29 12
發新話題

[others] 關於入氣問題

關於入氣問題

請問各位師兄,在下想問當支GBB 既槍玩完後,D氣全部放晒出嚟或留下小小係個匣到呢? 因為在下的GBB槍玩完後擺坻一段時間就漏晒D氣出嚟...謝謝&#128591

正常留一啖仔。
究竟世界上還有神嗎?

請教C兄! 即係隔一段時間入少少氣,是否會好D呢? 謝謝!

回覆 4# 的帖子

唔明,隔一段時間入少少氣意圖是什麼?所謂好D又是指哪方面?

引用:
原帖由 olw0978 於 12-2-2021 23:00 發表
唔明,隔一段時間入少少氣意圖是什麼?所謂好D又是指哪方面?
可能意思係會冇咁容易漏氣...

引用:
原帖由 七點六二 於 12-2-2021 23:02 發表

漏氣是因為高壓氣體找到一條低壓的路徑能釋放壓力,這跟容器是否定期補充加壓無關,反而是容器因為密氣不好有洩漏才要補充。

反觀容器的密封是由橡膠圈(o-ring)來完成,於是 o-ring 的質量直接影響到密封性能,不幸的是 o-ring 的材料及品質非常參差,而材料自身又容易受溫度變化而影響其彈性或老化,所以容器(如彈匣)還是要勤保養維護的,别忘了太空穿梭機 Challenger 爆炸都是因為 O-ring 失效而引起呢。。。

1 個讚好! TOP

回8#

謝謝C兄分享有關彈匣漏氣的論點.使小弟得益良多.

引用:
原帖由 七點六二 於 12-2-2021 23:02 發表

正是!正是! 謝謝C兄替小弟解釋清楚.

經過咁多師兄意見,現在知道了!謝謝!

各位師兄新年快樂~
順帶一問各位師兄,台灣匣

各位師兄新年快樂~順帶一問各位師兄,台灣匣

[quote]原帖由 kornhill401

台灣邊間?
如果係GHK,我諗快手換咗啲O-Ring穩陣。
引用:
原帖由 kirk123 於 14-2-2021 10:53 發表
各位師兄新年快樂~
順帶一問各位師兄,台灣匣
究竟世界上還有神嗎?

29 12
發新話題