發新話題

[VFC] 迷版m16

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 17-6-2019 03:49 發表
What?  $7k...give you CNC marking...
唔係啊, 呢支是壓字,只要近睇細心d就見到有輕微粗幼深淺唔同,
但一般唔望真似cnc多過壓既,
我諗係壓完再做噴砂個陣省走哂字旁凸出黎擠壓邊,加上佢字體唔夠粗同深,咁擠壓出黎毛邊可能已經唔明顯了,不過呢d真鐵都有咁情況,似cnc另一原因係主要因為佢字同logo太工整清晰,做唔似大家見得多市面流通軍版相個種粗製矇矓feel姐

返而個人覺得cnc身做軍版呢度如果追求十全十美真係要自己後期加工同做cerakote, 因一對比就兩種唔同feel,�

如果比我買支一定磨走哂車痕再省反圓滑線條做埋cearkote, 些啦曲好過陽極原因除左色水啱同耐磨度高, 就係一層漆油可以加強原滑質感同有遮蓋能力,遮左好淺痕都得,做舊完個身有凹凸坑再上些啦曲做正

引用:
原帖由 gainax 於 17-6-2019 11:37 發表

唔係啊, 呢支是壓字,只要近睇細心d就見到有輕微粗幼深淺唔同,
但一般唔望真似cnc多過壓既,
我諗係壓完再做噴砂個陣省走哂字旁凸出黎擠壓邊,加上佢字體唔夠粗同深,咁擠壓出黎毛邊可能已經唔明顯了,不過呢d真鐵都有 ...
槍友由追求靚 去到追求真實果種粗工
係一種進步

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-6-2019 12:07 發表

槍友由追求靚 去到追求真實果種粗工
係一種進步
其實論外觀,而家比起當年WA膠身亞鉛注模印有跨世代進步,就算新版大蛇比起呢支只係贏鍛造工藝,計外觀像真度cnc唔一定輸蝕好多,印象中以前炸彈牌外觀麻麻都有台灣玩家diy到出神入化,一眼望落去比鍛造仲似真鐵,所以只要有心機成功在望,當然唔強求玩具廠造到如此地部,呢支已經交足貨可以自行處理了

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 21-6-2019 06:27 發表

咁都唔係CNC??  壓出來的字字邊會受壓谷到凸起冇得扼人..及每隻字深淺不一 ,  你睇下井勝出$3千尾果枝D壓字 , 再講成個身車到起曬界...幾多刀都睇到,  點走仿真路線賣$7-8千 , 當你個CNC身$3千 , 之後余數果$5千 ...
(SORRY 重POST DELETE)

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 21-6-2019 06:27 發表

咁都唔係CNC??  壓出來的字字邊會受壓谷到凸起冇得扼人..及每隻字深淺不一 ,  你睇下井勝出$3千尾果枝D壓字 , 再講成個身車到起曬界...幾多刀都睇到,  點走仿真路線賣$7-8千 , 當你個CNC身$3千 , 之後余數果$5千 ...
  馬仔COLT M16 真係太公整,我都有疑惑,

但colt's firearms division果幾行就真係壓
貴唔貴就真係見人見智,
買支玩具姐,
PS:井勝 Grade B($3XXX)果支個身崩既,睇見都唔開胃

引用:

其實初時驟眼我都覺似cnc多過壓, 不過師兄細心睇會見到係有粗幼深淺唔同,

或者佢用其他方法刻字扮出黎唔定 ,而#記一樣唔是真壓字
Cnc車刀痕一直好多副廠出cnc kit仍然係有,原因cnc機鑼工序好似用原子筆咁幼刀具填色咁一行行銑走材質,行與行之間特別高低位,圓柱圓邊位有機會做到有條線橫紋(俗稱刀痕),cnc工序做完打砂後消除左大部分紋,但比較深個d要完全消除哂係要人手打磨先得,幾百甚至上萬套kit都會發生係多少同顯唔顯眼問題,

