69 12345
發新話題

[VFC] 入手鋼滑套奇遇

整D次貨出黎仲好意思賣街

引用:
原帖由 ax7 於 9-3-2020 08:45 發表

明賣明買買屬冇問題,但如果賣方知有靚品同次品而淨賣次品先,又冇說明給買家知,等買家自行選擇,到買後先知有靚同次品,而自己買的是次品,咁嗰買家希望買到靚貨又末必曾計較嗰幾百蚊
有靚D同無咁靚一齊放係到等樓主選擇,樓主付得起錢一定無問題,但佢自己話當時只有 BA 或P 牌選擇,自己睇過檢查左無問題,過幾日見到有靚D的就話人生意手法有問題,當時覺得唔接受咪唔好買。 商户自己過左幾日先收到新的靚的,我地買家都無法㗎! 即刻放上二手區,放左等carbine kit 出 咪算囉。

回覆 62# 的帖子

一買一賣當然無問題, 前因其一是:

引用樓主在#16的
"小弟已與廠家聯絡得知的確是有次品於波X發售,廠商亦已叮囑他們必定要向顧客說明!!"

但店舖無向顧客說明!

當然, 最後也是消費者自作自受, 不去這店, 便不會發生這事了!

著眼點都係樓主買果時,鋪頭有冇喺 label 標明 "輕次"
其實有冇師兄咁啱果日上過去睇?或者叫被告講 2 句

如果冇標既話係的確係詐騙,建議樓主去銷委員投訴,有冇用一件事,你都聯絡左廠 la,唔差在 offical 投訴埋

PS: 近年實在太多炒車事件,我自己就希望了解多 D 先判間鋪係咪黑鋪。

引用:
原帖由 selvaria 於 7-3-2020 19:25 發表
呢間野...入過一次 問下D槍套有冇左手, 全程西口西面,再見,寧願比貴少少去永高
但冰臀真係多左手鎗套,永高比較多時候冇。

回覆 63# 的帖子

我會認為係廠商推責任落商户。再有高端買家想信自己眼光後出現後悔現像。而發起公開批判行為。 其二,此次"輕次"這兩字,如果廠商改用別的說法為"深刻"或"淺刻"版本,可能就不會出現到此刻為止的討論。

引用:
原帖由 Ang123456 於 9-3-2020 13:00 發表
一買一賣當然無問題, 前因其一是:

引用樓主在#16的
"小弟已與廠家聯絡得知的確是有次品於波X發售,廠商亦已叮囑他們必定要向顧客說明!!"

但店舖無向顧客說明!

當然, 最後也是消費者自作自受, 不去這店, ...
除了口頭,貨物上的 LABEL 如有寫明「次貨」都係「說明」,其實講到尾都係當時店家有無聲明呢件貨係「次」,口頭又好,書面又好,有聲明就談不上次貨當正貨賣,這是最核心的問題。
果一刻有定無標明「次貨」,樓主同店家一定清楚。當然也可以訴諸第三者證人,時間線要在樓主開POST 之前。
順帶一提,在任何合約、合同、交易明細上,「沒留意」,「無睇」都不能成為抗辯理由,除非「輕次」兩隻字體寫到鼻屎甘細粒,又或者放在非常不當眼處,可以合理解釋看不到。
但如果LABLE 得一張,產品同價錢連「輕次」都寫哂在上面,客人「沒睇」,「沒留意」,那就是貴客自理了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 64# 的帖子

認同樓主應該搵消委會投訴,
而家香港咁多黑店, 多一間都嫌多

其實呢間舖買野會有單據提供
貨品名會同個牌仔一致

你買果時,到底間舖個牌有無寫,
一睇返張單據就知啦

樓主有冇單睇下?

69 12345
發新話題