發新話題

[DIY] 一個非常不愉快既打marking經驗

一個非常不愉快既打marking經驗

我前後試過4間唔同既鋪打laser,今次預著依間喺合益角位既鋪正宗貼錢買難受……

我搵人做左個dxf檔,佢話縮得太細用唔到,但矢量圖放大係唔會走位既,都算,比佢畫睇下會點

佢畫完圖檔都已經比我捉到佢原來係我提供個圖上邊自己玩連線當做圖
真係落機打鐳射果時,我已經捉D位捉得好準,打完出黎,我話有個圖(大X)唔夠深喎,佢話夠,結果我返到去淺到線都上唔到

再聯絡佢,佢話佢上到線叫我羅比佢,去到一睇,原來佢係我提供個檔上玩連線,又唔去左原本個圖層,結果部機認唔到D線,佢話佢會搞返掂,我果日壞左電話,放低個身比佢整趕返去羅電話
結果返黎,大家睇

我都明白,鐳射既野一郁左,就返唔到轉頭,咁你咪衰乜整乜囉,我冇叫你,你做乜重打上邊句字,重要打到咁既死樣……

收得已經係很依行叫貴,重要搞成咁,錢係事少,哂左我去漆拋光既身,唔得又要認叻認好技術……
唉,唯有當經一事長一智,千幾蚊又睇清一間鋪一個人

引用:
原帖由 阿堅 於 15-4-2020 11:46 發表
咁都要千幾蚊,唔係呱
所以有D野都係自己做安心D
自己畫圖自己射
圖還好,鐳射機冇

引用:
原帖由 阿堅 於 15-4-2020 11:51 發表

你個身都唔係射得好深,其實磨左佢再射過都得既
範圍好大,有咩建議可以參考下?

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-4-2020 12:00 發表
咁ge技術,仲可以收人過千蚊.
起初我仲以為係我老花眼加深左tim.
第一次做完還可以接受,翻手搞成咁...唉

引用:
原帖由 Dave 於 15-4-2020 11:56 發表

比一份錢刻兩份字.. 良心企業..
我眼睇上身句字可能刻左3次...而且9成9圖檔郁過

咁講句公道話,千幾唔係得依兩組,一共5組mark

引用:
原帖由 阿堅 於 15-4-2020 14:42 發表

刻都咁都照比錢?
係翻手搞成咁架,唔係收貨果時

引用:
原帖由 里安 於 15-4-2020 16:54 發表

果個師兄都慘,套kit絕版
燒到條m9 sline月球表面咁,果個慘

引用:
原帖由 rYaN 於 15-4-2020 21:08 發表

做字拎起左9成都打唔返同一個位咁好正常,
但你有冇同佢講你要做幾深?
不過點都好,係慘既啦RIP
梗係有啦,我話最少要0.5MM,佢話0.2已經好深啦喎...下次都係搵第間...
之前搵開果個死拖先搵第間試試,一試就中左招

引用:
原帖由 stefano_cnc 於 15-4-2020 19:56 發表
千幾? 我用AI file就得, 間野都係收一百幾十
之前問過有冇師兄有介紹,結果冇人理我

引用:
原帖由 rYaN 於 16-4-2020 10:05 發表

0.5太深啦~正常0.3左右
大X果張你可以睇到原本既線,淺到我上唔到色既點睇連0.1都冇
引用:
原帖由 RCman 於 16-4-2020 09:45 發表

雖然.ai/.dxf都是Vector file
但刻字最好應該是.ai 檔。(我也是用.ai檔去鋪幫我刻字無出過問題)
.dxf可以是多線組成的面。
我估計問題有可應出於dxf檔
另外,弧線表面最好是.ai, .dxf得出得弧線未必是弧線。 ...
我搵人畫既圖,完全唔覺你講既dxf畫圓唔靚
https://drive.google.com/open?id ... 3ohMsLuuRD_dC2vE58E
https://drive.google.com/open?id ... 5MXSQJfBrcm4LVtaiUX
相反,合益鋪自己畫既起哂角,係個人功力問題,上邊有個師兄講中,冇料扮四條

引用:
原帖由 RCman 於 16-4-2020 10:38 發表

這就是我所講的.dxf不是弧線
機刻出黎原來會睇到架?! 我之前都係用AI檔,第一次整DXF

已經磨到盡,都磨唔哂,你對唔準,唔好死燒好唔好...

對到盡

引用:
原帖由 Joshualai 於 28-4-2020 16:54 發表
請問師兄係講緊合益角落頭嗰間war game舖嗎?
去咗佢嗰度買一次嘢 有少少覺得係黑店

帶手尾比佢執果時撞見佢做緊生意,而客人指明買槍去打白鴿...唉,害群之馬

發新話題