發新話題

PLA西藏部隊CS/LR-35狙擊步鎗

PLA西藏部隊CS/LR-35狙擊步鎗

據聞尼張圖入面有兩種口徑既版本,7.62x51,同.338

引用:
原帖由 051039 於 4-1-2021 21:32 發表
終於唔用88
仲出埋.338
槍管壽命得唔得先
據聞尼款會用黎逐步取代CS/LR-4(26萬),88有機會被QBU-191取代,不過代替85式既半自動7.62狙就唔知有冇代替品

如果話CS/LR-3轉正之後叫QBU-141跟住5.8mm狙擊專用彈叫DBU-141,o甘有可能有一支叫QBU-142既狙擊步鎗,或者26萬轉正之後叫QBU-142

引用:
原帖由 LCH925 於 6-1-2021 01:54 發表

如果好似解放軍個情況(特定山區/狙擊才有大威力子彈要求),改用.338其實係幾好
畢竟隻彈本身都係山地狙擊人芬蘭發明
美帝本身都理應有條件轉型,無奈係中東打太耐仗,壞左手勢,7.62NATO不能停
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=189698&page=2#pid1362592

仲有尼支唔知咩型號12.7mm,連子彈都係新既……

引用:
原帖由 051039 於 6-1-2021 13:07 發表

真係好難估佢係99定108喎
唔用7.62x54R而2用7.62x51又係咩原因
引用:
原帖由 RCOOH 於 6-1-2021 14:09 發表

方便補(收)給(繳)。
傳聞早喺中越戰爭時期已經有極少量SSG-69引入到解放軍當中使用,之後又有去外國參賽買過M700同俄佬T-5000,幾個型號都係7.62NATO,至於彈好似買過芬蘭比賽級子彈,之後甚至唔排除國產精確彈就係引入自芬蘭。至於54R彈我18年其實都有影到專用狙擊彈藥,不過手拉既狙擊除佐當年冇量產過既JS式之外冇見過了

回覆 19# 的帖子

以前做電話個Nokia冇記錯都有做子彈,好似以前有人話真係買尼隻
8.6最早可能都係啦佢買

_______________________________________________________________________________________________

舊年8月有人話8.6暫時唔會用,中選係7.62nato口徑既作爲中等口徑,結果而家情況係,中口徑班組機關鎗冇影,反而係輕量化山地型12.7mm,而狙擊似乎又重新考慮返8.6去,應該軍方尚在猶豫之中

引用:
原帖由 051039 於 6-1-2021 13:07 發表

真係好難估佢係99定108喎
唔用7.62x54R而2用7.62x51又係咩原因

發新話題