發新話題

JBL MS402 床頭播歌的骰好聲

土耳共依家行出街民生仲正常定苦苦地

無麵包食何不吃蛋糕

當然瑪麗安東妮從來冇甘講過, 就算哥普拉戲內明明已替佢平反, 後人都係懶理.
下面係誤導版. 不過有湖水藍Converse All Star出現o個半秒片段, 要加分.  
https://www.youtube.com/watch?v=NP_zFFn3tyg
哥普拉原裝對白:
https://www.youtube.com/watch?v=9Et-chfMdXA

無Nike Sacai 何不買BV.

附件

24-7-2022 14:51

無麵包食何不吃蛋糕

我好記得小學一個小插曲:
中文老師講解節儉係美德:
張員外有錢兼揮霍, 每日家中浪費無數菜肴, 都被下人倒入後門小河流向山下. 後來張員外被朝庭抄家, 出監後行乞度日. 一天來到舊居附近, 在山下和尚寺討飯.
和尚們把張員外餵飽, 再帶他進入倉庫, 只見內面堆滿乾糧. 和尚們對張員外說:"這都是你以前丟掉的食物, 我們都撈起曬乾了, 不只足夠我們吃, 還把你餵飽了. 你現在是否很後悔當初那樣浪費?" 張員外很慚愧, 於是哭了.
老師講完故事,我死蠢地問如果張員外唔浪費, 何來有糧食養起班和尚仲可以施捨返比自己? 老師很驚訝, 氣氛很快有點涼.
但最後我都領悟到故事既寓意: 千祈唔L好挑戰或得罪為人師表的L人.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 051039 於 24-7-2022 14:57 發表

衫褲都唔著仲要潑扇證明天氣真係好狼熱
大把文青年年月月朝拜哥普拉的迷失東京, 但十個有九個半未睇瑪麗安東妮.
哥普拉有老豆照住, 本身亦肯定真材實料, 但導演左廿幾年, 佢係冇興趣/冇能力去拍象牙塔以外既任何事與人.

附件

24-7-2022 17:50

大小姐哥普拉

等人剪頭髮睇完14章

就黎又要改聽歌習慣
眨眼第一首Portman rap已十九幾年, 2.0都4年了
https://www.youtube.com/watch?v=B8K9jAJ3Ong

附件

28-7-2022 13:47

GZ 碼係偏大定正正常常?  見綱上有時折到好鬼平, 我晤信有太多人睇得出乜年份用乜鞋底

喔蓮香樓執笠兼走佬

蓮香D人態度50年不變有夠差, 我覺得好有娛樂性.
其實陸羽至係兒時飯堂, 但成年版的我係屋企唯一黑馬死窮鬼, 要我送錢比陸羽鏞記不如叫我去賣血先.

三宅一生升埋升

我買咗條工人褲! 一世冇著過呢樣東西, 入老人院前試o下先.
一直覺得工人褲好高危, 唔洗2秒可以去得生BB, 無足夠時間行使冷靜期取消權.
話說睇o左nigel cabourn幾年, 已說服自已冇人會得間去指指點點長者衣著,
不過保險D都係買o左對MMY...

我比夠4秒你去解開條環扣帶...

對MMY遠睇似足麥當勞叔叔

最好的鏡頭廠好似唔知叫 Adobe 定 Snapspeed

快D去Netflix, 找You People (2023)
第一次嚮主流電影見到甘海量既好玩衫褲鞋襪

附件

9-2-2023 17:15

9-2-2023 17:15

發新話題