發新話題

[Marui] SAA Magpul MWS匣 自由甩唔到出來,

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 16:45 發表

師兄講得無錯 當然係副就正啦
正如你所講 我覺得問題爭辯點正正就係馬記個身係咪叫QC正常
當然佢自家無問題 佢的確可能係行loose  tolerance
副廠取樣不足是事實 馬記數不準也是事實(雖然對佢自身無影響)
敗 ...
講一個故仔比你聽

從前有把狙叫VSR
因為夠輕夠平表現又唔錯,當時冇佢同級既競爭對手,結果變成當年神狙
神狙打大力就一堆問題,補品廠就喪出補品比佢,可以打3J都冇問題

結果十年後既今日,問可以玩乜狙/把狙玩唔玩得過,個個都話「VSR大把嘢改,呢D補品孤兒係垃圾」,即使果D槍打3J*(鬼佬台仔等實測)原廠無問題仲好過VSR巨改,價錢又平過未改VSR也罷
從此狙擊界除左SRS就只有VSR或VSR系統,唔係用VSR系統既第一件事就係話佢垃圾,不斷推新手落坑

事實上補品廠既存在係弊多於利
可以造就一部分產品壯大,但造就咗VSR呢類早就應該被取代但死唔斷氣既嘢破壞市場發展

同埋既然原廠又無問題(又唔係好似WE咁本身就一堆問題,馬匣上彈氣化無任何問題),副廠唔考慮問題實在說不上係原廠既錯
批評P仔唔在於佢想fitting更好(佢做得更輕又無其他病固然係好事),而係批評原廠無做好但忽視原廠產品之間就係冇問題呢個情況
因為唔同於WE或台仔一水唔同一水自己嘢都可以唔fit,馬仔係預左作為可接受偏差,「撈住用都A OK」,本質已經唔同

引用:
原帖由 kin123450 於 6-1-2020 17:33 發表

咁假設mws qc 真係唔準,咁點解釋到原裝匣冇問題但係副廠匣就有問題

你話副廠想d匣fit d, 咁味姐係唔跟馬記standard, 要改槍,咁就唔應該叫直上好似prowim 咁
師兄講的正正就係爭議點
馬記magwell數有變係事實 馬記自己無問題都係事實
我覺得係馬記自己預鬆左 因為匣上槍的確會搖 但佢設計如是 佢當然無問題
咁佢自然應該唔覺得係自己QC唔好
但magwell有變 副廠有匣入到有匣入唔到 佢地做得fit係事實 就是不想搖
佢地都係抄數做 度到幾多就幾多 取樣一定唔會好多支 亦無可能拉廿支三十支出黎度
數幾時會變 幾時開始變 佢地唔會知 都係睇彩數
度完數攞到盡係傻 盡到入不到係錯 但無人預計到果一點點就係入到入唔到
所以我不認為副廠錯得一文不值 佢地想密氣好 不搖匣 但想不到magwell數未攞準
起碼膠匣即使要磨都磨得落手 P記金屬匣 磨不了也

至於公關回應 到師兄說佢話自己無修直上
喱度marketing野 無得救也

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-1-2020 18:00 發表

講一個故仔比你聽

從前有把狙叫VSR
因為夠輕夠平表現又唔錯,當時冇佢同級既競爭對手,結果變成當年神狙
神狙打大力就一堆問題,補品廠就喪出補品比佢,可以打3J都冇問題

結果十年後既今日,問可以玩乜 ...
幫師兄補番一句:台灣朋友說
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

見大家講得咁高興我又差 2 咀。

馬記 M4 我有 2 支,一支第一水 MWS 一支第一水 MTR,
2 支插馬匣都係輕搖,插 iron 又係緊到插唔入
的確 2 支匣井都有一忽我唔知叫燒㶥位定批鋒,總之唔係順滑平面黎
再加埋咁多師兄 D 又插到又插唔到既結果睇黎,呢個位的確係存在公差

但在下唔明既係,關馬記責任同 QC 咩事呢?
姑勿論馬記係有心定無意做細左隻匣,總之馬記自家個配搭真係冇問題
即然冇問題佢 QC 又有乜問題?

