發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 JBL 於 20-5-2019 19:46 發表
http://www.sohu.com/a/279930803_624619

質疑:到底是不是真正的國產?
華為自研的麒麟980終於讓國人揚眉吐氣了一番,可是有細心的人發現:號稱“自研”的麒麟980,居然也要向國外繳納專利費!
一是美國高 ...
呢篇文章一直避重就輕ge就係
冇左ARM,華為係乜都做唔出
因為粒GPU Mali都係ARM ge
現時所有smartphone都係行arm架構,如果arm一旦停授權華為係冇可能再從頭開始設計到一個cpu出黎(當然ARM應該唔會咁做)
麒麟入面真係自主研發GE係巴龍,然而亦都唔係華為設計出黎...
件事比我ge感覺係買料響屋企砌機之後話係國產

文章講到只有華為三星可以由頭設計SoC
其實係刻意cut走左高通呢個終極大boss(因為高通唔賣手機)
高通一間SoC市佔已經接近一半,三星蘋果華為三間都唔夠打
高通係GPU都自己公司從頭設計,華為同三星都係冇設計GPU ge能力(兩間都係買ARM ge Mali)

題外話,麒麟一直被人拎黎同獵戶座比
我一直唔明ge係點解三星咁肯疊水買晒ARM最貴ge授權
Mali開晒最多核心,頻寬又設計到有幾大得幾大
華為就係都要縮D水

1 個讚好! TOP

三星係韓國龍頭企業,銳意爭行頭No.1。自從碌柒事件之後,所有產品個Spec都差不多用最頂尖嘅零件。但我個人覺得行「反桌系統」非常唔User Friendly同唔夠IOS穩定。
引用:
原帖由 zeta 於 20-5-2019 20:37 發表

呢篇文章一直避重就輕ge就係
冇左ARM,華為係乜都做唔出
因為粒GPU Mali都係ARM ge
現時所有smartphone都係行arm架構,如果arm一旦停授權華為係冇可能再從頭開始設計到一個cpu出黎(當然ARM應該唔會咁做)
麒麟入面 ...
究竟世界上還有神嗎?

[quote]原帖由 48191 於 20-5-2019 20:47 發表
三星係韓國龍頭企業,銳意爭行頭No.1。自從碌柒事件之後,所有產品個Spec都差不多用最頂尖

[quote]原帖由 48191 於 20-5-2019 20:47 發表
三星係韓國龍頭企業,銳意爭行頭No.1。自從碌柒事件之後,所有產品個Spec都差不多用最頂尖

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2019 20:47 發表
三星係韓國龍頭企業,銳意爭行頭No.1。自從碌柒事件之後,所有產品個Spec都差不多用最頂尖。。。。
係Galaxy S年代已經用到最高spec
S系列都係清一色獵戶座同AMOLED
華為又唔係比唔起錢硬係要孤寒少少...

引用:
原帖由 zeta 於 20-5-2019 20:53 發表

係Galaxy S年代已經用到最高spec
S系列都係清一色獵戶座同AMOLED
華為又唔係比唔起錢硬係要孤寒少少...
Surefire、Fenix、Streamlight等等最多機構用既戰術、搜救電筒,個spec都係時代-1甚至-2,中國武警同老解既Nextorch又係落後時代,但可靠性係同類產品中最好,相反超創新既Nitecore良率唔夠,新產品等於被鏟品。

既要創新而不能「創身」,華為要維持個良率招牌就只好相對保守d。

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2019 20:47 發表
三星係韓國龍頭企業,銳意爭行頭No.1。自從碌柒事件之後,所有產品個Spec都差不多用最頂尖零件。但我個人覺得行「反桌系統」非常唔User Friendly同唔夠IOS穩定。
我既觀感咁岩調轉。

我都有iOS機。

我綁定太多銀行、信用卡、PayPal 資料。感覺Android 系統好危。
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-5-2019 21:11 發表

我既觀感咁岩調轉。

我都有iOS機。
究竟世界上還有神嗎?

花旗王同袋鼠王合作搞稀土...
https://ec.ltn.com.tw/article/breakingnews/2796094
究竟世界上還有神嗎?

據聞先達華為二手價一下跌千幾蚊,睇下P30PRO乜水位先。

或者有DAC既榮耀V20、有支4096筆既平板M5又乜水位先~ 平既即入!

砌機呢傢嘢...
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-5-2019 23:10 發表

或者有DAC既榮耀V20、有支4096筆既平板M5又乜水位先~ 平既即入!
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-5-2019 23:10 發表

我有部P30!

跟手美國商務部又延遲禁令90日,呵呵,搞到晶片商股價插水之後又突然開閘比人清蟹貨。

Make阿咩域卡龜阿驚原來都係要睇生意份上既。

發新話題