17 12
發新話題

仲以為呢間廠已經摺左.

仲以為呢間廠已經摺左.

有日在某網店睇下有無著數野時,見到呢間廠仲有出BB彈.
才知佢仲尚在人間,未摺到.

約在23年前,小弟買入第一支原廠金屬滑架的G17,
由呢間台廠製造.行MGC系統的GBB玩具槍.

當年在小弟來說,如獲致寶.因之前,
市面從未有原廠金屬滑架GBB玩具手槍.

1 個讚好! TOP

Omega BB bullets......not a good choice.

引用:
原帖由 olw0978 於 16-8-2020 21:12 發表
Omega BB bullets......not a good choice.
我D老眼昏花,見佢係黑色彈,我就唔會買.
跌落地,睇唔到,跣親就'大0樂 '!

罕有

回覆 3# 的帖子

No, the greatest problem is Omega BBs always jammed!

引用:
原帖由 olw0978 於 17-8-2020 01:39 發表
No, the greatest problem is Omega BBs always jammed!
會否佢見D玩具槍用6mm BB彈,所以做ge時候,就做足6mm尺寸卦?

回覆 6# 的帖子

Not really.  Bullet size is below 6mm.

The bullets jammed the magazine, not the barrel!

引用:
原帖由 olw0978 於 17-8-2020 13:08 發表
Not really.  Bullet size is below 6mm.

The bullets jammed the magazine, not the barrel!
現在我有3隻匣都有C兄所講的BB彈jammed the magazine內的情形.
分別係有,KA的FN L1a1原廠匣,RS TYPE97的原廠匣,
和GP M16 A3新買時跟的無任何刻印匣.
它們都是在玩耍中,會有兩粒BB彈並排,jam死在彈匣中央.
引致其後的BB彈不能跟上.
其後我把呢D BB彈放在玩具手槍的彈匣把玩.
又唔會有呢D jam彈情形發生.

引用:
原帖由 gtoray 於 17-8-2020 00:57 發表
罕有
謝謝'阿公 '觀賞. 現在我把呢支玩具槍,
作為GBB玩具手槍,進化的歷史見證.

OMEGA 黑珠我以前有用開, 佢質地好硬淨, 不過之後唔見邊道有賣

昨日入一匣氣玩,無漏氣.仲可以正常玩到.
最正係D塑膠部件(grip),唔會好似'馬老二 '咁,
放得耐,會黐立立.

放得耐會黐立立
網上現學現賣,有錯請指正

引用:
原帖由 ner 於 18-8-2020 17:04 發表
放得耐會黐立立
係啊,我的第二水ge沙鷹,重溫舊post時,有C兄的M92(都係馬記)也有同一問題發生.

引用:
原帖由 kornhill401 於 19-8-2020 00:52 發表

係啊,我的第二水ge沙鷹,重溫舊post時,有C兄的M92(都係馬記)也有同一問題發生.
Marui Desert Eagle成個grip痴立立,仲攪到成手黑晒

唔知除左噴少少馬記保護油外有咩方法預防呢
小弟屋企都擺左幾枝膠槍...
網上現學現賣,有錯請指正

17 12
發新話題