發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 48191 於 22-5-2019 21:45 發表
https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E ... F%E8%99%95%E7%90%86 ...
不過早前 GizChina 亦引述台積電 TSMC 方面的發言,在經過初步估計之後,相信繼續為 Huawei 生產旗下 Kirin 處理器(包括開發中的 Kirin 985 處理器),應該不會抵觸美國政府最新的法律要求。不過台積電亦補充,將會密切注意局勢的發展,審慎處理相關的法律問題。另外,GizChina 亦指 Huawei 除了向 ARM 購買設計授權生產處理器外,Huawei 亦已經向 ARM 購買 ARMv8 設計構架的永久授權,理論上可以自行繼續開發以 ARMv8 構架發展的處理器。到底情況會怎樣發展,實在值得支持 Huawei 的朋友關注。

睇哂全文先好講玩完啦.....

R兄,現在還太早下定論。不知ARMS到底在搞什麼才是真正重點。
道理上, Arms和AMAT是可以置身事外。
引用:
原帖由 RCOOH 於 22-5-2019 22:16 發表

不過早前 GizChina 亦引述台積電 TSMC 方面的發言,在經過初步估計之後,相信繼續為 Huawei 生產旗下 Kirin 處理器(包括開發中的 Kirin 985 處理器),應該不會抵觸美國政府最新的法律要求。不過台積電亦補充, ...
究竟世界上還有神嗎?

CCTV
引用:
原帖由 JBL 於 22-5-2019 22:11 發表
任正非:正解“華為被禁”是與非!
接受央視專訪,與多家國內媒體座談,北京時間5月21日,華為創始人任正非回應美國的90天臨時執照,他表示:華為5G不會受影響,同時也能做美國芯片,不能狹隘認為愛華為就愛華為手機 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 RCOOH 於 22-5-2019 22:16 發表

不過早前 GizChina 亦引述台積電 TSMC 方面的發言,在經過初步估計之後,相信繼續為 Huawei 生產旗下 Kirin 處理器(包括開發中的 Kirin 985 處理器),應該不會抵觸美國政府最新的法律要求。不過台積電亦補充, ...
ARM停左tech support
只會代表開發難度直線上升
如果華為一開始有拎齊documentation就應該都仲開發到新U
但如果台積電加入封殺就基本上GGWP

TSMC可能是最後一根稻草/一條救命草。
引用:
原帖由 zeta 於 22-5-2019 22:27 發表

ARM停左tech support
只會代表開發難度直線上升
如果華為一開始有拎齊documentation就應該都仲開發到新U
但如果台積電加入封殺就基本上GGWP
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 22-5-2019 22:20 發表
R兄,現在還太早下定論。不知ARMS到底在搞什麼才是真正重點。
道理上, Arms和AMAT是可以置身事外。
英國公司既呢~~

英國自己已經焦頭爛額,美國唔照住鬼知會發生咩事?美國叫打英國冇得唔一齊打,而且一直都係,打原材料打客戶端係冇意義,要打就打中間最不可取代果part。

打chips製造唔死、打OS唔死就改打架構專利.....

架構專利才是核心問題。
似乎每一步都好難估。
引用:
原帖由 RCOOH 於 22-5-2019 22:40 發表

英國公司既呢~~

英國自己已經焦頭爛額,美國唔照住鬼知會發生咩事?美國叫打英國冇得唔一齊打,而且一直都係,打原材料打客戶端係冇意義,要打就打中間最不可取代果part。

打chips製造唔死、打OS唔死就改打 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 JBL 於 22-5-2019 22:46 發表

ARM是一家英國公司,2016年被軟銀收購了,今年ARM又在中國成立了合資公司
咁就一腳伸佢出南海啦

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 0%E9%9B%86%E5%9C%98
但非常可惜,母公司的大老闆孫正義是韓裔日本人,正正是閣下看不順眼的日本人。
引用:
原帖由 JBL 於 22-5-2019 22:46 發表

ARM是一家英國公司,2016年被軟銀收購了,今年ARM又在中國成立了合資公司
究竟世界上還有神嗎?

可憐呀,J兄。
咁樣嘅所謂反擊蒼白而無力。講緊Softbank ,你同我講呢啲?
咁嘅水平,唔似你喎。
ps 我有加拿大Passport 駛通知你?你官位好大㗎?
引用:
原帖由 JBL 於 22-5-2019 23:03 發表
但非常可惜,你所住的香港的大老闆習近平是中國人,正正是閣下看不順眼的中國人。
究竟世界上還有神嗎?

發新話題