發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 17:32 發表

如果「各國優質產品」真是咁高競爭力 ( 質素/價格 ),在貿易戰之前就取代MIC 了,
因為中國貨貴了才買其他國家的,不是叫「選擇」而是叫「無得選擇」

說到底市民都是要捱貴貨,完。
我覺得應該話當年設廠,中國確實係幾理想。所以設完廠後,當然想用到盡,最好一世都咁平。
不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 shift 緊過去。
同埋最重要係政府既因素已經越黎越趕絕廠家,其實好多都想走但想留到最後一刻賺到盡而已。

當然平靚正邊個唔想,但好多因素都係迫於無奈要走。另外就係,轉去其他地方加價,實際又真係多左幾多呢?60 蚊一包 BB 彈,加到變 70 蚊一包,你又會唔會真係非常在意呢?

引用:
原帖由 48191 於 11-5-2019 07:03 發表
師兄似係做廠。
只係以前有同事跳左去大既物流公司,見佢地近一兩年密密飛越南柬埔寨,又話開 Hub 又話加新站,多口問句咪知囉。

引用:
原帖由 48191 於 11-5-2019 17:28 發表
開Hub砌ULD?
係成條 supply chain 幫人搞。
聽聞其他大型物料既 supply chain 已經一早處理好,而家搞既係最尾,急貨既既 air cargo。

頭先見有師兄話要搬同搞一個新廠要十年八載,認同既。
有無留意到近四五年香港既天氣好左好多,無咁多灰蒙蒙既日子?點解呢?
中央不停咁"摔" d 廠,加埋海關,已經難做好多,甚至執左好多 ...
有遠見既好多都搬左部份生產線走,講緊係五六年前。
少左工廠,少左廢氣,點會唔天氣好呢?

而家正好係準備埋尾的收成期了吧?

Google 個停 service 真係咁咩?
不過既然大家咁開心,希望隻新 OS 真係可以快 d 出黎亮相一下。

發新話題