28 12
發新話題

[新手報到] 大量問題希望各位師兄幫忙解答

[新手報到] 大量問題希望各位師兄幫忙解答

小弟初入坑 買左枝槍過左下癮 (2011combat master) ,但發現枝槍管搖搖下

所以想買過枝落場玩既槍,應該買枝改好既KW@ HK45定係VFZ HK45CT

另外裝備方面,
1.戰術腰帶掛住彈匣D袋要另外買?
2.護目鏡面罩邊隻牌子較好?
3.手套用邊款較好?
4.BB彈用0.2就得?
5.仲有咩裝備需要?提一提小弟
6.單拖可以點樣搵到場玩?

回覆 1# 的帖子

想落場玩肯定推薦marui hk系列
之後再慢慢改

引用:
原帖由 fawa 於 14-3-2021 16:11 發表
小弟初入坑 買左枝槍過左下癮 (2011combat master) ,但發現枝槍管搖搖下

所以想買過枝落場玩既槍,應該買枝改好既KW@ HK45定係VFZ HK45CT

另外裝備方面,
2.護目鏡面罩邊 ...
快拔匣套,即MAGAZINE POUCH ,到處也有賣,有些專用作某些彈匣款,有些比較萬用可調寬度。
一般來說都要買1, 2 個。

在下用MARUI 全包面款。建議用甚麼也好,面下部也要保護,否則有機會打斷牙。

3.手套用邊款較好?
M 牌比較大路但不一定特別好,在下覺得都差不多。
有些不能用機洗,手洗就好。

彈重跟火力有一定關係,0.2 彈初速快,衰退快,遠距離穩定度低,重彈相反。
0.2 克彈日本玩家用多,因為他們的火力限得很低,用重彈很多時不夠力打遠。
香港火力一般手槍1J 左右 可用0.25克,步槍1.5J 可用0.3 克,或懶一點全部用0.3 克。

CQB 要腰帶掛野,室外要護膝和VEST。

室外場執得七七八八,CQB 還有一些,但好像都不太有散團。
可以留意一下約戰區有時會召喚散客新手,到時報名再問細節。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

有會更舒服,要平可以去「根摩」到執,中價位可以去「射手」、「M知」,高價位就要自尋門路

護目鏡個人會有幾貴買幾貴,但原則上3M都夠做
Bolle、ESS呢D其實都出名,亦都夠用
千奇唔好用鐵絲鏡,唔係可能會碎彈入眼
面罩冇所謂,主要係防止BB彈入口,只要合法火力戴口罩打都冇問題
怕痛就買個硬式,一百蚊左右

3.手套用邊款較好?
只要唔係勞工手套都可接受
小弟用過十幾蚊一對解放軍傘兵手套,亦都有用飛虎隊羊皮手套,其實體感真係唔算太大
但手套一定要有

如果對打遠冇需求0.2即可
好講求遠距離準繩度可以用重彈,個人用開0.25

皮帶一條,護膝必須,個頭可以戴頭盔或者帽
買個大袋做彈匣回收袋,會方便好多
組隊打可以同fd買套對講機,鴨記是但執一對就得
打室外加件vest同水袋包,主要係提自己記得帶水

以前會落街埸或者上三軍撞手神
依家就難處理

等我落毒先

https://youtu.be/YVYOoJyT45A
引用:
原帖由 fawa 於 14-3-2021 16:11 發表

另外裝備方面,
2.護目鏡面罩邊 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 3# 的帖子

唔該唒師兄
爬左文可能會買浪人/ Persec既腰帶
面罩同護目鏡唔識揀牌子 遲d去槍街揀
但聽到斷牙都幾驚訝 1焦都會打斷?

回覆 4# 的帖子

唔該唒 但對講機唔岩小弟 身邊冇fd玩

引用:
原帖由 fawa 於 19-3-2021 14:21 發表
唔該唒師兄
爬左文可能會買浪人/ Persec既腰帶
面罩同護目鏡唔識揀牌子 遲d去槍街揀
但聽到斷牙都幾驚訝 1焦都會打斷?
要多少J 才斷在下沒有數據。
但曾打過場GAME ,1.5J 火力之內室外場,樹林,約20 米左右有人中門牙,爽斷。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 8# 的帖子

幾有畫面 😹
本身諗住普通口罩就算

引用:
原帖由 Dave 於 19-3-2021 14:38 發表

要多少J 才斷在下沒有數據。
但曾打過場GAME ,1.5J 火力之內室外場,樹林,約20 米左右有人中門牙,爽斷。
多年前,有打wargame的朋友向我說,有隊友俾BB彈.射穿左隻耳珠位置.

