發新話題

[others] Marushin M10 photos 分享

今日發覺枝Marushin M10 既尺寸好像小了一點...

引用:
原帖由 七點六二 於 13-7-2019 23:08 發表
今日發覺枝Marushin M10 既尺寸好像小了一點...
我都覺得係.因我曾把它和'國際'的金屬模型比較過.
似乎只有'田中'的比例才是正確.

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-7-2019 11:52 發表

你有買Marushin M10 ? 什麼版本?

引用:
原帖由 七點六二 於 14-7-2019 15:14 發表

你有買Marushin M10 ? 什麼版本?
那個是第一版本,外表看似同現在新版一樣.
但不能用新版,有彈頭的子彈.

其實呢枝當年係marushin 一枝好入門嘅槍, 當年賣幾千yan 架咋
塑膠戰隊

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-7-2019 15:30 發表

那個是第一版本,外表看似同現在新版一樣.
但不能用新版,有彈頭的子彈.
點解唔買今次呢個版本? 有彈頭又可以玩speed loader!

引用:
原帖由 PMX 於 14-7-2019 16:30 發表
其實呢枝當年係marushin 一枝好入門嘅槍, 當年賣幾千yan 架咋
因為買唔到Tanka 個枝而自己又冇M10 所以一出就即買heavy weight 版本...

引用:
原帖由 PMX 於 14-7-2019 16:30 發表
其實呢枝當年係marushin 一枝好入門ge槍, 當年賣幾千yan 架乍
仲有..呢支玩具槍ge力水,我覺得好似marui的手拉左輪咁.
但今次的新版,唔知有無改進到.
利申:剛剛買了支marui的手拉版colt python.

引用:
原帖由 七點六二 於 14-7-2019 18:52 發表

點解唔買今次呢個版本? 有彈頭又可以玩speed loader!
照計呢支無可能順順利利咁玩speed loader.
因為佢的槍管近輪瓜位,有物件伸出,
當拍入輪瓜時,輪瓜會碰到呢件野,因而受到阻礙.
因為此玩具槍是塑膠造,所以我每次拍入輪瓜時,
都先把此物件按入少少,才完全地拍入輪瓜.而且只玩SA動作.
如要順順利利咁玩speed loader,相信現時只有'田中'和'國際'的模型CAP M10左輪才可以.

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-7-2019 12:15 發表

照計呢支無可能順順利利咁玩speed loader.
因為佢的槍管近輪瓜位,有物件伸出,
當拍入輪瓜時,輪瓜會碰到呢件野,因而受到阻礙.
因為此玩具槍是塑膠造,所以我每次拍入輪瓜時,
都先把此物件按入少少,才完全地拍入輪 ...
冇錯,係爭小小位入,慢慢小心入先得...

?工今日返左貨,有銀色版本,平過Heavyweight...

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-7-2019 11:52 發表

國際及田中我都有。田中個轉輪尺寸較像,國際好似用咗M13個輪造M10,所以大咗,但整體槍身國際尺寸較像真。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 16-7-2019 01:32 發表

國際及田中我都有。田中個轉輪尺寸較像,國際好似用咗M13個輪造M10,所以大咗,但整體槍身國際尺寸較像真。
我用HKS 10-A型號的speedloader在'國際'支模型CAP金屬M10的輪瓜度.完全無問題.

引用:
原帖由 七點六二 於 15-7-2019 21:14 發表
?工今日返左貨,有銀色版本,平過Heavyweight...
謝謝C Hing給予有關資訊.

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-7-2019 11:01 發表

我用HKS 10-A型號的speedloader在'國際'支模型CAP金屬M10的輪瓜度.完全無問題.
不是輪的直徑,而是國際的輪略長於M10,用了Model 13的輪作藍本,而M13是可入較長的357。
但國際M10的槍身尺寸較像真,田中做得單薄咗。

發新話題