發新話題

[認真] 政府修例規管真槍元件 諮詢公眾4星期

又令在下諗起呢幅圖:

結果係紅狼果排所有40mm 字眼既野都下架

當時其實在下鑽研緊40mm 榴彈炮落場玩,材料一早都拍好/ 準備好了,都故意延遲近半年才貼

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ght=40mm&page=1

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

真心唔明,就算多左提議修例條條文,會容易D 釘到拎支氣槍40MM榴彈砲、或拎支氣槍Glock 既「暴徒」、或一個拎支CO2 氣槍出街既精神有輕微問題既人?調返轉黎講,係咪原有條文釘唔到? 到底係釘唔到定捉唔到?如果捉唔到係法律問題定執法問題?就是政府所謂的「法律漏洞」嗎?

而假設佢原本係釘一條輕少少(例如係公眾地方管有仿製火器)就算多左個條條文,又會唔會係釘到佢地一條重D 既?

而單單因為公安事件(政府用語:Public Order Event)中有人用氣槍疑似犯案,都已經可以令到賣家、玩家都憂心忡忡,重搞到要自我審查, 乜野又唔賣, 乜野又唔講,話要低調D玩如果唔係會禁氣槍云云,難道依家修例字眼上既灰色地帶帶來既疑問唔會令同樣玩家廠家變相要無啦啦去實名登記佢地既氣槍(留意咨詢最後一條問題就係問公眾是否贊成有90天期限俾人申報登記)?憂慮不是更大嗎?

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

其實我一直認為氣槍應該要實名登記,要考基本測試考張證書好似唔差

Delete...

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-2-2021 11:44 發表

可能好多C兄都無見過呢張新聞圖片卦?
我估呢位C兄心諗..你班'克景有真槍,
我都有真槍parts(前,後sight).
呢呢...羅出來指住人就唔同啦!咁樣可以叫恐嚇,或意圖傷害他人身體(氣鎗就算0.9J都可以傷人(雖然只是皮外輕傷...但亦有排痛...)如果只係低調孭係身上叫戴玩具上身Toy Carrying係唔同架喎....

Happy shooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 derp 於 21-2-2021 16:00 發表
真心唔明,就算多左提議修例條條文,會容易D 釘到拎支氣槍40MM榴彈砲、或拎支氣槍Glock 既「暴徒」、或一個拎支CO2 氣槍出街既精神有輕微問題既人?調返轉黎講,係咪原有條文釘唔到? 到底係釘唔到定捉唔到?如果捉唔 ...
雕...又關CO2 Q事咩!
Happy shooting!

回136#

呢支40mm 榴彈炮,小弟在KWS,從未見過咁?

引用:
原帖由 48191 於 20-2-2021 20:02 發表
師兄有槍牌?

引用:
原帖由 gtoray 於 17-2-2021 15:42 發表
我覺得對一般氣槍玩家沒影響的
如果GBB被非法改裝至 >2J = 真鐵
GBB parts (e.g receiver, bolt inner barrel) = ????????

回144#

引用..GBB parts (e.g receiver, bolt inner barrel) = ????????
呢3樣野,真槍尼講,好似E加都已經係禁品之列咁bor.

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-2-2021 12:49 發表
引用..GBB parts (e.g receiver, bolt inner barrel) = ????????
del。。。。。。。。。。

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-2-2021 12:49 發表
delete

回覆 145# 的帖子

delete

引用:
原帖由 C-2-4 於 23-2-2021 13:40 發表
師兄我上面講
大部分口語字打唔出,請用同音/o字代替口字邊

delete

發新話題