發新話題

[認真] 請問各師兄手提電腦可否裝遊戲碟打機

引用:
原帖由 七點六二 於 4-10-2019 11:24 發表
我以為note book 打唔到game...
得閒落黃金/高登望下
其實好多年前已經有廠出gaming notebook

樓主問notebook
咁我講番notebook
Notebook價主要由3項影響價錢:
1. 個mon幾多吋
一樣spec一樣性能越細越貴,散熱亦相對會爭啲
一般15吋係最花算,當然想大啲16甚至17都可以,價錢唔會爭太遠
要提一下就係而家大部份15啲機都已經係full hd mon,未用過可能要啲時間適應下
以前sony係高解像度notebook mon方面走得好前,而家就唔知

2. CPU
樓主用得嚟打機
就一定係i5起跳,i7更佳
太耐冇留意而家啲game個系統需求,唔敢作實

3. Display Card
樓主要打機,就一定要獨顯
Ati/nvidia走唔甩,一定唔係intel on board
而家nivida有低階mx系列獨顯,未必太啱樓主打機用
Gpu呀幾多ram呀要睇番隻game,不過都係個句
太耐冇留意而家啲game個系統需求,唔敢作實

總結一下:
15吋i5 i7要有獨顯其實六至八千已經有,去到近萬已經係好top既model
另,notebook唔同砌機,唔係真係咁多option比你選擇1
有時啱spec啱價個keyboard又唔啱,然後又可能牌子唔啱
例:而家有啲15吋機右邊有埋numpad,但偏偏就會冇左home, page up/down, end掣

見有師兄問畫3D圖,好睇你會唔會做render同畫既野幾大幾多
如果你用Max maya畫棟樓再有埋附近景物就一定要買spec勁少少既機,render就更加唔洗講
如果畫下簡單野擺落game/3d print其實求求其其i5搭張普通獨顯就夠

利申:自己有部差唔多十年前既第一代i7四核搭nivida 8幾幾M,會玩下battlefield 2, left4dead2, euro simulator 2, pay day
都叫做唔會好慢,畫圖會用soildworks,改game會用max做簡單既model edit, convet and export
基本上部機而家都仲應付得到
另外有一部最近買既小米15吋 第8代 i7搭nivida mx105咭,畫solidworks仲順過部thinkpad
另:最近先知,原來係大陸買notebook會送埋Microsoft office
最後溫馨提示:而家買機電一定係跟win10,請預留時間同心情去適應

引用:
原帖由 七點六二 於 6-10-2019 17:43 發表
星期四落旺角睇睇先......我既電腦知識水平真係唔掂!
建議去埋黃金高登睇

引用:
原帖由 loveless 於 25-10-2019 19:45 發表
好野分享

呢件其實我已用左年幾, 但市場上仲未有新野可以全面跑贏佢.
薄好重要. 薄到塞落褲袋係冇人會知.
45W, USB-C, 夠推一般laptop..
咁L勁

發新話題