27 12
發新話題

[認真] 頁岩油 , 當日盲目吹奏得咁利害 不如今日又交流下

頁岩油 , 當日盲目吹奏得咁利害 不如今日又交流下

3 個讚好! TOP

新聞通常係讀幾段字, 睇幾分鐘片,  即食既..
而能源係冚世界運作既命脈, 係一件複習既事
又或者甘講, 供求係易明既數據, 當佢係單一數值既時候.
但供求分佈率究竟係點? 車用左幾多? 生產電力用幾多? 工業用幾多? 之類之類
幾段字冇可能講得到既, 係去到2030, 2040, 2050 時, 國/洲/地域對需求既預算.

簡單化: 美國陰D陰D變返最大生產國, 唔會因為當前挫折就崩潰,
最有可能係乘機提早進入大食細整合期, 好似當年農業甘

一般商家技倆,使口術托高個市.好似E加咁,
等D人去搶米;搶廁紙和口罩.

算啦,師兄。人哋睇一年半年㗎咋。
供求識條X咩?
武漢肺炎全球大爆發,製造業、運輸業都需求減少。
油組減產,老俄唔肯跟,咪打超供去質低個價鬥放對方血,頁岩油係一個Plan B,開發成本高,但並非不可為。
反正「世界血汗工廠」都俾人Cut單Cut到謝,能源、塑膠原材料需求更低,由油組同老俄互片,好睇過大戲。
引用:
原帖由 loveless 於 5-4-2020 19:32 發表
新聞通常係讀幾段字, 睇幾分鐘片,  即食既..
而能源係冚世界運作既命脈, 係一件複習既事
又或者甘講, 供求係易明既數據, 當佢係單一數值既時候.
但供求分佈率究竟係點? 車用左幾多? 生產電力用幾多? 工業用 ...
究竟世界上還有神嗎?

純電動車成氣候嗱?你仲唔快啲睇吓銷售數據同普及率?
吹有用嘅咩?
引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 7-4-2020 04:48 發表

數字, 一野要你填300多億美元債.. 呢D唔係叫放血... 呢D叫完全有計劃摧毀一個別國產業... 多看財經新聞增知識吧

你講供求? 如果未來全球一半車輛用電能車淘汰油車 , 重有幾多需要要石油?Haha...

資本世界 ...
究竟世界上還有神嗎?

你連Cap編文都冇咗個尾。
Copy & Paste都唔識?
引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 7-4-2020 04:53 發表
【石油大戰】頁岩油倒下第一張骨牌 近2500億債務恐爆煲
04月06日(一)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0406_00842_001.html
外國媒體報道,美國頁岩油商Whiting Petroleum月 ...
究竟世界上還有神嗎?

大陸話2025年左右完全禁售燃油車,英國就話2040年左右,法國、荷蘭、挪威都有類似計劃。做唔做到就知,淨係知道上個月沃爾沃 xc40減價5皮唔使30萬就買到,老虎都話心動,如果係混動能就更加好。

Hybrid好好多⋯⋯
停車場咁大都係得兩個叉電位⋯⋯
我真係唔知政府點諗。
引用:
原帖由 reniless 於 7-4-2020 19:21 發表
大陸話2025年左右完全禁售燃油車,英國就話2040年左右,法國、荷蘭、挪威都有類似計劃。做唔做到就知,淨係知道上個月沃爾沃 xc40減價5皮唔使30萬就買到,老虎都話心動,如果係混動能就更加好。
究竟世界上還有神嗎?

鄙人有個怪想,大帝同穆斯林其實係唔係檯底講掂數?表面“話”反檯實際一起對付老米。

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

食咗字......
引用:
原帖由 暈又暈 於 10-4-2020 14:53 發表
鄙人有個怪想,大帝同穆斯林其實係唔係
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 7-4-2020 04:53 發表
【石油大戰】頁岩油倒下第一張骨牌 近2500億債務恐爆煲
04月06日(一)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0406_00842_001.html
外國媒體報道,美國頁岩油商Whiting Petroleum月 ...
Whiting Petroleum o岩o岩重組, 玩debt for equity, 唔會死.
用中國眼光去睇中國事,
用美國眼光去睇美國事,
會死少好多細胞

27 12
發新話題