發新話題

[Marui] SAA Magpul MWS匣 自由甩唔到出來,

引用:
原帖由 kin123450 於 5-1-2020 17:33 發表

但係原裝匣又冇依個問題,咁點會係原裝有問題
係馬記magwell公差問題
因為原裝匣條數無咁fit先唔會卡
我有兩個唔同批次下身 入iron隻匣就算執左入第一個身順 入第二個身都係卡
咁唔通係隻匣入第二個窿會變大?

我論述一下何解馬記有其責任

首先,先講事實
利申:有Iron匣 昨日亦買了隻沙色SAA
馬記magwell有公差是事實
從iron執了順入A身 卻卡B身可知
SAA亦有同樣情況 未執入A身自跌97% 入B身只跌70%
單從我的sample size而言 SAA情況比Iron好不少

在P匣門 同Iron匣之前 無人發現馬記magwell公差現象
而馬記原裝匣上槍後仍有搖晃亦是事實 證明是細了點
作為副廠 當然想以performance平穩作招徠 故始設計fit點 搖晃少點 換取更佳密氣亦可理解 甚至理念值得欣賞
至p記匣派街開賣 發現有人入唔到匣 始發現magwell size有不同
Iron同樣 有人順跌 有人唔跌 但比p記好 iron是舊膠 要執倒是容易處理

入正題
副廠畢竟只是副廠 公差每間廠都會有 但副廠不會知道馬記的設計公差是0.1mm 或1mm
副廠用手頭上有的資料和資源 取得數據 設計和造自己認為最好最合適的設計
好可能就是3-5支原裝槍的sample size 反正一家正常副廠生產產品 起碼過到自己手頭上的test fit方會推出
結果就出事了 prowin不是第一次出匣予馬記 亦不是第一次出長槍匣 然而今次出事了

有人說 何不照原廠數做就好了?
就如前面所說 之前根本無人知道公差如此具影響性
而且副廠用比原廠貴的價錢出售 而又不提供更佳表現
玩家亦只會說 “比咁貴又無著數 搵鬼買”
如今改良了 亦出事了 又被罵”何不照抄?”
副廠亦左右做人難 不凸顯自己沒生意 凸顯了又有風險

轉個頭講馬記
作為原廠 自己設計的 當然知道可接受公差是多少 哪裡少了條腳毛都會知道
當然自己的生產 任何配件都會完美配合 (但副廠沒有這個福利)
但作為系統/平台擁有人 若想其系統/平台多人使用 多變化 理應盡一齊所能令副廠容易配合自己 為自己出補品出配件
其中一件可做的事就是 產品spec大小盡可能不變
正如20mm骨 有廠一時19mm一時21mm 一定會有mount上不緊 特別QD Mount 那難道又只是副廠問題 原廠無責任?
又當然 正廠可以行Apple iOS路線 就是不公開 就是玩獨家 就是玩授權 那我無話可說

總結
其實無論如何怎做 副廠都很被動 亦左右做人難 改與不改都可能會被罵
正廠雖是莊 但莊也有莊的責任 要確保自家產品spec穩定 要不然亦只會趕盡殺絕

說一句是副廠的錯很容易 但亦要理解副廠的難處
如日後有更多類似事件發生 只會有更多副廠照抄 不再改良
有一些更會不做 因改良風險大 不改沒特色沒銷路 預期蝕不如不做
補品不再 只剩下更換品
當然這不會是一朝一夕的事 但維持市場健康 選擇多樣 正副廠都有責任
市場少了選擇 最終受害者都是你我玩家

最後用同樣方式打個比喻
假設P記出馬記匣的設計方式/手法是一樣 為何當年的WA系統匣入盡WA GP都無事? 就是今次馬記出事了?

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 11:34 發表
千字文總結: 有問題都是別人的問題
完美解釋
如果師兄你睇完咁大篇野都睇唔明我都無辦法
馬記條數舞緊龍係事實 有朋友Iron匣都順出順入 上面都有師兄話P記匣都咩情況都有
跟你做細又比人話搖嫁喎唔值 做大又話入唔到唔識跌
副廠兩面不是人 做咩都死

副廠唔係拎住張藍圖做野 係逆向工程 要度數黎做
度數係sampling一種 永遠唔會知全數size係咩 只靠信正廠功力信佢條數夠準

P記 Iron SAA都有部分人跌唔到匣 甚至入唔到
無錯 佢地為密氣又好咩都好做大d 絕對可以話佢設計失敗 係佢地責任
但馬記做莊 keep唔好自己條數 影響的不只是一堆匣咁簡單 莊有莊o嘅責任

我都係果句
錯唔只有副廠 大家都有責任 大家o既任係唔同位置
硬是要分責任大小嘅 副廠大概是錯 馬記大概是做得不夠好
當然 如果馬記係無打算過當支玩具係個平台比大家一齊發光發亮 淨係自己無問題出完就算
咁我無野講啦
反正副廠一直 亦永遠處於被動
打一大堆野係想大家理解副廠 不用說得一文不值 便宜地說句副廠錯哂就算
馬記作為市場大哥大 若想為市場健康發展出分力 佢有佢應該要做o既野

