68 12345
發新話題

早兩日經過天橋底遙控車場,發覺全部在玩車的都是大叔

早兩日經過天橋底遙控車場,發覺全部在玩車的都是大叔

其實依家中小學生,甚至大學生等,是否完全沒有人在玩搖控車的呢?
另外我只知道油麻地天橋底,及佐敦谷有康文署的免費遙控車場可以放遙控車,其他仲有那些地方有康文署的免費場地玩搖控車呢?

以前無咁多野玩,依家啲後生就只識上網打機

玩咩都要錢,打機算係價廉。

想起當年,鴨遼街有好多舖仔和地攤 買賣二手遥控車及零件的,是我經常留連的地方 相對當時 現在真的很少人玩了

我都係中學時間玩搖控車....我個網名RC就係甘來....還記得摩頓台呢.....
二十幾年前廣華街最多不是鎗店,而是搖控車店

回覆 1# 的帖子

以前住大埔,晚晚見到個呀叔踩住單車然後前面有架應該係1:8 既貨櫃車行,又有燈,造工重要幾靚,由大埔中心去海濱公園,唔知佢重有無咁呢
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

以前會去大學站或企嶺放油車,而家啲車變古董

引用:
原帖由 derp 於 22-4-2019 10:20 發表
以前住大埔,晚晚見到個呀叔踩住單車然後前面有架應該係1:8 既貨櫃車行,又有燈,造工重要幾靚,由大埔中心去海濱公園,唔知佢重有無咁呢
貨櫃車是1:14

油麻地天橋底 本來係露宿者天堂

係三年前左右 趕走曬佢地

改建做寵物小徑+遙控車場

對搖控車玩家嚟講都算係德政

我見星期六日都好多車聲

夜晚仲會開埋燈

沿碧街一路行返去油麻地站A1(5分鐘)

有巴士又有地鐵
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

我都差D跌入呢個坑.

咁樣落去,可能10零年之後就式微了?

回覆 8# 的帖子

唔知呢,對遙控車無愛。不過見到佢咁玩又好似幾過癮
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

天水圍公園入面有個車場偶有人玩,另外是佐敦谷常常見到人玩。
自己沒有入坑,但頗喜歡看人玩車。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

以前讀書年代真係冇乜野玩

睇戲 ,打波 ,放車 ,玩槍....後期D先有得去唱下K

反觀而家太多野玩...由其打機...朋友D仔都只顧打機

有送過搖控車比佢地玩...但都係玩左一兩次就冇玩了

68 12345
發新話題