44 123
發新話題

[GHK] 有意買入呢支AKMSU.應注意什麼呢?

有意買入呢支AKMSU.應注意什麼呢?

第一次想買入GHK的玩具槍,因見到呢支玩具槍幾有特色,
現考慮買入,請C兄們提供使用GHK經驗和意見.謝謝!

豬香港 AK 爆司牙是遲早問題,換鋼司牙就得。

哭泣座就好撞手神,有人整極都爆,搞極都唔掂,但也有人使用多年從未出事,好參差。

我好彩,有 3 把都淨係換司牙,哭泣座無事,其他應該無乜野搞,頂多執順一下拉機煲,內管唔使換,原裝已經好得。

PS: 我無 AKMSU

外觀件改黎無謂,歪歪斜斜。

脷伸,有74U。

Hop up成組換楓葉係咪比較簡單既choice?

Btw我個人覺得裝埋w&s full travel steel bolt kit更好玩

回2# 3# 4#

謝謝3位C兄的有關意見.
我都係以觀賞為主,除非有件破損;否則不作任何改動.
唯一是見佢ge手柄外觀,覺得膠味十足,
比其他廠的AEG AK手柄,無咁好睇.

真鐵隻 grip 都係膠黎咋,想點?

唔鐘意可以買隻珍珍,都係幾舊遮,又或者換隻黑柄,心理上會好過啲?

引用:
原帖由 olw0978 於 7-3-2021 13:37 發表

唔鐘意可以買隻珍珍,都係幾舊遮,又或者換隻黑柄,心理上會好過D?
果次係'明搶 (渣 )過上手,感覺隻手柄ge質地好單薄咁,
比我另一支AK aeg玩具槍ge手柄,無咁實淨.
請教C兄, aeg的手柄,可否更換在呢支AKMSU gbb度呢?  謝謝!

真鐵都是膠 (其實是電木) 手柄,有啡紅色、黑色兩種。
下圖是 GHK AK GBB 和珍品柄 (下面果 5隻),其實外觀都是差不多。
師兄你想像真,可以買隻珍品 (二百元至幾百元一隻都有),可以直上;或者拿隻 GHK 原裝手柄去槍舖 (官塘「免仔」有做),請師傅做表面加工。

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-3-2021 13:24 發表
謝謝3位C兄的有關意見.
我都係以觀賞為主,除非有件破損;否則不作任何改動.
唯一是見佢ge手柄外觀,覺得膠味十足,
比其他廠的AEG AK手柄,無咁好睇.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 olw0978 於 7-3-2021 13:37 發表

唔鐘意可以買隻珍珍,都係幾舊遮,又或者換隻黑柄,心理上會好過啲?
Bakelite囉
質感好少少既
百幾兩百蚊貨仔

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-3-2021 13:55 發表

果次係'明搶 (渣 )過上手,感覺隻手柄ge質地好單薄咁,
比我另一支AK aeg玩具槍ge手柄,無咁實淨.
請教C兄, aeg的手柄,可否更換在呢支AKMSU gbb度呢?  謝謝!
AEG 柄為了放摩打增肥了,根本就錯數,又肥又唔好拿,最初我跟你一樣感覺,但落過場就全改觀了,AEG...忘記它吧

1 個讚好! TOP

AKMSU 現實上有無這枝槍? 有人說只是蘇聯試驗品,亦有人說是巴基斯坦山寨AK。

《The legend of AKMSU – mysterious AK that never was》︰
https://www.thefirearmblog.com/b ... -ak-that-never-was/

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-3-2021 02:19 發表
Hop up成組換楓葉係咪比較簡單既choice?

Btw我個人覺得裝埋w&s full travel steel bolt kit更好玩
我自己未用過,但有隊友原先搞唔掂個哭泣座,整套換楓葉後舒服晒,應該是不錯之選吧

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-3-2021 14:27 發表
AKMSU 現實上有無這枝槍? 有人說只是蘇聯試驗品,亦有人說是巴基斯坦山寨AK。

《The legend of AKMSU – mysterious AK that never was》︰
https://www.thefirearmblog.com/blog/2018/08/10/the-legend-of-akm ...
《槍炮》這樣說:

http://pewpewpew.work/russain/kalash/ak/akmsu.htm

講開又講 我玩akm既  本身想搵枝鋼外管
本身有3間出 得返沙漠龍可能仲搵到
之後聽到人講打鐵佬黎緊會出 上佢fb睇睇 又有暗示wor

Akmsu就唔知有冇了

長久以來,AK 系列其中一個最大弊病就是頭重尾輕,如果換埋鋼外管,情況會更嚴重呢。。。

44 123
發新話題