20 12
發新話題

中秋節快樂

引用:
原帖由 standytam 於 15-9-2019 21:16 發表
我用二波打8字,用一波再吊極力子打8字,如果吊得唔好,好易係出彎上斜時起埋頭,我考果時見唔小師兄連車掛係欄杆。
之前未聽過用二波打8字, 我考車當日個位考官指示我係用一波打8字! (教院好似係175cc鐵馬)用一波就係保持最大扭力, 及油門保持在3000rpm左右架車係最稳定, 如果用教院車(九成教院鐡馬個極力子燒到七七八八以經冇料到,俾油都唔去)上斜時起得頭輪即係完全唔識稳定油門! 最容易肥佬就係落斜轉左灣再放腳掣俾油上斜, 好多同學仔就係呢個位撞欄杆, 頭一定要望盡左方再壓底架鐡馬俾油放腳掣衝上斜, 初初自學時冇竅門係好多次死火,流後,標前,撞欄,跌車,落腳! 但找到高人親身到場教路後就練習了三次就100%有信心打8字, 原來根足方法就好容易...

引用:
原帖由 rho837 於 16-9-2019 11:53 發表

之前未聽過用二波打8字, 我考車當日個位考官指示我係用一波打8字! (教院300cc鐵馬)用一波就係保持最大扭力, 及油門保持在3000rpm左右架車係最稳定, 如果用教院車(九成教院鐡馬個極力子燒到七七八八以 ...
我阿Sir當時教我地一起步上斜就轉二波打8字(我當時得GN125咋,而家用300咁好),不過都好好彩打到同一次過考到(而家o的考官有指示咁好),我記得係香港黃竹坑駕駛學院考的(而家好似無左喇),不過都成廿幾年前喇,果時都無绵羊考既。anyway!師兄遲o的睇下有無興趣同我地去track day或者早上遊下車河,到時可pm小弟

1 個讚好! TOP

To be correct! 架車應該係CBF-190!

我係新牌仔! 考個電單車牌就當係圓夢! 兜下風就OK! 落track就.......

我係元朗駕院考打8字! 佢條專考打8字斜橋真係算是又斜又窄, 好多人未出街以經肥打8字!

引用:
原帖由 rho837 於 17-9-2019 10:35 發表
To be correct! 架車應該係CBF-190!

我係新牌仔! 考個電單車牌就當係圓夢! 兜下風就OK! 落track就.......

我係元朗駕院考打8字! 佢條專考打8字斜橋真係算是又斜又窄, 好多人未出街以經肥打8字!
師兄,其實遊遊下車河您就想玩Track day,完全兩樣感覺,跑街地面點都有沙同太多盲彎(除非已經跑到係街坊彎),但點都有機會面對對頭車,以前無選擇無辦法,但而家大陸o的Track基本上跟足FIA要求,超安全。 另而家強制試要打埋8字先出得街咁慘?

以前係外國都有落過兩次track學racing, 無耐借同學仔架車又冇錢去考racing牌! 但而家個年紀同身計唔容許玩高風險活動, 下山越野單車同滑雪活動以經在年幾前都停埋...

20 12
發新話題