發新話題

[others] 大蛇gbb討論

引用:
原帖由 gainax 於 7-7-2019 19:38 發表

R@身強度應該冇問題如真正用7075鍛可能比蛇再硬,
只係外觀細節都有幾個明顯位做得唔似樣,如果唔執著玩M4身可以砌既,
外觀有高要求想盡善盡美個人唔會簡佢個身砌,以豬香港為例,CNC身同原裝身外觀細節仲比佢似樣唔 ...
師兄介唔介意講多少少關於邊度唔似?
因為我最近都比較緊蛇&RA 7075鍛身,
我見RA FB有講佢7075已改正左左6061的幾個錯處。 包括扳機護弓, 上下身肋條位
上面舊版6061,下面新版7075

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 01:36 發表

個人覺得彈匣井包邊位同上身右則擋彈版唔係咁跟足,睇得多真鐵相一望就分到,
如果有研究開M4槍身細節位,下圖圈住通常玩具容易甩漏,
以下相不代表全部平頂M4身都係咁樣,有幾個版本造型略有唔同遲下揾返d相拍 ...
經師兄一指,真係有好多位都漏左, 右邊槍身全部都漏晒...

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 01:36 發表

個人覺得彈匣井包邊位同上身右則擋彈版唔係咁跟足,睇得多真鐵相一望就分到,
如果有研究開M4槍身細節位,下圖圈住通常玩具容易甩漏,
以下相不代表全部平頂M4身都係咁樣,有幾個版本造型略有唔同遲下揾返d相拍 ...
我見RA 個網前排特價, 計計埋埋一把GHK系統的鍛造M4都係5千中, 價錢係蛇一半咁上下

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 11:16 發表

是的,佢7075鍛身印象中只係2千零蚊唔玩colt花算抵玩.
睇你對造型細位高唔高要求了
係呀, 我見RA仲有成槍出, 有齊晒改件,所以都留意緊, 唔洗再買把GHK M4去改

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 11:06 發表

左右兩則唔同年代平頂身有幾個版本唔一定佢漏左,比小小時間我揾返舊相對比返就有答案, 但擋彈版個位睇過好多真野相片佢似唔足似係了,因個個位由m16a2年代至m16a4/M4都係得3兩個模具樣式,後期真鐵無論民版定軍 ...
其實佢7075果版, 師兄你唔講, 我都唔太覺,  因為我有睇過D AR真鐵圖, 都無睇到師兄咁仔細

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 11:06 發表

左右兩則唔同年代平頂身有幾個版本唔一定佢漏左,比小小時間我揾返舊相對比返就有答案, 但擋彈版個位睇過好多真野相片佢似唔足似係了,因個個位由m16a2年代至m16a4/M4都係得3兩個模具樣式,後期真鐵無論民版定軍 ...
我覺得RA果套鍛身的右邊有D似民版上面果把

下面好似清楚D, 但彈匣井果個位仲未搵到似RA

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 13:40 發表

佢彈匣井邊斜開得太多,包邊圓位又太薄對比返睇似梯型,
同真鐵一係斜邊線條短但薄身圓邊位,一係厚身圓邊位都幾易睇到分別, 上身擋彈凸板外型同真鐵仲明顯,六角型vs五角型。。
經師兄分析後,發現RA好似集百家大成咁。
但以咁的價錢來講好似已經相當唔錯, 唔該晒師兄, 我諗我應該會入把RA

發新話題