31 123
發新話題

第一次拆槍,有關單,連發選擇掣應放位置

第一次拆槍,有關單,連發選擇掣應放位置

終於的起心肝,拆散支AK74 EBB.
話說多年之前,因一時好奇,將選擇單,連發掣撥在兩者之間來扣扳機.
引至選擇掣不能撥動,和不可以射出BB彈, 因係大陸造,無店舖肯維修.
最近在'U片 '找到APS的AK74EBB的拆卸方法.但沒有如何裝回的教學.
現想請教C Hing,  在裝回整支槍的時候,單,連發選擇掣應放在單發,連發或安全位置呢?
先謝謝高手C Hing們能夠為小弟提供有關意見. 謝謝!

全部有坑位和榫位對的

引用:
原帖由 kornhill401 於 11-4-2020 12:07 發表
終於的起心肝,拆散支AK74 EBB.
話說多年之前,因一時好奇,將選擇單,連發掣撥在兩者之間來扣扳機.
引至選擇掣不能撥動,和不可以射出BB彈, 因係大陸造,無店舖肯維修.
最近在'U片 '找到APS的AK74EBB的拆 ...
在下很少拆AK ,對上一次拆已經數年前。
記憶所及,最重要的是這兩個綠色圈的牙要對齊,在下通常是將齒牙對齊,之後再用MARKER 在上面畫一條線橫跨兩個零件,以後也方便對位。
裝入時在下是在扇型齒和八字型齒的螺絲對準在「正中」位置,即是一半半,這樣裝入時比較不易甩出來。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 ironjing 於 11-4-2020 19:53 發表
全部有坑位和榫位對的
謝謝C Hing給予有關答案,解我困惑.

樓主,3号AK波箱根本甚麽品牌都一樣,安全片那邊和選擇制那一邊都是第一牙對齊,放好右波箱安全撥片(小三角形有孔位對準的),用手定著放入下槍身,如果熟手整個過程不需十秒。

1 個讚好! TOP

回5#

謝謝C Hing再給小弟提供經驗. 現在小弟在裝回gear box內部0件時,
被以下問題所阻礙全部都係彈弓有關 ,
1:汽缸的彈弓撬起,合回波箱有困難.
2:裝扳機的彈弓,好難裝回原位.
3:防逆勾的彈弓,在裝回齒輪時會把齒輪迫開移位.

Hi,師兄,這幾處零件裝合是麻煩啲,要有耐性,慢慢

回3#

又會睇漏眼ge? 謝謝Dave C Hing的經驗分享.

引用:
原帖由 槍械老人 於 13-4-2020 11:33 發表
Hi,師兄,這幾處零件裝合是麻煩啲,要有耐性,慢慢
謝謝C Hing的忠告.
當日買呢支玩具槍時,老闆告知呢支AK74係'金弓 '廠造.
而我參考的U片,係APS廠.波箱內件,大同少異.
但見片中示範拆卸和裝回,都沒有我所說的三個難題.

一般1号與2号电槍波箱都有這3個問題

樓主,防逆齒扣雞可以自己用金屬文件夾改平和開坑做件DiY工具先固定,咁可以顧少兩樣,合波箱時先入放汽頭哪一邊,尾頂可用一支螺絲批或者乾脆用支加長5mm螺絲上著方便發力,這時當然要出點力,夾了尾頂後,才拔走diy工具,對齊齒輪,防逆齒和扣雞孔,上實螺絲之前檢查一下天梯坑是否已夾好波箱導軌,但你裝波箱前有沒攝好齒輪?推彈咀能否頂實hopup膠?拉穚行程夠上彈嗎?各活動位置有否漏氣,,,,,,等等,唔檢查好等於白做。

回11#

謝謝C Hing分享十分有用的維修技巧.

如果新手,下次拆之前用手機影低零件位置, 同咪分門別類放螺絲/零件, 唔駛估估下.
當年我拆支CA AK,剩係合波箱玩咗半個鐘,D彈弓好容易彈出嚟, 又對唔啱位合唔理. 拆咗幾次之後5分鐘攪掂, 用2至3支螺絲批頂住就夠.
而家新波箱有快拆彈弓,唔駛合得咁辛苦.

樓主要學下整了,Ak和M4兩大槍系,即2號和3號波箱,在AEG界別佔了八成,無論什麼牌子都一樣,大同小異,冇店舖肯幫你修理唔係因為支AK是大陸槍,而係因為冇辦法收得你貴劏你一刀,樓主也不要太擔心,如果論Ak系列AEG小弟個人覺得首選是大陸出

首選是大陸出品的牌子,性價比非常高,再來就是香港本土品牌CA,其它就無需考慮喇,我個人想法是買子會覺得笨,當然其他師兄有第二種想法如大陸槍是cheap嘢,或必須追求貴價名牌等又另當別論。大家互相尊重就是了,鹹魚白菜各有喜好呢,玩得開心就是了

31 123
發新話題