發新話題

飛虎之雷霆極戰 - 其實 Pistol Conversion Kit 有乜嘢用?

法例上係唔容許在射擊時用申宿柄或手托! 但入到去靶場或去到私人地方! who cares!

引用:
原帖由 屈濕 於 5-6-2020 21:57 發表

有個channel叫Ozziereview講槍
佢就係QLDer
有Cat D牌
有Benelli M4
其實係澳洲玩槍識得窿路! 都有好多好嘢玩, 最緊要做百厭星之如一定要守法, 千其唔好個底線! NSW係槍械管制最嚴苛省份! QLD.係澳洲槍天堂! 可能係最多Cat. C, D 及 H 牌照!

引用:
原帖由 48191 於 5-6-2020 21:12 發表
咁平?
地權幾多年㗎?
問得好! 我所指百伍萬港元左右呢類野地係最便宜價格! 沒有交通非常偏遠,冇水冇電冇設施,冇任何商業價值,冇權開採任何礦物, 不能畜牧及耕種, 不會升值! 癈地一塊之如仲有好多雜費支出!

如果係背山面海農地,有燈柱有交通設施,有水有電, 列入土地發展用途! 同上述面積一樣計算的話, 現今致小起碼三千萬港元起!
註: 只係係農地! 不可改變用途作任何物業建築發展!

引用:
原帖由 rho837 於 2020-6-6 10:30 發表

其實係澳洲玩槍識得窿路! 都有好多好嘢玩, 最緊要做百厭星之如一定要守法, 千其唔好個底線! NSW係槍械管制最嚴苛省份! QLD.係澳洲槍天堂! 可能係最多Cat. C, D 及 H 牌照!
即係第時要搬去QLD啦
泥緊係去VIC

引用:
原帖由 rho837 於 6-6-2020 10:30 發表

曾幾何時塔省Tasmania條例係最鬆既:連全自動長槍都可以買/玩(直到90年代初先禁:嗰時Port Arthur仲未發生)

引用:
原帖由 rho837 於 5-6-2020 22:44 發表
法例上係唔容許在射擊時用申宿柄或手托! 但入到去靶場或去到私人地方! who cares!
...就算私人地方都要小心:澳洲有大批左膠道德人鍾意篤灰(離遠聽到你槍聲太頻密/有可疑都會去報寸)

引用:
原帖由 屈濕 於 5-6-2020 14:13 發表

成個澳洲都無癮
拎到PR點都照申請返個牌
要留意:你工作用既手槍法律上係“絕對”唔可以用嚟私人Target Shooting(要另買槍用)

澳洲呢個國家

引用:
原帖由 rho837 於 5-6-2020 20:51 發表

之前係澳洲有一班人可以跟足法例購買一支名為Wedgetail WT15-01 300AAC Blkout手槍, 即係AR-Pistol! 冇耐Queensland警方就禁該手槍及列入Cat.D槍牌規管, 槍主打官私上法庭赢左第一輪, 法庭命令警方要放回有 ...
Warwick身為本地槍廠出既手動WFA1都唔俾出正常槍黑色:當地出貨既只可以係沙色甚至彩藍色等等既“非槍色”(概念同某些國家氣槍/空彈槍要噴其他色類近)

引用:
原帖由 rho837 於 5-6-2020 21:06 發表

去Queensland買一塊地(150萬港元左右)! 咁就可以申請個CAT.D牌照, 什麼什麼SEMI-AUTO Rifles都買到用到! 基本上即係有錢有地人仕特權!
紐省NSW每個D牌人只可同時間擁有3支咁大把

引用:
原帖由 b9296 於 2020-6-6 15:06 發表

Warwick身為本地槍廠出既手動WFA1都唔俾出正常槍黑色:當地出貨既只可以係沙色甚至彩藍色等等既“非槍色”(概念同某些國家氣槍/空彈槍要噴其他色類近)
呢把我記知
Bolt action AR

https://warwickfirearms.com.au/s ... -bolt-action-rifle/

https://youtube.com/watch?v=98ke7zlBhPk

有沙色都好
起碼唔係要紅黃綠呢D極度顯眼ge色

引用:
原帖由 b9296 於 2020-6-6 14:52 發表

...就算私人地方都要小心:澳洲有大批左膠道德人鍾意篤灰(離遠聽到你槍聲太頻密/有可疑都會去報寸)
真槍嚴
Airsoft犯法
Gelball亦唔係全國合法
極品袋鼠國

引用:
原帖由 b9296 於 2020-6-6 14:47 發表

曾幾何時塔省Tasmania條例係最鬆既:連全自動長槍都可以買/玩(直到90年代初先禁:嗰時Port Arthur仲未發生)
其實我覺得政府可以俾認可靶場有半自動槍玩
普通人依然唔可以有
但係至少可以去靶場玩完算

咁! 如果要擁有半自動來福槍! 一定有辦法, 可以入Reserve, 再join military shooting club, 過一段時間, 去信致Police chief comissioner 申請Commissioner permit, 個理由係要maintain markmenship! 但係就要個個星期去練習及差不多次次公開比賽要有一定成績! 如果唔係政府又會收返你個牌!

30年前維多利亞省又係買乜槍有乜搶! 總之係半自動就乜都出到牌! 當年唐人去開餐館見佢哋有MP5, UZI, G3! 今天的維多利亞省! 同新南威爾斯根本冇分別!

#38 Warwick 呢啲straight pull action! 我試過! 真係唔咪我杯茶!

其實由玩槍起計再過多十年, 好多人都會覺得O/U shot gun打飛碟係最好玩, 第二就係600米打Bolt Action!  當然係.338 sniper rifle啦!

發新話題