發新話題

[others] 【靠自己系列】Custom Hicapa Carbine 靠自己Part IV

引用:
原帖由 JBL 於 26-5-2019 22:20 發表

咁真鐵佢點樣拉士拉上膛?
https://www.youtube.com/watch?v=stZ-Mt2QnIE
好似AR15既拉柄咁好拉好多~ 估計都係拉柄連接住槍頭部件, 一拉就由槍頭推後個slide(但避開槍管)
玩具copy都係同樣道理但簡化左, 只係得條柄仔係前面...

引用:
原帖由 jacko 於 26-5-2019 20:51 發表
非也,我倒是不介意拉柄位置或鑽穿slide, 只是我會用其他物件代替這些螺絲,令到有功能之外,也可美觀一點點,班門弄斧,見笑
Jacko 兄也太客氣了吧,審美從來就沒有絕對,各花入各眼是正常的事,而且善意批評我是接受的,何有班門弄斧之說?

引用:
原帖由 JBL 於 26-5-2019 22:20 發表

咁真鐵佢點樣拉士拉上膛?
首先,此 kit 是 for Glock 的,所以上 Hicap 會諸多不合。第二,原拉膛設計是在前面側邊拉柄拉動滑架向後,但現在我的 Hicap 是 Perfect sight 設計,滑架前端是不動的,只有後半截會動,於是原設計的拉柄就無法拉膛了,只可在能動的後半截下手。

引用:
原帖由 kenhttp 於 27-5-2019 00:15 發表

岩岩睇完你介紹套kit想買, 就有師兄二手平賣, 今日到手試左Marui Glock19都可以直上運作無問題~ 係覺得如果裝左電筒係左邊, 會頂住個拉柄
https://i634.photobucket.com/alb ... p/WhatsApp%20Image% ...
謝謝推介,也預祝 ken 兄改造成功!

引用:
原帖由 kenhttp 於 27-5-2019 00:15 發表

岩岩睇完你介紹套kit想買, 就有師兄二手平賣, 今日到手試左Marui Glock19都可以直上運作無問題~ 係覺得如果裝左電筒係左邊, 會頂住個拉柄
https://i634.photobucket.com/alb ... p/WhatsApp%20Image% ...
支磁能線鎗燈裝6點骨丫嘛。

如果唔係都冇位好裝。

olw0978 師兄你好, 我最近想整把入kit 的glock 35.
應該是用“我們“的glock 35,配彈壺。 再入kit 套。

想請教一下這個想法,可行嗎?(有什麼意見可以俾,走小d彎路)
1.) 連射會唔會爆飛機, 可以通過改件來防止?
2.) 邊個kit 套會fit glock 35, 初步想買AW 新出果個(雖然果準星係垃圾但係可以升高果mount.)
3.) 預算3000 蚊內搞店.

引用:
原帖由 ssae86ss 於 5-6-2019 12:40 發表
olw0978 師兄你好, 我最近想整把入kit 的glock 35.
應該是用“我們“的glock 35,配彈壺。 再入kit 套。

想請教一下這個想法,可行嗎?(有什麼意見可以俾,走小d彎路)
1.) 連射會唔會爆飛機, 可以通過改件來 ...
1. 連射主要是加速了各動件由磨擦或震盪帶來的損耗,通常最弱的部份首先會損壞,所以不單止飛機,其他零件如 firepin lock 都有機會損壞,只不過爆飛機比較常見吧
2. 我自己沒有 G35,所以不清楚哪一套可以合用,但已知 CAA Roni,CAA MicroRoni,FAB KPOS G1/G2 及 FAB KPOS Scout 都不合,因為前端空間最多只夠配 G17/18 長度滑架,已沒有多餘空間了,至於 AW 可以問下海陸空軍。除此之外, IMI Defense 的套件應該也有足夠空間
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=6#pid1331272
但我無 G35 來試裝
3. 如果套件唔係珍珍,夠有突啦。。。。

回覆 23# 的帖子

謝謝師兄解答, 想問問你內管 用開邊隻牌子同hopup 膠。
記得你講過你用開台灣果隻綠膠,但香港無

引用:
原帖由 ssae86ss 於 5-6-2019 14:09 發表
謝謝師兄解答, 想問問你內管 用開邊隻牌子同hopup 膠。
記得你講過你用開台灣果隻綠膠,但香港無
綠膠是 CP 出品,我在古代買的,但古代搬離槍街後我就沒有再買了

吾乃窮人,買不起架仔貨,而且我亦不太迷信精密管,能滿足我下場需要便足矣,因為限制活動自由度遠比換管打得更準。內管我比較喜歡海神,性價比高而且射程比楓葉遠,但缺點是音爆聲極大,開槍一起會被鎖定位置。

吾觀閣下用鼓加我們 G35,目的是想打 auto 居多,若如此就暫不要換管,先在定管方面多花點功夫吧。

Btw,今日問過海陸空,丈櫃覆 AW 上我們 G35 無問題

回覆 25# 的帖子

謝謝師兄解答,
無錯啊,想打auto 多。
想請教Glock 定管上有咩建議? 我見你加長左內管再係突出部份加海綿。
第一次買glock, 我睇其他師兄的glock 都係slide 運動緊果陣會不停撞到條外管。

塞海棉只係暫時搭建的下下之策,很不專業,亦不宜長久,比較正確的做法是裝個定位環(例如 silencer adaptor)再用螺絲鎖實

如果不打 auto 又不想大搞,倒是有更簡單的方案。

趁 LP 出門有些少時間,趕快把香雞幼的壓片哭泣座換掉,我們的新版 Hicap (包括 AW 系列)哭泣座都採用此設計

但問題出在壓片太幼,強度不足,令下壓的力量時大時細,如果只打十零米距離當然無事,要裝在 carbine kit 去打大場目標 30m 或以上就明顯出問題了,射程時近時遠很不穩定,還不如從前抄馬記系統方式用粗壓片來得穩定可靠!

Btw,哭泣座當然是用有的,配條有孔的 Full length guide rod,立即精神爽利,舒服晒!

見平平地, 學ching整支玩下!!

附件

19-6-2019 21:23

19-6-2019 21:23

一個什麼也不懂的老兵!!

KJ底1911

附件

19-6-2019 22:53

發新話題