發新話題

[認真] 人民幣持續貶值,各省出現財政赤字

轉向內需係留意o左一陣既事,
中國上年內銷佔增長60%以上, 轉型得幾OK.

引用:
原帖由 reniless 於 8-8-2019 11:02 發表
人仔跌咪就入多啲人仔,跟住北上大媽區做大爺不是夢。
上星期五我係甘樣過海關返香港...

附件

8-8-2019 16:04

兩睇啦, 中國冇搖旗吶喊派講得甘好, 亦從來唔係滿心天滅中共形容得甘差.
最終係平民百性整體活得開唔開心, 人民有冇發展既機會.

引用:
原帖由 Portal 於 14-8-2019 13:30 發表
唔只人仔,而家港元都跌緊
有人話唱美元避險,大家會唔會咁做
有錢仲唔去沽英鎊?

我響深圳一般係無計劃亂行亂食.
上面食蟹黃小籠包, 條氣順好多.

......諗諗下就算係入haagen dazs食個set, 響深圳條氣都係順好多..

引用:
原帖由 慕清流 於 20-8-2019 20:01 發表

見証鄉缸沒落,心震掘起
我從來唔覺香港沒落.
深圳競爭力,在所有階層,越來越強,係事實,亦唔係新鮮事.

以深圳居民既平均收入, 佢地中產消費物價其實勁貴, 貧富懸殊情況同香港冇乜唔同, 分別只係冇本土甘多怨氣.

引用:
原帖由 慕清流 於 20-8-2019 20:37 發表

我只怕情況會越黎越此消彼長
冇野好怕. 有因有果, 有起有跌.
曾經窮過就唔可以富起來,
曾經風光過就唔可以折墮,
兩者都講唔通.

前幾日用出廠價買左隻中國造潛水錶.
316L殼自動機芯冇乜值得講. 但5mm厚有牙扭入鎖緊的鏡面, 240 click一件過蝕刻外圈, 六角匙錶耳桿, 表殼內有獨立切削既扭的座, 極硬的helium 放氣閥, 廠仲真係有將批貨做高壓測試.

隻野仲平過我行入Swatch買隻好少少既Sistem51.
真係吹中國唔脹...

引用:
原帖由 慕清流 於 20-8-2019 22:17 發表

有無氚氣字?
無啦 用luminova之類

始終未食過小龍蝦, 正如對乜都倒得落去的茶冇乜興趣所以始終未入過喜茶.
廿年前會去星巴克, 因為大部份位都有插蘇位可以差電腦,
時代變遷依家我諗最大分別係隻火牛,
依家用緊隻牛, 卡片甘大, 連摺得偏插頭15mm厚, 就甘塞入褲袋走得

King James Bible 唔俾你食小龍蝦

Leviticus 11:9 凡在水裡、海裡、河裡,有鰭有鱗的,你們都可以吞落肚。
凡無鰭無鱗的、都係褻瀆厭惡可憎的,奉大佬諭嚴禁進食,違例者罰踎地獄。

發新話題