回覆 10# 的帖子

係咪流好多血

引用:
原帖由 fawa 於 19-3-2021 16:55 發表
係咪流好多血
太耐,都唔記得了,我估果度流血,多極都有限卦.
上述分享,希望俾C兄日後打wargame前做個準備.

一個好嘅Ballistic Goggles一定係最重要!
玩啫,唔好搵對眼較飛!
用過吉打/ Smith Optics/ ESS Crossbow/ Bolle X800,個人而言以ESS最為滿意。
究竟世界上還有神嗎?

回覆 13# 的帖子

除左BOLLE 之外其他三隻都用過. 同意係ESS 係最實淨. 而且Guarder 唔知係我手氣唔好定我面形定乜, 以前我要戴眼鏡, 所以用埋佢個近視框. 唔知係咪因為咁樣造成個距離, 粒豆可以係個鏡同額頭之間既空位入到去. 我(差唔多廿年前... 人老了)有次去摩星嶺, 爬緊地, 人地打過黎就係粒豆咁樣入到去, 好在俾個近視框頂一頂, 又佢個距離比較遠, 所以我好彩無事, 不過都驚一餐. 脷申, 未試過用其餘兩隻要用近視框, 所以唔知會唔會有同樣問題. 但係S.O. 同ESS 就咁都幾貼面.

關於上次講個個COATING 問題, 我怪錯老婆了, 用埋另一隻CLEAR LENS, 俾我用黎打左幾個鐘有汗, 顴骨掂住既位都已經開始溶. 另外關於會有汗氣既問題, 聽朋友講係opscore 通病. 我用ballistic, 無位俾佢出汗氣, 所以汗氣點都會係我眼同額頭間出返黎, 唔關個鏡事.

另外, @樓主, 唔好話打爆牙, 用護目鏡真係未必足夠. 我好耐以前係當時未執既土瓜灣俾錢場同一班朋友打, 涉事既槍係場租槍. 事關打緊室內, 入到去室內, 有兩位女士, 第一位我開槍打中佢, 佢無經驗唔識叫死重想還拖, 俾我叫住佢, 然後就係我叫緊佢個刻, 第二位同房既女士係暗角一槍打中我口, 入左脷, 初初因為條脷腫左又唔肯定係咪粒豆入左去, 所以無理到佢, 亦因為真係堅痛所以無試下必野出黎. 後來過左幾日, 消左腫埋左口, 發現明顯係有粒豆係入面, 先即刻約去做手術. 好在當時有保險, 如果唔係去公立醫院排佢話要排最少六個月.

故事訊息:
1. 係呀, 就算係原裝槍, 你口裡面全部都係軟組織, 真係有機會打穿. 同樣, 鼻亦一樣. 係另一個PO 我提過有美國書講過一D DAISY 槍 -- 當然人地講緊係過兩J 既槍 -- 發生過意外係4.5MM BB 彈由鼻打入腦死人. 我好彩, 無受更大傷. 但係係咪新手都好, 安全最緊要. 無謂因為一個遊戲所以要受傷害. 學樓上Dave 師兄講, 你可能考慮用全面罩會比較穩陣, 或者最少, 用眼罩加半面罩, 比起全面罩無咁焗亦同時可以有相當防護性;
2. 就算唔好講打入口, 以前中學生個陣唔識死, 出去玩唔戴全面罩, 次次俾人顏射完, 返到學校俾同學問有無事, 都唔係咁好睇啦. 以前打緊馬記原裝槍都會俾人打到瘀. 依家出室外個個都1.2, 1.3j 起跳, 近距離打中面會出血, 甚至留個印, 咁靚仔咁就無啦啦塊面多個印, 點算.
3. 同場有個女仔俾人打中手指痛, 係度係咁喊, 幾廿人圍埋去問佢有無事, 我一個死靚仔係度係咁飲水, 口腔吐血, 除左同場我兩個朋友之外無人理... 女仔打WARGAME 真係受保護動物黎;
4. 打室內又好, 打室外又好, 記得要有情景意識 (Situational awareness), 個地方未必只得一個目標, 所以記住成個房都要掃瞄.

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

咁快溶!?又好似誇張咗少少。
引用:
原帖由 derp 於 11-4-2021 23:36 發表
除左BOLLE 之外其他三隻都用過. 同意係ESS 係最實淨.

關於上次講個個COATING 問題, 我怪錯老婆了, 用埋另一隻CLEAR LENS, 俾我用黎打左幾個鐘有汗, 顴骨掂住既位都已經開始溶. 另外關於會有汗氣既問題, 聽朋友講係 ...
究竟世界上還有神嗎?

28 12
發新話題