AR論性能是沒有投訴!
Steel outer barrel 是我衰格,要求像真!

參考而已,我已有一支大蛇416D!
https://shop.jkarmy.com/mwc-cust ... rui-m4a1-mws-gbb-bl ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 gainax 於 10-4-2019 21:14 發表

師兄如果你已經入了魔想跟足細節 Z件都有2,3處做得唔夠好都唔知up唔up好
但壓字咁正都值得買既,要平平地R@都可以接受原來千中都有件6061

只係要改哂鋼管鋼內件鋼小零件又鍛身投資咁多銀,落去我們到要諗諗將 ...
馬記都值得諗諗
但睇下到時z出身比佢果時用唔用到真數外觀件
Z冇r@咁大鑊 仲接受到 r@個magwell位真係好肉酸

另外蛇仔好打嗎?

回覆 45# 的帖子

marui原廠係鋁管定亞鉛管?鋁管的話和鋼管可能差一倍重量 如果考慮像真我覺得換鋼外管是第二步 第一步是換dust cover

外管係鋁。
我一直想問嘅係,真係有必要裝到咁重?
我以前用GHK M4A1,一樣係裝到變聖誕樹。但一打掃管笏呢啲場要上山下海,就真係God Bless you。
引用:
原帖由 avegetables 於 11-4-2019 00:01 發表
marui原廠係鋁管定亞鉛管?鋁管的話和鋼管可能差一倍重量 如果考慮像真我覺得換鋼外管是第二步 第一步是換dust cover
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-4-2019 23:21 發表

馬記都值得諗諗
但睇下到時z出身比佢果時用唔用到真數外觀件
Z冇r@咁大鑊 仲接受到 r@個magwell位真係好肉酸

另外蛇仔好打嗎?
馬記要改哂外觀件其實真係好金,只是同等投資放去馬記到2手值過我們,佢連小零件都是亞鉛又特別前節&尾通設計,要求高d基本上個身都要鍛成個皮所有件冇得留抵
所以一直買現成性格比抵hi過散砌,咁得大蛇井成vfz係全鋼鍛造,
而家蛇用新模同新撞針係好過#記既,v記又停產即係大蛇冇走雞架喇
至於大蛇爽唔爽我覺得睇佢用乜煲同夾加上要改改彈弓,原本幾硬下,佢火控撞針係無問題唔洗點搞,只是原裝支煲重手打gas夾要用大力d氣先順,畢竟預你打co2要厚料先耐用,
佢仲有支新18mm煲應該爽度有提高,只係重量有返咁上下都要大力氣推另要加錢先包自行取捨了,
我當時做法改返膠飛機既井記煲磨順左,同用豬香港夾改彈弓打3連發係幾爽快又好玩既,個陣仲未用紅龍/vve啲新出大力氣 ,如果而家我未放仲有係手會試下改埋豬香港煲,佢個飛機一樣加大但支煲唔算重改到效果理論上更爽

其實玩軍版仲有方案,就係買支豬香港V2加R@鍛身再另加馬仔marking,成本平過大蛇但冇3連發玩兵仔咁過癮,同。。。又要用r@個身d細位原裝身仲好,你接唔接受到先

引用:
原帖由 avegetables 於 11-4-2019 00:01 發表
鋼管一勞永逸,抗彎抗撞性好過鋁管好多,早前味有師兄支mtr撞爛左火帽牙?缺點只有重過鋁管幾百克有得考慮既,如果支槍唔加任何配件淨用鏡,可能用左鋼管仲輕過加哂電筒同peq既鈻管前節,
如有14.5吋以上外露槍管咁多面積,我自己做法會用鋼, cqbr短身少d機會轉彎or舉槍撞牆用鋁就得 都係打爛先再算

引用:
原帖由 Dardoman 於 11-4-2019 09:41 發表
師兄們,若果用返條原裝馬記鋁外管,要裝KAC RAS 只需加返一個adaptor就得?會否有搖擺?
玩左20年,兜完一圈又係玩返馬記M4A1!

順帶一問,請問師兄們用過邊款嘅inner barrel 及hop up 膠性價比最高?
D彈 ...
菊花牙都唔係真數樣唔啱,平平地買份電槍牙太陽環應該ok
管唔貴有Prometheus 6.03~6.01or楓葉,膠用返原裝攝野入去老鼠屎都得,再唔係買紫膠或各大台灣牌子膠已有效果

引用:
原帖由 gainax 於 11-4-2019 10:47 發表

鋼管一勞永逸,抗彎抗撞性好過鋁管好多,早前味有師兄支mtr撞爛左火帽牙?缺點只有重過鋁管幾百克有得考慮既,如果支槍唔加任何配件淨用鏡,可能用左鋼管仲輕過加哂電筒同peq既鈻管前節,
如有14.5吋以上外露槍管 ...
其實仲要考慮balance
鋼管有機會前重後輕 副手扶槍 前膊弱既話會好攰
原廠管爛左先算啦

鋼管對我黎講都係滿足自己

引用:
原帖由 gainax 於 11-4-2019 10:07 發表

馬記要改哂外觀件其實真係好金,只是同等投資放去馬記到2手值過我們,佢連小零件都是亞鉛又特別前節&尾通設計,要求高d基本上個身都要鍛成個皮所有件冇得留抵
所以一直買現成性格比抵hi過散砌,咁得大蛇井成vfz係 ...
如果玩g記 可以諗諗買7075壓字身 但聽過唔係好岩數
Mag catch位拎左ptw數

Btw 我覺得vf_ 鍛版都ok 但唔係兵仔樣式
要改返轉頭
唔知依家v記v3 m4系得唔得
但有樣野可以肯得既係 想要都買唔到

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-4-2019 11:46 發表

其實仲要考慮balance
鋼管有機會前重後輕 副手扶槍 前膊弱既話會好攰
原廠管爛左先算啦

鋼管對我黎講都係滿足自己
真鐵應該一樣,掛多d野仲甘
當然鋼管同鍛身一樣自我滿足大於實際用途,始終氣槍會就住玩少跌少撞夾我都唔捨得跌

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-4-2019 11:50 發表

如果玩g記 可以諗諗買7075壓字身 但聽過唔係好岩數
Mag catch位拎左ptw數

Btw 我覺得vf_ 鍛版都ok 但唔係兵仔樣式
要改返轉頭
唔知依家v記v3 m4系得唔得
但有樣野可以肯得既係 想要都買唔到
G記7075壓字身係鍛定cnc先? Cnc我有鍛就未玩過唔知有冇相睇下?
Vfz 改返gi兵仔樣易啦,拆哂骨托落Rs已搞掂仲賣得返配件出去 當時價錢唔貴好似5千幾包箱幾抵,但冇左馬仔版拳好似停產了冇得諗

發新話題