如果每份kit人手用砂紙細部打磨好似下圖咁,唔知定價賣出去另加幾多手工費先圍本請熟手做。。

自己識diy就免費姐

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2019 13:58 發表

其實初時驟眼我都覺似cnc多過壓, 不過師兄細心睇會見到係有粗幼深淺唔同,
或者佢用其他方法刻字扮出黎唔定 ,而#記一樣唔是真壓字
Cnc車刀痕一直好多副廠出cnc kit仍然係有,原因cnc機鑼工序好似用原子 ...
係咪用比較高號數既砂紙?會唔會執到d邊位斜左

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-6-2019 14:40 發表

係咪用比較高號數既砂紙?會唔會執到d邊位斜左
睇件野刀痕幾深,普通橫紋only用砂紙400(唔洗太重手,主力磨凸起橫線個位小心過量)>>800(全面均衡打磨走所有痕+磨滑返表面)>>1000號(全面修補800號未磨滑表面)已Ok,

用砂紙唔洗太驚省到斜左,除非位置係正魚骨直角咁會磨圓左 ,因陽極有耐磨度冇咁快見銀,6~7系實心鋁夠實淨一條線都唔易完全省走哂,亞鉛,壓鑄大量省就唔知
最尾反正要重新噴砂拋返工整個表面,唔洗再上千幾2千咁幼砂抛埋光咁,
咁做先完全冇花冇刀痕再拎去陽極又好些啦曲又好,手痕味噴砂前將應有線條磨圓滑d,再加拎個身去石屎沙石堆撞崩省凹扮鍛都得,只要唔怕手軟同一陣太重手人地唔明以為買到次貨咁肉表面既

太深既痕接近高低要用銼,咁就麻煩我諗工藝唔夠先要做呢步返手尾或佢專登整到咁冇呃人真正全cnc做 ,總之有d廠明明陽極前打重砂就消除哂橫紋,但冇做乾淨呢步就陽極結果一條條紋留返係度唔知想做咩。。

引用:
原帖由 520df10 於 21-6-2019 12:58 發表

馬仔COLT M16 真係太公整,我都有疑惑,

但colt's firearms division果幾行就真係壓
貴唔貴就真係見人見智,
買支玩具姐,
PS:井勝 Grade B($3XXX)果支個身崩既,睇見都唔開胃
打砂真係可以完全將字旁凸起擠壓出黎毛邊省走,
我以前拎過幾次#記身做噴砂都叫師傅係字上面輕手d
結果輕手都省左一半凸面再省落去係可以平面

呢支如果全部都係壓字既話,應該打乾淨砂盡去哂刀痕跡先壓,
雖然因壓個陣個夾具有機會hi花個身,不過盡量避開壓字上面打砂我估可以仲保留返字旁凸痕,而家打到咁乾淨平面,似壓完先全部一次性打砂去痕(連毛邊一齊處理。。)

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2019 17:44 發表

打砂真係可以完全將字旁凸起擠壓出黎毛邊省走,
我以前拎過幾次#記身做噴砂都叫師傅係字上面輕手d
結果輕手都省左一半凸面再省落去係可以平面

呢支如果全部都係壓字既話,應該打乾淨砂盡去哂刀痕跡先壓,
雖 ...
認同~師兄所言甚是

引用:
原帖由 520df10 於 22-6-2019 01:16 發表

認同~師兄所言甚是
呢支就係噴過砂做色既#記身, 簡單噴一噴已經去左幾多字毛邊

噴砂已經係一種強大打磨去痕工藝玩得多就明..

另外M16年代太新唔太有個種當年情懷,以前見過台灣達人做支派CNC身M16,
完美還完當年外觀真係流口水,呢支D牌原裝已經正過派咁多做舊化一定

唔知有冇高人玩下呢支

回72#

請問C Hing, 有槍帶果支,是否珍的嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-6-2019 18:14 發表
請問C Hing, 有槍帶果支,是否珍的嗎?
Gbb only但睇落有上珍托,相入面係台灣達人手作,
只要肯後期加工唔一定cnc就唔像真

發新話題