65 12345
發新話題

MP5服役壽命

MP5服役壽命

大家覺得MP5幾時先會比各國軍警全面撤裝,我覺得最少都5年後

好似有排玩⋯⋯
個人覺得MPX 9mm始終未成氣候。
引用:
原帖由 gabau 於 31-8-2020 18:25 發表
大家覺得MP5幾時先會比各國軍警全面撤裝,我覺得最少都5年後
究竟世界上還有神嗎?

回覆 2# 的帖子

MPX前排先係美佬SWAT手上奶咗嘢,始終唔夠H&K大佬嚟

其實係乜嘢事?
引用:
原帖由 gabau 於 31-8-2020 19:51 發表
MPX前排先係美佬SWAT手上奶咗嘢,始終唔夠H&K大佬嚟
究竟世界上還有神嗎?

回覆 4# 的帖子

唔係太記得details,好似同P320/M17一樣跌落地下有機會走火

全面撤裝????世界沒有萬能武器,只有最適合該環境的武器,而且還有資金和政治等因素,致命武力戰術是不同武器配合,各有長處和分工,9mm smg是其中之一 ,mp5久經實戰證明其價值,也是必修課程,短期內應該沒有撒裝可能

預見到現在起計10年後都仲好普遍使用。

MPX 操作似 AR  只對美國市場有利,淨係 cock 槍一定要眼離 sight 已經注定佢做唔到 CQB 武器既一哥。
美國陸軍最新既 9mm SMG 係 B&T 既 APC9K

P320
引用:
原帖由 gabau 於 31-8-2020 23:36 發表
唔係太記得details,好似同P320/M17一樣跌落地下有機會走火
究竟世界上還有神嗎?

MP5 重量輕後座力小準繩,安全可靠,係世界各國久經實戰証明,應該仲有好長既服役期。就連伊朗及巴基斯坦都有生產。
FBC1

1 個讚好! TOP

MP5除左charging handle唔係ambi外, 無乜得輸
原廠零件應該好充足, 不過H&K野好貴, 隨時維護貴過買支新SMG

其實mp7係咪取代唔到Mp5?
4.6 stopping power細

MP7同MP5定位完全唔同, 而且4.6x30mm穿透力太高唔適合人口密集城市治安用途, 所以唔可能代替MP5之類手槍彈SMG

飛機內部如果用4.6mm,連機殻都打穿。
引用:
原帖由 jn_jona 於 1-9-2020 15:38 發表
其實mp7係咪取代唔到Mp5?
4.6 stopping power細
究竟世界上還有神嗎?

回覆 11# 的帖子

我左手cock槍只需打側把槍,mp5個charging handle已經好人性化

65 12345
發新話題