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 11:42 發表
正廠有責任去迎合副廠去瓜分自己直接利益
何解一定係瓜分而不是共同發展?
馬記槍向來多件 又有多少玩家單單因為多補品換 多外觀配件換 壞左一定有得整 而去買馬記?
講手槍金身邊支夠馬記多? 馬記出產品何時怕無件換?
KSC system7夠好玩吧 為何都係做唔大? 因為無款改 打爆無件整 咁o既原因多的是
馬記槍好賣難道真係同佢o既可塑性無關?
正廠無可能出哂所有野 一是資源 二是版權
副廠向來就係做正廠無做/做唔到o既野 何來瓜分利益?
向來就係一齊做大個餅
如果正廠做得哂所有野 何解現在pmag係Iron同SAA出 馬記自己唔出?

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 12:25 發表

原來副廠匣是不會影響正廠匣的銷量 , 長知識了
你淨係睇一換一梗係咁講啦
副廠配套多不會增加友槍銷量嗎?
多副廠出配件不是幫馬記增加市場份額嗎?

再講多次
單單從匣黎睇 P記佢地做唔好當然係錯啦 亦係不幸
但從宏觀黎睇 若馬記想大家一齊做大個餅 想市場良性發展
馬記有佢應該要做o既事 就係盡量做好自己 等人地容易配合自己
愈多人用同一個platform對大家都有利 一齊做大個餅
副廠那怕食餅碎 餅大碎都多d 莊食大餅更加唔洗講

M-lok原本都係magpul自家用 後來overtake k-mod做大哥
大把廠同magpul爭生意做棍仔 magpul仍然開開心心
你係莊 直家個m-lok餅做大左 你唔高興嗎? 你無賺多左嗎?

引用:
原帖由 Dave 於 6-1-2020 12:23 發表

其實馬記身是鑄件,無論鋁合金或鋅合金 ( 亞完 ) ,成型後一般來說差異都可以維持在0.2MM 級數,
加埋cerakote 塗裝跟陽極不同,cerakote 非常薄,但仍是會增厚工件尺寸,而陽極因為屬於氧化腐蝕,會令工件出現 ...
主要不是鑄厚左 收縮變形之類 而係好似前面師兄咁講係批鋒
當然馬記咁o既價錢有師奶曲 唔執靚仔哂大概係慳成本 明白的
不肯定批鋒多少是否與模具年齡有關
我手上兩支 大概相差一年左右 後期一支的確比前一支差
但我sample size細未能下定論
或許馬記設計時已預計批鋒而做細隻匣亦不出奇

副廠過於進取當然是傻是錯 插唔入更是大錯特錯
但我著眼的是 現時三款匣 拎同一隻去試其實都有槍是順 有槍唔順 那證明其實槍有公差問題
同時亦證明副廠取樣不足 但相信佢地最初無人預計過有咁o既情況 即使知道亦因取樣有限 睇佢地手氣
若說P記插都插唔入不值一提 至少不用說得Iron/SAA咁差(Iron漏氣另計) 給他們一點credit 無佢地我地確實無輕Pmag玩
而插不入 不跌匣亦確實是與馬記原廠有關 這也是事實
不論同不同意構成”問題” 也應該同意係做得不夠好
若馬記因為批鋒而做細隻匣 不要密氣不要更佳氣化 那副廠跑出來想改善問題是不是也勇氣可嘉?
膠匣幸好是膠 知道卡邊度 用銼拖一下 砂紙磨兩下就好了

做副廠不易 可以不同意馬記有問題 但不應無視副廠去嘗試
氣槍圈不大 選擇其實也不多 單單便宜地一句副廠錯 而不留一點credit 無人會想做落去

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 12:40 發表

咁我建議你將有關問題直接去信馬記投訴
你要寫明係為佢好, 為大家共同發展呀
睇下人地點樣回應你
你中意點講咪點講囉
同你理性論述 你就串串貢咁
除了”原裝無事點會係原裝錯”之外 我見不得師兄你有咩論述

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 14:51 發表

相反意見通常令人有hard feelings呢點我都明
論述再多也不代表正確
係事實一句就夠了
正確不正確當然不會因為多講兩句而改變
論述係表達自己觀點去說服他人
但意見不同而串串貢 不見得有意義
Dave兄與我意見不同 不見我串佢佢串我

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-1-2020 14:40 發表
從頭到尾只有副廠就正廠,特別係馬仔從來係副廠嘔一堆補品出來比佢地D產品
你話正廠做出嚟係故意就某啲數(例如VSR數)結果因為數有錯唔合用果D當然係正廠on居
但反過來正廠自己D野冇問題,副廠做出黎唔 ...
師兄講得無錯 當然係副就正啦
正如你所講 我覺得問題爭辯點正正就係馬記個身係咪叫QC正常
當然佢自家無問題 佢的確可能係行loose  tolerance
副廠取樣不足是事實 馬記數不準也是事實(雖然對佢自身無影響)
敗的永遠是副廠 一敗塗地的更是他們的公關

