發新話題

[WA] 硬要用最簡單的方法去優化WA GBB系統

硬要用最簡單的方法去優化WA GBB系統

數月前得益於gainax師兄的思路啟發之下,嘗試了一下加長撞針的方案。目的和改GHK火控組是一樣的:就是為了讓擊錘在擊發時不會呈90°豎起來,讓它大約在60°的位置停下。好處就是減少槍機往後時壓下擊錘的阻力。甚至可以乘機取消彈匣上的切氣片,以達到節省氣體的優點。

於是托朋友用普通45號鋼 線切割出原裝款式的加長撞針。但實際裝上後發現,這個形狀的撞針是活動不了的。因為擊錘看似是從上往下拍,但撞針是位於擊錘的下半部,所以撞針向前移動時,尾部其實是有輕微上翹的趨勢。所以撞針太長會向上拗住掛機座而無法活動。到呢度,原本已經打算放棄嘎喇。但這幾個月來偶爾都會思考一下解決辦法,唔死心~。於是昨天把加長撞針尾部的上面打磨成一個弧面,以避開上翹時與掛機座的干涉。隨便表面拋光一下,為求順順滑滑。

把GP Pmag的切氣片都拆咗。空槍試了一下,單、連發 一切正常! 目測連發可以清兩匣。試驗成功!

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 原創內容 8-8-2019 13:36
  • gtoray 金錢 +20 原創內容 8-8-2019 13:36

1 個讚好! TOP

平面問題 用雷射切割吧 又快又平

塘邊鶴路過
零件拖力/受力方向有冇因此改變,帶出加快/不正常耗損之類的風險?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

回覆 1# 的帖子

Good idea,但可考慮增加fire pin T stop用於防止valve過多撞撃,
或參考新型V屍撃錘。

附件

7-8-2019 13:22

引用:
原帖由 暈又暈 於 7-8-2019 12:39 發表
塘邊鶴路過
零件拖力/受力方向有冇因此改變,帶出加快/不正常耗損之類的風險?
暫時未知,要長時間使用後先知。

線切割都出動埋師兄非常有心機
WA關鍵就係要改造個鎚變成斜角,方法都係類似個幾樣,成功後係有明顯改善唔係亂up只要睇而家好多新改良系統都改左斜角䭔就明,

近年小弟都為左份槍身kit工差問題非常煩惱, 已經去到各方面有問題難醫好地步,不過冇放棄幾經苦難diy之下已經成功解決所有問題又靚仔仲爽快過原裝表現,

其實只要諗諗計郁郁手好多野可以靠diy做得更加美好,只要有恆心同鑽研落去成功將近 不過就算最後真係未能成功, 係研究同郁手改動之下都會帶比你有唔少經驗, 無人一開始就成功, 成功背後我諗好多師兄師傅都要累積好多經驗先做到, 共勉之diy路上大家加油吧

師兄有冇試打片段睇睇
signature oversize

我個3支WA睇黎可以落場啦

用過朱記hammer spring,較WA數更易拉,師兄可以試下改埋

其實見過仲可以改埋豬香港撞針連hammer落去wa系統到,
小弟試過煲set, hopup, 火控都改到去wa身只次完整撞針組,
不過手上冇wa下身冇得玩有興趣巴打可以研究下

師兄會唔會整多幾粒出嚟畀我哋試下?

引用:
原帖由 rider666 於 10-8-2019 12:30 發表
師兄會唔會整多幾粒出嚟畀我哋試下?
應該唔會喇。自己玩下而已。後面都系靠自己一邊試一邊手工打磨,好難整多幾粒嘎喇。

如果未磨果粒可唔可以畀我試下?
好想搞掂自己支prime

引用:
原帖由 rider666 於 10-8-2019 17:25 發表
如果未磨果粒可唔可以畀我試下?
好想搞掂自己支prime
已經被我個朋友摞走咗了~

發新話題