同魚骨唔同,魚骨係公家數,做錯左上唔到其他件一定係整魚⻣果個有問題
但有冇問過馬記想唔想副廠幫佢出匣先?
如果馬記係開左條數出黎叫大家幫佢整,咁就另一個 story

當然作為玩家,我都好希望正廠出完副廠跟手出 D 好野
比如呢隻 Pmag 同馬匣一樣價仲靚仔咁多,D 魚骨飛機乜乜有咁多出咁多係好
但調返轉站喺馬記立場,做好自己唔爆炸己經做晒份內事,仲要顧埋副廠,咁要求就過高了

補返一句先,唔係話副廠好錯乜乜乜
做錯左大家都唔想,由其副廠投資左一舊錢,生意黎,做完先發覺點搞又入唔到真係跌一百幾十萬完全唔奇
不過公關可以做好 D,想當時在下乜都唔知,P 記聲明在下第一個印象係 "我 8 隻原廠都冇事,你出隻副入唔到就賴原廠有公差?"
如果文字寫得大器 D,甚至教埋人點處理,咁可能會贏多少少掌聲
呢個年代,關公比一切重要

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-1-2020 18:00 發表

講一個故仔比你聽

從前有把狙叫VSR

結果十年後既今日,問可以玩乜 ...
如我之前所講 補品係托市工具 見馬記Glock/1911 kit&parts正是如此
當然凡事有兩面 補品可以托市 但不保證托的是最佳品
MWS現時其實都食左好大市場 大到有網店可以淨係分一頁parts for MWS
好不好見人見智 但廠一定開心

就另一點 所以我話 馬記無問題好大機會就係佢預左係咁
但條數點變唔會係副廠會知同控制到 佢地覺得搖係可以改進 所以做大了
出到黎原來自己攞唔準 我覺得是不幸

學師兄講佢不正視 係公關做不好
佢講出黎的是事實 但要用語言藝術
講得差 做死自己 比產品做得差死得更快

引用:
原帖由 no-name 於 6-1-2020 18:43 發表
補返一句先,唔係話副廠好錯乜乜乜
做錯左大家都唔想,由其副廠投資左一舊錢,生意黎,做完先發覺點搞又入唔到真係跌一百幾十萬完全唔奇
不過公關可以做好 D,想當時在下乜都唔知,P 記聲明在下第一個印象係 "我 8 ...
師兄講嘅我好同意
但講返正廠嘅責任 不是要諗埋副廠果份 只係要做好自己條數 (當然又loop返去馬記無事不算QC錯個問題度)

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 18:04 發表

師兄講的正正就係爭議點
馬記magwell數有變係事實 馬記自己無問題都係事實
我覺得係馬記自己預鬆左 因為匣上槍的確會搖 但佢設計如是 佢當然無問題
咁佢自然應該唔覺得係自己QC唔好
但magwell有變 副廠有匣入到 ...
跟本唔係爭議點,如果馬記qc 差或者成日改數咁佢自己d匣都有機會用唔番 例如女火金 m4 2016年嘅匣係用唔到係18年嘅槍
咁副廠出隻匣比18年嘅槍用唔到,依d先係爭議點

問題係佢就算係qc 好差次次都差5mm 但係佢隻匣又可以正常運作咁味冇問題
姐係話副廠唔改良,全抄都一樣做到

問題係副廠又要改良,又要話直上,最尾兩邊都做唔到,用都用唔到仲要買家自己改先用得
咁問題係邊個到呢?可唔係買家到,有原廠唔用買副廠,底死

如果CHING 係有份整OEM 匣, 反而我想問點解明知個身有問題都要係個身做sampling 而唔係隻匣做, 如果用番CHING 個諗法, 身有問題但係匣冇事所以先用到D匣, 咁你SAMPLING D 匣味搞掂

回覆 27# 的帖子

其實馬記衰的不是公差 是鑄件的飛邊
ar的magwell本身有小小斜邊方便入匣,馬記的原裝V位飛邊是非常利的
第二D飛邊容易出現的地方就係近fire pin附近,第三個容易出現的地方在fire pin對面
我僅僅將飛邊磨走就可以用到prowin匣
師兄可以觀察自己原裝匣磨損位就可以知道飛邊在哪 因爲cerakote比較硬 對彈匣磨損都很明顯

我支可能抽插得多,順上直落

反而係 pmag 出氣量無原裝匣咁好
彈速就一樣但係bolt back 力度弱左少少
用落感覺似marui 原裝短匣咁

附件

9-1-2020 15:03

https://youtu.be/qBXf46ZY7nQ

Free Drop Test and Power Test

附件

9-1-2020 15:13

謝分享,火力在冬天都有1.2 J 算好好了

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 9-1-2020 15:18 發表
謝分享,火力在冬天都有1.2 J 算好好了
嚴格來講唔算冬天吧,平均成20度

引用:
原帖由 年少無資 於 9-1-2020 16:46 發表

嚴格來講唔算冬天吧,平均成20度
IRON 近30 度時才有1.2~1.3 J ,十幾度時得0.9J ONLY,是明顯比原裝匣細力,呢隻SAA 匣似乎跟原裝差無幾。
不過在下的GAME 是1.4J 以下,馬記老原匣在30 度時通常有1.4J 甚至以上 ( 尤其是太陽底下 ),IRON 1.2~1.3J 反而剛好,只是冬天時通常1J 有點弱,都是看需要。

發新話題