我說的一直不是副廠無錯 可能是我太大理想 想得世界太大愛 馬記也大愛
不過站在消費者立場 難道不想見到副廠配件補品遍地?
不是要馬記open source比埋張藍圖出黎 只係做好自己 keep準條數(是正廠責任) 大家都玩得開心
難道要好似我們牌咁水水唔同數 補品換完仲差過原裝咁先開心? (咁當然又返返去馬記叫唔叫錯數)
無論如何 匣一事上馬記絕對站係高地 槍係佢的 數係佢的 佢自己無事

但睇大d 我樂見副廠跑出黎做正廠不做的 為何我長篇大論講咁耐
就是不樂見因為甩匣卡少許 就說得產品一文不值 之前P記Iron公關做不好是事實
但以Iron而言 起碼跑出來做了隻pmag 修修角磨兩下就順了 今次SAA亦明顯比Iron好
每人要求都唔同 就如有人覺得識執先好玩GBB 有人覺得成槍不應該要執一樣
兩家Pmag 不計Iron易漏氣 我都算滿意 SAA性能上仍有待測試 少卡自己磨我可以接受

多副廠產品 多選擇 受益的是玩家
最怕是副廠被罵得一文不值 最後不如不做 可能是我想多了 師兄們沒同感不緊要
但我確實希望更多廠出補品 匣之前搞咁耐SAA仍敢走出黎出匣 仲有沙色 我是欣賞的

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 16:36 發表

觀感真係好個人
同一件事/說話唔同人有唔同睇法/感覺好正常
正如有人覺得馬記唔為副廠商設想係有責任一樣
唔同持份者從自己角度出發去睇同評論同一件事亦都好正常
用比較偏離事實同現實既觀點去說服人又 ...
你不如睇清楚我講o既責任係咩先啦
捉住兩粒字係度單單打打
我三番四次澄清論點 你看了嗎?

引用:
原帖由 kin123450 於 6-1-2020 17:33 發表

咁假設mws qc 真係唔準,咁點解釋到原裝匣冇問題但係副廠匣就有問題

你話副廠想d匣fit d, 咁味姐係唔跟馬記standard, 要改槍,咁就唔應該叫直上好似prowim 咁
師兄講的正正就係爭議點
馬記magwell數有變係事實 馬記自己無問題都係事實
我覺得係馬記自己預鬆左 因為匣上槍的確會搖 但佢設計如是 佢當然無問題
咁佢自然應該唔覺得係自己QC唔好
但magwell有變 副廠有匣入到有匣入唔到 佢地做得fit係事實 就是不想搖
佢地都係抄數做 度到幾多就幾多 取樣一定唔會好多支 亦無可能拉廿支三十支出黎度
數幾時會變 幾時開始變 佢地唔會知 都係睇彩數
度完數攞到盡係傻 盡到入不到係錯 但無人預計到果一點點就係入到入唔到
所以我不認為副廠錯得一文不值 佢地想密氣好 不搖匣 但想不到magwell數未攞準
起碼膠匣即使要磨都磨得落手 P記金屬匣 磨不了也

至於公關回應 到師兄說佢話自己無修直上
喱度marketing野 無得救也

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-1-2020 18:00 發表

講一個故仔比你聽

從前有把狙叫VSR
因為夠輕夠平表現又唔錯,當時冇佢同級既競爭對手,結果變成當年神狙
神狙打大力就一堆問題,補品廠就喪出補品比佢,可以打3J都冇問題

結果十年後既今日,問可以玩乜 ...
如我之前所講 補品係托市工具 見馬記Glock/1911 kit&parts正是如此
當然凡事有兩面 補品可以托市 但不保證托的是最佳品
MWS現時其實都食左好大市場 大到有網店可以淨係分一頁parts for MWS
好不好見人見智 但廠一定開心

就另一點 所以我話 馬記無問題好大機會就係佢預左係咁
但條數點變唔會係副廠會知同控制到 佢地覺得搖係可以改進 所以做大了
出到黎原來自己攞唔準 我覺得是不幸

學師兄講佢不正視 係公關做不好
佢講出黎的是事實 但要用語言藝術
講得差 做死自己 比產品做得差死得更快

引用:
原帖由 no-name 於 6-1-2020 18:43 發表
補返一句先,唔係話副廠好錯乜乜乜
做錯左大家都唔想,由其副廠投資左一舊錢,生意黎,做完先發覺點搞又入唔到真係跌一百幾十萬完全唔奇
不過公關可以做好 D,想當時在下乜都唔知,P 記聲明在下第一個印象係 "我 8 ...
師兄講嘅我好同意
但講返正廠嘅責任 不是要諗埋副廠果份 只係要做好自己條數 (當然又loop返去馬記無事不算QC錯個問題度)

發新話題