發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

CGF係香港槍界算高水平,我不反對你貼靚女㗎!但「人哋家事」同「小咸多趣」就真係少啲貼好。
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 22:53 發表

咁我下次引用過第二位,唔蘇佢住先.....
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

以大陸嘅定調,不怕任何打壓吖嘛。咁放棄美帝市場,搞一戴一露同內銷,死唔去嘅。
引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 00:39 發表
不如大家打賭(唔賭錢)一下! 星期五會或不會落實執行徵收大陸關稅!

我估唔會加!
究竟世界上還有神嗎?

唔賭錢賭廿四味
引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 10:33 發表

http://std.stheadline.com/daily/ ... %9C%AC%E5%91%A8%E4% ...
究竟世界上還有神嗎?

感激R兄送涼茶。
引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 10:33 發表

http://std.stheadline.com/daily/ ... %9C%AC%E5%91%A8%E4% ...
究竟世界上還有神嗎?

PM你
引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 15:51 發表

記住得閒過來飲!
究竟世界上還有神嗎?

師兄似係做廠。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 10-5-2019 22:21 發表

我覺得應該話當年設廠,中國確實係幾理想。所以設完廠後,當然想用到盡,最好一世都咁平。
不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 ...
究竟世界上還有神嗎?

題外話,但非常好笑。
究竟世界上還有神嗎?

我同學十幾年前開咗間廠,專幫歐美波衫廠OEM。而家大陸廠半停工,反而柬蒲寨間廠不停擴建,差不多有玖龍紙業響重慶江津間廠咁大。
引用:
原帖由 jn_jona 於 11-5-2019 11:20 發表

其實要走都唔係咁易
東南亞果邊d配套麻麻 交通差 難搵工人
但中國開始趕走d low tech廠 比位high tech廠
而東南亞果邊亦只想high tech廠入黎 low tech都唔太歡迎
然而high tech野黎講 中國工人係好d
Low tech ...
究竟世界上還有神嗎?

開Hub砌ULD?
引用:
原帖由 mkmonkey 於 11-5-2019 17:25 發表

只係以前有同事跳左去大既物流公司,見佢地近一兩年密密飛越南柬埔寨,又話開 Hub 又話加新站,多口問句咪知囉。
究竟世界上還有神嗎?

SCS價錢咸過咸檸七,是不是?
引用:
原帖由 mkmonkey 於 11-5-2019 17:50 發表

係成條 supply chain 幫人搞。
聽聞其他大型物料既 supply chain 已經一早處理好,而家搞既係最尾,急貨既既 air cargo。

頭先見有師兄話要搬同搞一個新廠要十年八載,認同既。
有無留意到近四五年香港既天 ...
究竟世界上還有神嗎?

唉,下次加番條Link先喇大佬。
引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2019 19:05 發表
根據半導體研調機構IC Insights報告指出,全球有9座12英寸(300mm)晶圓廠將於今年(2019年)開業,其中有5座來自中國。另外,隨著今年9座12吋晶圓廠開業,預估在今年年底,全球運營的12吋晶圓廠數量將升至121座。
...
究竟世界上還有神嗎?

膠科技嘢我真係唔識。
咁即係J兄所講嘅其實有冇中資呢?
引用:
原帖由 nathan852 於 11-5-2019 19:32 發表

Major Players

SILTRONIC AG - Germany
SUMCO corp. - Japan
SK SILTRON CO. LTD - Korea
SOITEC SA - France
SHIN-ETSU CHEMICAL CO. LTD - Japan

https://www.mordorintelligence.com/industry-repor ...
究竟世界上還有神嗎?

哦,咁咋?
反正而家加咁多,停產避風頭好過。
引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2019 20:46 發表

全球二十大半導體廠商

來源:IC Insights' Top 20 Semiconductor Sales Leaders for 2016F
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

發新話題