42 123
發新話題

[others] 今時今日買AEG電槍 好抵

今時今日買AEG電槍 好抵

因為D師兄覺得AEG係玩具
GBB唔係丫嘛

正正因為GBB係玩具,所以先有價有市
反而AEG係我眼中只屬工具,當然你可以話人人睇法唔同,但主流大眾係點諗,市場已經俾咗答案

在我眼中,不論什麽槍,也不論長或短,只要是落場用來殺敵的都是工具

如果你比較番VFC HK416 AEG同GBB
價錢其實又差唔多
平價AEG都係膠身或者國狗
國狗都有平價GBB

國狗 GBB 可免則免,否則無 spare parts 配,等於免修即棄,又何苦呢。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 1-5-2019 15:33 發表
國狗 GBB 可免則免,否則無 spare parts 配,等於免修即棄,又何苦呢。。。
用黎做下樣,砌下自 high 下 OK,落場就 ... 唔知打唔打得。

我唔覺得現時AEG好抵.我在'老虎網','中國九'和'卡士army'.見佢地D價錢都唔平.
又'馬老二'D AEG槍,日本紙雖然7算,同一支PSG-1,都比以前的貴差不多一倍.
以上可能係我摸到大象的腳吧.

引用:
原帖由 tf141 於 1-5-2019 12:18 發表
正正因為GBB係玩具,所以先有價有市
反而AEG係我眼中只屬工具,當然你可以話人人睇法唔同,但主流大眾係點諗,市場已經俾咗答案
價格高不代表認受性高,而是多人參與發售,多競爭者參與開發類同貨品,或是貨量大,自然可以賣得便宜。
精品類或是獨家村可以賣得貴,像GBLS 這種全世界只有他有的產品,哪怕不見得非常吊打市面系統,但亦可賣個萬多二萬元,
市場大不大不知道,銀碼很大就是了。
又或反過來說,新系統MWS GBBR 新出時才2980 HKD ,比市面上大部份新槍都便宜,也不見得沒價沒市。
AEG 有國狗數百元一柄金身,GBBR 也有數百元一柄全鋼 ,平價市場大家也有,質量暫且不談就是了。
用價格跟認受程度掛鉤恐怕稍嫌主觀。
另外一個讓GBBR 愈來愈貴的原因,說起又是牙痛,就是版權費...今時今日買一柄GBBR ,說3 成保護費恐怕說少了。
以前數百元一柄GBB 手槍,今時今日1300 元是基本,這個升幅跟大部份其他品牌來比較都是來得高。
之前看過一個很顯眼的例子,就是WE 的P90,
新出時2000 還是2100 ,之後出了一個「FN 授權版」,同一支槍多加1000 HKD...就是加了5 成價格,非常痴線。

學子華話齋,屋企食,十蚊,出街食,一百蚊,就是說出街食,就是食十蚊野,再給人家90 元洗碗...
今時今日看著一堆付著昂貴版權費的玩具槍,也有相同感受也。

尚記得數年前在WGY ( 已執 ) 壇時,FAKE 師兄的一席話,
當時一個帖在談版權甲由,FAKE 師兄提及,這種花錢買版權,讓槍支做得更精美的生態,
十年之內也可以撐著GBBR 市場,他沒有談及十年後會如何,但恐怕現在高昂版權費的反噬已是答案。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 2-5-2019 12:48 發表

價格高不代表認受性高,而是多人參與發售,多競爭者參與開發類同貨品,或是貨量大,自然可以賣得便宜。
精品類或是獨家村可以賣得貴,像GBLS 這種全世界只有他有的產品,哪怕不見得非常吊打市面系統,但亦可賣個 ...
所以我話GBB係有價有市
GBLS果d叫做有價冇市;而現今既傳統AEG已慢慢開始有市冇價

Aeg啲2手價平到連幾百蚊都買到支馬記,但手槍長火二手價硬到仍有人爭。。港台市場漸漸轉型,花無百日紅畢竟元組aeg系統風光左廿幾年前無古人算十分成功,如果現今世代aeg冇突破表演仍出元組功能產品,冇吸引力價錢走下坡亦好合理。。

AEG市場玩左多年, R&D費用/ copy廠開生產線之成本早已平衡,市場又多選擇,系統本身又耐用,價格慢慢跌是正常

而樓上都有師兄講,其實外觀精美的AEG價格不輸GBB多少, 而買來把玩不下場的人大多會買GBB(唔好睇少此市場,即使一個每星期落場既gamer,可能落場就一把aeg一把gbb咁大把,但家中掛牆把玩就成張牆紙咁多槍。

GBB都唔代表保值
好似我們scar 呢D問題比較多, 我都係賤價先放到

42 123
發新話題