發新話題

[others] SRU PDW-K 強化槍機拉抦

SRU PDW-K 強化槍機拉抦

有個老死成日打爛 SRU PDW-K 個拉抦
雖然可以問 SRU 拎補件,但係寄來寄去實在係麻鬼煩

所以抄抄佢條數先  

整厚dd,做貼少少唔好咁多虛位,再整走 G18C 選擇制個坑...

點知一拉就爆

...... 唯有種條鋁柱入去

攪掂

最後裝槍唔記得影相...

其實依家3d print咁多料可以揀
賣得街起碼都要sls料啦
sru仲用pla黎做kit都幾無良
明知強度唔夠
btw你將第一幅圖一體成形左應該會實淨過你種條pin係入面

引用:
原帖由 java2334 於 12-6-2020 14:21 發表
明知強度唔夠
SLS件成本高, 部機非常貴, 去粉/染色等後期處理複雜, 佔用地方又多
出產品黎講FDM係最合性價比

引用:
原帖由 java2334 於 2020-6-12 14:21 發表
明知強度唔夠
同埋外觀真係好肉酸

引用:
原帖由 java2334 於 12-6-2020 14:21 發表
明知強度唔夠
SLS 最衰就係貴,另外如果自己畫過圖去俾錢印就會發現 SLS 唔係無敵,有 D 位反而唔及 FDM 精細之外,出來 D 數仲無想像中咁準確

另外 SRU 似乎係用 ABS,搵火去「彈」個斷口唔係出爆谷味

原本個套 kit 個設計必需塞個 block 入去之後先可以裝到枝棍上去,無解

引用:
原帖由 katotaka 於 12-6-2020 23:46 發表

SLS 最衰就係貴,另外如果自己畫過圖去俾錢印就會發現 SLS 唔係無敵,有 D 位反而唔及 FDM 精細之外,出來 D 數仲無想像中咁準確

另外 SRU 似乎係用 ABS,搵火去「彈」個斷口唔係出爆谷味

原本個套 kit  ...
三四蚊gram我都覺得仲可以接受
我print魚骨/尾托/charging handle
我自己係出圖 屋企print sla 再直出sls
暫時都唔洗修直上
hp pa12強度夠print slide 下身既時侯
當隻flux mp17 都係 3d print出黎既時侯
我唔覺得噴嘴一點一點咁擠出黎
會準過 sla sls
利申:弱者
    玩過半年fdm 覺得玩部機setting多過玩件成品
    依家買左部sla

引用:
原帖由 ayaka 於 12-6-2020 16:02 發表

SLS件成本高, 部機非常貴, 去粉/染色等後期處理複雜, 佔用地方又多
出產品黎講FDM係最合性價比
我係唔同意你講野既
你自己畫d野全部都sls

回覆 7# 的帖子

自己玩捨得比貴D做SLS, 但生意黎講SLS成本太高有價無市

個人經驗SLS件會有輕微工差, 多數係細窿位/窄坑位會厚皮左
SLS尼龍有個問題係表面幼沙同會吸水, 易藏污&發霉

引用:
原帖由 ayaka 於 13-6-2020 17:17 發表
自己玩捨得比貴D做SLS, 但生意黎講SLS成本太高有價無市

個人經驗SLS件會有輕微工差, 多數係細窿位/窄坑位會厚皮左
hp隻pa12同普通sls料分別大唔大

引用:
原帖由 java2334 於 13-6-2020 23:02 發表

hp隻pa12同普通sls料分別大唔大
質地/表面上不大分別,但SLS平D
但MJF PA12+GlassBead就唔同,硬淨D少D彈性,GunMetal色幾靚

引用:
原帖由 ayaka 於 13-6-2020 17:17 發表

如果唔淨係放個市場係香港
放到去日本/歐美
賣香港只係為左print大個量壓低個cost
我又覺得有得做

發新話題