發新話題

[認真] 政府修例規管真槍元件 諮詢公眾4星期

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 18-2-2021 01:25 發表

就呢半年咁多單案件..  告吾入你都會告, 但搞你一年半載,  律師費, 心理壓力.. 呢D計埋都十分傷...
如果諗住為咗D零件打官司, 真係唔值
正常人告你做乜鬼,貪唔夠多case要處理再消耗資源咩

其實我一直認為氣槍應該要實名登記,要考基本測試考張證書好似唔差

引用:
原帖由 C-2-4 於 23-2-2021 13:40 發表
師兄我上面講
大部分口語字打唔出,請用同音/o字代替口字邊

引用:
原帖由 tonyecl 於 3-3-2021 09:59 發表
温水煮蛙呢樣野要work, 就係要靠你信佢,
你信既,就慢慢煮,唔信既,掉你落鑊炸,就係咁簡單
香港又唔係民主社會,你要去咪去囉,我阻到你咩lol
反而係大家經歷過呢兩年後,仲會有槍友信政府唔會搞你呢下可 ...
既然一開始就話係温水煮蛙乜乜柒柒
不如一齊攬炒 明刀明槍全禁好冇?

實際上要用呢個方法整你根本多此一舉
要整死人,用其他現有已經係明文禁既野塞落你到已經夠你玩了
真係咁淆一句禁真槍件(仲要護木etc果D唔會FOUL)咪鬼玩一了百了

你地班黃友一日到黑強調係「温水煮蛙」,講到要用呢個禁真槍件規煮左你咁
問題係一班marui友基本上唔受影響之餘(甚至連真槍鏡都仲係唔禁),由頭到尾都冇人答一個問題「煮我地做乜?」
我地係乜新撕蘿蔔皮先,除非身有屎姐

A SPADE IS A SPADE
如果條例本身有地方太嚴格要出聲咁倒無妨
但目前可見範圍除非堅持連下身都要真果種全真,對氣槍友基本無影響力,甚至連常見通真槍配件都唔影響實在睇唔出咩咁離譜
如果只係字眼上要clarification要公開討論容乜易

又答唔出鬼會咁得閒特登整條咁鬼鬆既規出黎影響到一般人d乜,一味強調話要反惡法乜乜但又答唔多出佢會點AOE點地圖炮打中路人有乜咁惡
唔知係心有鬼AND/OR有意製造恐慌呢

7 個讚好! TOP

引用:
原帖由 queen 於 3-3-2021 13:06 發表
師兄的論點我自覺幾清楚,師兄著眼點係該氣槍配件放唔放得落「真鐵」,同氣槍玩家知唔知收藏的係「真鐵」元件,而從師兄字裡行間睇得出師兄理解的「真鐵」係打火藥o個D……但我著眼點其實得一樣,乜係「槍械」「真槍 ...
先不論本身香港法例限制下本身就唔應該過JJ(咁做既結果係當你持有槍械,唔駛呢條例挫你),對自己的火力限制有一定意識就算唔論法例,打game規則都有;其實本人唔明呢個位有乜好拗,因此問題本身就已經犯另一條法例...

火器以目前規則只指「擊發並使用火藥的槍械」,ie. 真槍一定包括JJ氣槍同火器,但唔代表火器同JJ氣槍係同一樣野
你話用「槍械」一字會否AOE,再寫信出去問,ok合理的

但你話GBB太真有可能會觸犯法例尚有討論空間(其實難D吧,冇幾把D料咁實淨之餘個結構又唔太似)
講到話波箱硬D就會犯呢條法明顯有問題吧,成個結構根本地不同,又唔可以因為你用真stock真托挫你,個殼頂到JJ+又唔係呢個新例既目的

del

引用:
原帖由 48191 於 4-3-2021 11:39 發表
呢度好似唔係好俾講政治立場嘢。
何況而家討論修例建議,你就牽扯到黃、藍咁奇怪既?
係邊個一開始就提政治「溫水煮蛙」曰曰先,肯肯定唔係我
既然要咁討論既不如先define果點先

發新話題