71 12345
發新話題

[認真] 人民幣持續貶值,各省出現財政赤字

人民幣持續貶值,各省出現財政赤字

Mmmmm
引用:
原帖由 jacky2038 於 7-8-2019 07:10 發表
https://m.youtube.com/watch?v=cZxDJ2rz9Rw
究竟世界上還有神嗎?

我的大灣區夢阿....
希望不是真的
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

人仔跌咪就入多啲人仔,跟住北上大媽區做大爺不是夢。

大媽區搵Nana!?
引用:
原帖由 reniless 於 8-8-2019 11:02 發表
究竟世界上還有神嗎?

赤字表示花錢比賺錢多,
但留意中國的赤字很大部份是用作基建或長期發展建設,而不是日常民生的經常性支出,
換言之是中國花大錢去建設經濟,是可以期待將來的收益的。
而除了日常稅收及經常性收入,中國主要收入來源是賣債,2018 年度賣債的外資流入近一萬憶RMB ,
同時中國持有大量美國債,這也是資產。希望大家不要以為赤字= 支爆。
順帶一題2002 年前中國赤字大概是 GDP 1 %左右,其後大力發展,大概赤字有2~3 % GDP ,
並不是近年的事,更不是近日人仔7 算美元的事。
另外2019 年初因應貿易戰,中國有減稅措施,1~4 月已減高達 5245 億稅收,
雖然盤帳是不好看,但錢銀是流回普羅大眾手上,對市民來說是好事。

相比起世界第一大國只支付經常性支出已經可以玩到2018 年 近 乎8000 憶美金赤字  ( 約 56000 億RMB ),
中國這些赤字風險相信仍然是可控的。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

貶值是增幣出口
赤字是基建而成,即轉向內需
這是二十世紀日本史

轉向內需係留意o左一陣既事,
中國上年內銷佔增長60%以上, 轉型得幾OK.

引用:
原帖由 reniless 於 8-8-2019 11:02 發表
上星期五我係甘樣過海關返香港...

附件

8-8-2019 16:04

大陸公安行緊AI+新警務,唔係目標基本上都唔會理你,除非唔係。

引用:
原帖由 loveless 於 8-8-2019 15:51 發表
轉向內需係留意o左一陣既事,
中國上年內銷佔增長60%以上, 轉型得幾OK.
廢老吹下牛,冇時間線,以前講過乜都唔係好記得。

佔中前未失業有閑錢,朋友搭朋友搵我做合資人想在旺角開甜品店。果時人旺覺得街尾開店都有得做,每人出兩球唔算多可以玩下,後來出現九唔搭八既佔旺事件,我就話香港唔使諗無得玩無得做,之後嗰兩球就畀我吃喝玩樂唔知洗左邊樹,計都計唔返條數出嚟。
---
講玩講做係大陸先有得諗,上個星期福田區出左城市規劃方案好有樂趣,可以當飛機文嚟睇無況。深圳發展係有規劃有方向,我喺十三。五時一直留意,成本rpg攻略書,跟佢玩基本上唔會輸,可能係,除非唔係。大媽區,我有玩。下月收自住四房單位,雖然係商務公寓但唔係複式兩層,係真正千五尺大平層。
年尾會如"老虎的理想" 那張清單一樣收15套400尺-900尺單位做職員宿舍。
---
講餐飲,如果話在福田區開間有歌聽有舞跳的餐廳,話要每人投資8位數字,我都覺得很正常很值得。當然我未有咁既本事。

哦!
烏魯木齊起高架道路嗰種。
明白了。
引用:
原帖由 Dave 於 8-8-2019 11:24 發表
赤字表示花錢比賺錢多,
但留意中國的赤字很大部份是用作基建或長期發展建設,而不是日常民生的經常性支出,
換言之是中國花大錢去建設經濟,是可以期待將來的收益的。
而除了日常稅收及經常性收入,中國主要收入 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 reniless 於 8-8-2019 17:53 發表

廢老吹下牛,冇時間線,以前講過乜都唔係好記得。

佔中前未失業有閑錢,朋友搭朋友搵我做合資人想在旺角開甜品店。果時人旺覺得街尾開店都有得做,每人出兩球唔算多可以玩下,後來出現九唔搭八既佔旺事件,我 ...
話說小弟同幾個朋友打算係大媽區搞公司
唔知邊到有得睇佢份攻略書呢

兩睇啦, 中國冇搖旗吶喊派講得甘好, 亦從來唔係滿心天滅中共形容得甘差.
最終係平民百性整體活得開唔開心, 人民有冇發展既機會.

71 12345
發新話題